Storczyki Alicji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Alicji

Post »

może ma za dużą doniczkę :?: :?: , właśnie wyczytałam że stardust lubi mieć ciasno w nóżki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Keiki rosną bardzo wolno. Nie wiem, jak głęboko Wsadziłaś swoje roślinki, ale...dendrobia nobile lubią mieć korzonki prawie na wierzchu...
Gdy keiki puszczą obok mlode psby, ciężko im się przebić nad powierzchnię podłoża.
Miałam keiczki dendr. nobile wsadzone głęboko w spagnum, stało rok. Teraz przesadziłam w korę, tak, by korzonki były nad powierzchnią widoczne i po 2 tygodniach mam nową, maleńką psb.
Trzymaj na razie w ciepełku, może być zachodnie okno. Dopiero, jak będą dorosłą roślinką, wtedy trzeba je chłodzić i suszyć, by zakwitło :)
Powodzenia w uprawie i...cierpliwości ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam podobne doświadczenia z d. Stardust jak Ty. Też tworzą keiki i nie kwitną. Natomiast u mojej ciotki ( od której dostałam keiki) prawie bezlistne bulwy były obsypane kwiatami ( styczeń br). Rosną w cieple, na południowym oknie. Staram się zapewnić mojemu d. takie warunki, ale ono się opiera, Może rzeczywiście powinno rosnąć w małej doniczce?
Renia
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p

Post »

reniab7, justus27- dzięki za wskazówki, chyba jednak przesadzę dendrobium do mniejszej doniczki. Nie mam co prawda oryginalnej storczykowej, ale dendrobium nie musi być w przezroczystej? może być np. jednorazowy kubeczek plastikowy?

I dziś przesadziłam falki...robiłam to pierwszy raz....bo wstyd się przyznać :oops: ale wszystkie rosną nie przesadzane nigdy. Mam dwa, które nie kwitną- jeden z mojej winy- obcięłam pęd kwiatowy a to jest woskowy falek a drugi...uparcie stoi..nie wiadomo dlaczego. Jeśli przetrwają moje zabiegi wezmę się za pozostałe jak przestaną kwitnąć. Zdjęcia przeprowadzonych dam jutro, ciekawa jestem co z nimi będzie :?:
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Jeśli chodzi o doniczki do dendrobów nie muszą być przeźroczyste.Osobiście trzymam moje w ślicznych kolorowych doniczkach.Maluchy umieść w mniejszej doniczce może być kubeczek lub jak znajdziesz malusie doniczki ,które Ci się podobają :D .Dorobisz dziurki i gotowe.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p

Post »

na dobranoc trochę kolorków

Obrazek
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Ale dalas po oczach :D Sliczne kolorki na dobranoc ;:196
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Alicjo pięknie wyglądają i obficie kwitną te zwieszone storczyki , bardzo ciekawy pomysł .
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alicjo nie masz namiarów w stopce na swój wątek, ale i tak Cię znalazłam; no i bardzo się uraczyłam pięknymi kwitnieniami w nieprzeciętnym wydaniu. Pomysł z koszem rewelacyjny.
Zastanawia mnie jedna fotka z poprzedniej strony , gdzie roślinki wyglądają jakby stały na zewnątrz.. :?:
pozdr. Marta ;:100
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p

Post »

maribat- dzięki. Nie do końca jeszcze rozgryzłam forum.....i nie wiem jak zrobić odnośnik w stopce :?: :|
Zdęcie o które pytasz.....z tarasu mam zrobiony ogród zimowy. W weekend - w tygodniu długo jestem w pracy i za ciemno jest jak przychodzę- zrobię całościowe ujęcie.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Witam serdecznie i podziwiam feerię barw u ciebie :)
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30

Post »

Alu!
Też miałam problem z falkami, które nie chcą kwitnąć. Wiadomo, że po kwitnieniu muszą "odpocząć" - kilka miesięcy. Moje falki potraktowałam ASAHI SL ( na forum znajdziesz wątek). To chemia, ale są teraz obsypane pąkami i zimę przeżyły bez problemu.
Renia
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Piękne storczyki.Świetnie się prezentują w tym wiszącym koszu,będę musiał nad czymś takim pomyśleć,to pozwoli rozładować tłok na parapetach.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p

Post »

maribat dzięki za pomoc przy teorii forumowej ;:180

reniab7 te dwa falki nie kwitną już dłużej niż rok... :( , są przesadzone, korzenie były ok, może coś się ruszy teraz. Chociaż jak tak przeglądałam różne wątki u forumowiczów to się zastanawiam czy podłoże które zastosowałam (kupione w Obi) nie ma w sobie zbyt dużo miałkiej frakcji...i w związku z tym mam pytanie...usiłuję namówić mojego M na wyjazd do Łodzi na wystawę storczyków- myślisz, że na wystawach można zakupić podłoża i inne akcesoria??????

justus27- dzięki Tobie zauważyłam tą różnorodność ;:65

i w ogóle WSZYSCY Forumowicze ;:180 ;:180 ;:180 - od kiedy zaczęłam zaglądać na forum dowiedziałam się bardzo dużo o storczykach i zastanawiam się jak to się działo że przy mojej znikomej wiedzy o nich tak mi rosną....

i zachęcam wszystkich do zakładania wiszących koszy, storczykowe kwiaty wyglądają w nich pięknie i naturalnie.....przecież nikt nie biega po np. dżungli i nie wtyka im patyków :lol:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alicjo, jeżeli jest drobne to może być takie sobie dla phal., dobre będzie zaś do dendrobium. Ja ostatnio odkryłam LM - mają tam podłoże (grube i drobne z pumeksem) lub różne komponenty podłoża z OS.Tylko na spagnum trzeba polować - nie zawsze jest. Przesadziłam (zrobiłam to zimą) część storczyków do podłoże gruboziarnistego z OS i zaczęły rosnąć i puszczać pędy więc chyba im dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”