Wrzosowisko
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wrzosowisko
Marku - odpowiedź na pytanie "gdzie kupować?" zależy od tego ile ich chcesz. Jeśli myślisz o setkach to poczytaj posty Ani - kubanki w tym wątku. Jeśli jednak bardziej detalicznie to faktycznie warto zobaczyć kto w okolicy ma ładny ogród i jego zapytać o źródło roślin. Moje wrzosy pochodzą zarówno z marketu, z targów jak i z lokalnej szkółki - jak na razie wszystkie ładnie rosną.
- marko7
- 50p
- Od: 1 mar 2010, o 23:14
Dziękuję jeszcze raz Bystrzanko ,........ będę kupował po kilka,.. góra kilkanaście sztuk,...
,... ale najpierw zatrudnię Michała, który ma obok swoje królestwo,..
a potem szkółka blisko działki, w której już mnie znają,...
... bo chyba na necie nikt tych roślinek nie sprzedaje,... za mało reprezentacyjne,..
,... ale najpierw zatrudnię Michała, który ma obok swoje królestwo,..
a potem szkółka blisko działki, w której już mnie znają,...

... bo chyba na necie nikt tych roślinek nie sprzedaje,... za mało reprezentacyjne,..

Pozdrawiam, Marek
Moja działka za miastem - marzenia i fantazje
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdjęcia niekolorowane, za to wrzosy barwione... przez słońce.To popołudniowe słońce podkreśla ciepłe barwy.(Opalenizna na zdjęciach o tej porze dnia jest najefektowniejsza).Dyshia pisze:W tym roku będę urządzać po swojemu ogród i wrzosowisko z pewnością się w nim znajdzie. Zestawienie kolorów na zdjęciu powyżej jest po prostu śliczne i szczerze mówiąc, to zastanawiam się, czy one przypadkiem nie są przekolorowane jakimś photoshopem.Trudno uwierzyć, że coś takiego rośnie w naturze.
Pozwoliłam sobie przejrzeć Twój wątek, adamza07, ale nie znalazłam niczego na temat odmian tych wrzosów. Mimo wszystko nie będę chyba podchodzić to tematu tak szczegółowo i po prostu jesienią kupię rośliny, kierując się kolorkami.
Wrzosy dobierane były na podstawie kontrastowego zestawienia kolorów.

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jak tam wasze wrzosy . Moje sadzone jesienia jak na razie przetrwały zobaczymy jak będzie dalej bo nie wiadomo czy mrozy nie powrócą
- bystrzanka
Moje też mają się dobrze. Od dwóch dni wieje u mnie halny i zszedł cały śnieg więc miałam okazję dobrze się im przyjrzeć. O starsze się nie bałam ale jesienią doszło kilka pełnych. Wyglądają zdrowo tylko opadły wszystkie kwiatki (na wrzosach pączkowych i tych zwykłych suche kwiatki wiszą aż do wiosennego cięcia). Oby ta zima już nie wracała...
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
Moje wrzosy też jakoś przetrwały, a wrzośce to już kwitnąc chcą...

- bystrzanka
Wrzośce to u mnie kwitną już od jesieni. Z każdym słonecznym dniem jest coraz więcej kwiatów. Przetrwały opady śniegu zupełnie bez szwanku - a sprawiają wrażenie tak delikatnych.
- marko7
- 50p
- Od: 1 mar 2010, o 23:14
witajcie, to u ciebie bystrzanko jakiś klimat inny czy co?,... to wy rozróżnianie wrzośce od wrzosów?,... nie wiedziałem.. 
ja też chcę,...
chcę je mieć,..
znowu mi chciejstwo powstało,...

ja też chcę,...
chcę je mieć,..

znowu mi chciejstwo powstało,...
Pozdrawiam, Marek
-
Ja się tylko obawiam zapowiadanych mrozów , żeby nie zniszczyły .Jak będzie się robiło chłodnie to okryje agrowłokniną , bo takie przymrozki bardziej zdradliwe
- bystrzanka
Marku - u mnie klimat jest typowy dla Podbeskidzia tylko ta zima jakaś taka szalona - teraz zupełnie nie ma śniegu, co się jeszcze nigdy w lutym nie zdarzyło.
Wrzos (Calluna vulgaris) i Wrzosiec (Erica) to trochę inne krzewinki, choć obie urocze - upraszczając: Wrzos kwitnie jesienią, a Wrzosiec wiosną (choć jest to duuuuże uproszczenie, bo są np. Wrzośce kwitnące jesienią i Wrzosy kwitnące latem).
Mróz mnie nie przeraża o ile wcześniej śnieg spadnie. Swoich roślin nie okrywam - stosuję zimny wychów i wiedzą, że muszą sobie poradzić same
Wrzos (Calluna vulgaris) i Wrzosiec (Erica) to trochę inne krzewinki, choć obie urocze - upraszczając: Wrzos kwitnie jesienią, a Wrzosiec wiosną (choć jest to duuuuże uproszczenie, bo są np. Wrzośce kwitnące jesienią i Wrzosy kwitnące latem).
Mróz mnie nie przeraża o ile wcześniej śnieg spadnie. Swoich roślin nie okrywam - stosuję zimny wychów i wiedzą, że muszą sobie poradzić same

-
No właśnie ja się obawiam najbardziej przymrozków bez śniegu szczególnie ,że moje wrzosy są jednoroczne.
- bystrzanka
Moje są już zaprawione w boju ale jednoroczne faktycznie mogą być delikatniejsze. Więc dopieszczaj maluchy
A wracając do tematu Wrzosów i Wrzośców - znalazłam zdjęcia: z lewej Wrzos, z prawej Wrzosiec.

A wracając do tematu Wrzosów i Wrzośców - znalazłam zdjęcia: z lewej Wrzos, z prawej Wrzosiec.

-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
uwierz Andrzej że gorzej zrobisz jak zaczniesz ich otulać .zupełnie ich rozhartujesz.jak coś przymarznie to na wiosnę ostro skoś i czekaj
To prawda moje były nieokrywane i maja się dobrze,no woda to inny już temat że często stoją w tym i czasem któreś wypadnie.....
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
Faktycznie nie ma co się śpieszyć z tym okrywaniem, może prognoza sie nie sprawdzi i nie będzie dużych minusowych temperatur. Ja mam wrosce 3 lata i nigdy ich nie przykrywałem, wrzosy mam 2 letnie i jednoletnie, to te jednoroczne przykryłem przed zimą gałązkami świerkowymi.