Bielenie pni drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
pershing
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lut 2010, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bielenie drzew - porady

Post »

saika49 pisze:Witam.Ja także dzisiaj próbowałam pomalować pnie starych jabłonek wapnem ,ale od stronny północnej są jeszcze oblodzone.Góry Swiętokrzyskie zimą to trudna sprawa dla przyrody i ogrodników. Ale myslę że będzie dobrze, choć to moje pierwsze podejście. ;:138 Czy stronę północną mogę pomalować po ociepleniu ?
Malowanie drzew wapnem to takie znachorskie "zamawianie choroby" z czasów naszych pradziadków:) Wokół tego narosło szereg mitów bez żadnego uzasadnienia. Nie ma kompletnie żadnego znaczenia czy sobie pomalujemy czy nie chyba że zrobimy to dla efektów wizualnych.

- wapno nie przyśpieszy ani nie opóźni wegetacji bo ta rusza kierując się nie temp. pnia ale temp. gleby kiedy jest odpowiednia korzenie zaczynają funkcjonować wysyłają w górę zmagazynowane zapasy i wodę.

- wapno kiedy nie było środków ochrony roślin stosowano kiedyś jako swego rodzaju uniwersalny środek odkażający od cmentarzy po sady:) W rzeczywistości malowanie wapnem kory nie jest w stanie zniszczyć nawet 5% patogenów zagrażających drzewu. Dla przykładu parch zimuje w opadłych liściach a większość szkodników zimuje lub składa jaja w wyższych partiach korony do tego wapno nie jest w stanie zniszczyć większości form przetrwalnikowych patogenów. Tak więc zróbcie wiosenne zabiegi fungicydami i pestycydami zamiast bawic sie w malarza -to odniesie skutek a nie malowanie.

- a jak macie za dożo czasu i jesteście wierni tradycji to sobie pomalujcie:) ale traktujcie to bardziej jako sadowniczy obrzęd a nie rzeczywisty zabieg agrotechniczny
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00

Post »

Pershing, no co ty, ja słyszałam taką wersję: na białym tle szkodniki są bardziej widoczne, więc ptakom łatwiej je zjeść.

Ale bielę drzewka, kurczę bielę, w połowie stycznia.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pershing pisze: Malowanie drzew wapnem to takie znachorskie "zamawianie choroby" z czasów naszych pradziadków:) Wokół tego narosło szereg mitów bez żadnego uzasadnienia. Nie ma kompletnie żadnego znaczenia czy sobie pomalujemy czy nie chyba że zrobimy to dla efektów wizualnych.
Nie zgodzę się z tym. Malowanie drzew wapnem powinno być wykonane na przełomie grudnia - stycznia by zapobiec przemarzaniu drzew w momencie kiedy mamy duże różnice temp. pomiędzy nocą a dniem, w ciągu dnia słońce nagrzewa korę na pniach w nocy zmraża, dochodzi do pękania kory i przemarzania miazgi pod korą. Wapno jako że jest białe odbija promienie słoneczne zapobiegając tego typu reakcjom. Teraz o tej porze roku malowanie oczywiście nie ma już sensu. Biele drzewa co roku i nie mam problemu po pierwsze z przemarzaniem i pękaniem kory na drzewach a że do mleka wapiennego dodaję jeszcze preparat odstraszający zające i sarny ponadto palikuje młode drzewka wokół pnia nie mam problemu z poobgryzanymi drzewami z kory jak to u wielu w tym roku przy tak ostrej zimie dokonała dzika zwierzyna. Polecam spojrzeć tutaj oraz tutaj :wink:
malinka-2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lis 2010, o 07:39

bielenie drzew owocowych

Post »

Witam wszystkich.
Czy można bielić już teraz na początku listopada :?:
Rolmarket

Re: bielenie drzew owocowych

Post »

Niektórzy robią to nawet w październiku,wiec można tym bardziej na początku listopada. Pozdrawiam.
malinka-2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dzięki ;:180
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

I teraz trzeba byłoby to powtórzyć. Bo to wapno z listopada pewnie już spłynęło, a teraz najbardziej będzie potrzebne.
malinka-2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ponowne dzięki za przypomnienie,wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ;:3
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bielenie drzew owocowych - porady

Post »

Witam,

czy do wapna kupionego w markecie należy dodać coś aby je zagęścić przed bieleniem? Na opakowaniu było napisane aby nic nie dodawać, spróbowałem na dwóch drzewkach w listopadzie i obecnie po wapnie nie ma śladu na pniach. Boje się trochę, bo będę bielic Marolexem ze specjalna dysza i nie chce aby się zawór/dysza pozatykały. Czy mam zagęścić i jeśli tak to czym? Mąka żytnia może być?

Dziękuję za poradę,

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Lex.
Ja dodaję farbę olejną do wapna. Proporcji Ci nie podam, bo robię to na oko.
Aha- robię to tak: do wiadra wsypuję wapno, wlewam wodę, farbę olejną i następnie mieszam całość. Następnie maczam pędzel, taki szeroki, do moczenia ścian chyba i jazda po pniach drzew...
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Olejną??? To chyba nie jest dla drzew najlepiej...
Ja nie dodaję nic, bo nie lubię mieć drzew białych przez cały rok. Czytałam gdzieś, że można dodać ugotowaną mąkę pszenną. Coś na kształt kisielu, ale z mąki pszennej, no i dużo rzadsze.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Oj joj... :D
Oczywiście, że nie olejną, tylko emulsyjną.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Usprawiedliwię się i zwalę winę na późną porę. :wink:
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

:) Tak mi się wydawało, że nie mogła to być olejna :) Przypomniało mi się, że moja Mamcia też "chlupała" troszkę emulsyjnej do wapna.
x_r-t

Post »

U mnie, na 1 część farby emulsyjnej dwie części wapna rozcieńczonego wodą do konsystencji farby. Po pomalowaniu drzewka wyglądają bardzo ładnie, a farba dłużej się trzyma. Szczególnie ładnie świecą swą równo pomalowaną powierzchnią drzewka w noce takie jak dzisiaj, kiedy księżyc ładnie przyświeca. Wiem, że wygląd nie jest najważniejszym kryterium, jednak tak pomalowane drzewka są solidnie zabezpieczone, a na dodatek cieszą oko nawet nocą.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

A ja mam z tym bieleniem problem natury estetycznej :) :) Bo białe pnie podobają mi się w zimie i tak mniej więcej do kwietnia, a później to już bym chciała żeby przestały być białe. Natychmiast :) Dlatego jednak nie dodaję niczego do wapna. No i nie mam takiej aksamitnej gładkości jaką daje dodatek emulsji :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”