Gośka, to wyłaź z niego, bo Cię za uszy wyciągnę. Jakie doły, gdzie, co??? Wiosna idzie, a Ty gdzie włazisz? Ni ma to tamto!!! Będzie ,będzie i Buziaczki i do przodu!!!! Moje rybki przeżyły zimę, a Ty doła masz!!!!????? A kysz!
Małgosiu - o Incawille sie nie martw , przezimuje , była pod ciepłą , śniegowa pierzynka , a teraz jak snieg sie stopił to okryj ją gałązkami stroiszu.
Inkarwilla Delavaya - Incarvillea delavayi
Opis:
Jedna z bardziej oryginalnych roślin sadzonych w naszych ogrodach. Czasami zwana jest też Gloksynią gruntową. Liście paprociowate tworzą kępę, z której latem wyrasta wysoki, sztywny pęd, osiągający nawet 50cm. Na szczycie tego pędu kwitną duże, kielichowate, białe kwiaty z żółtym środkiem, które przyciągają roje motyli.
Uprawa:
Uwielbia miejsca słoneczne z żyzną i przepuszczalną glebą.
Kwitnienie:
Zakwita w środku lata.
Zimowanie:
Bardzo dobrze wytrzymuje nasze zimy, lecz potrzebuje lekkiego przykrycia korzeni na zimę gałązkami drzew iglastych lub suchymi liśćmi.
Małgosiu, mam nadzieję, że Twój nastrój już się poprawił i dół zasypany
Zresztą wystarczy popatrzeć na te piękne dalie, żeby naładować sobie akumulatorki :P Taka kwiatoterapia działa!
Pozdrawiam cieplutko, bo u mnie bardzo się dzisiaj ochłodziło
..Małgosiu piękne dalie każdy kwiatuszek ma inny układ płatków a te w rurki
... mam zamiar posadzić w dużej donicy ...o ile zdobędę karpy karłowatych dalii..
Jolu,też podobają mi sie datury,ale zobaczyłąm okaz u Bożenki Babopielki i pomyślałam gdzie mam to przechowywać to naprawdę wolę wykopywać dalie i w donicach trzymać je w garażu. Zresztą mam je pierwszy rok,więc też nie wiem czy przetrzymaja się u mnie.
Greciu,cieszę się,że częsciej się odzywasz. Bardzo,ale to bardzo żałuję,że mieszkasz tak daleko.
Misiu, miałam dalie wsadzone w donicach dwa gatunki,ale szkoda ich do donic, marnie rosna i nie kwitną ani tak obficie,ani tak długo jak w ziemi.
Małgosiu masz śliczne dalie
Baaardzo mi się podobają, ale za dużo z nimi zachodu, dlatego nie sadzę u siebie
Wolę podziwiać w zaprzyjaźnionych ogrodach