Ogródek Doroty - dodad cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Doroty - dodad cz.3

Post »

Witaj Dorotko. A ja do mojego ogrodu świadomie wybrałam właśnie tonację różowo-biało-żółtą. I staram się jak mogę, aby nie włączać już innych kolorów.
Natomiast pomarańczowy z różowym lub czerwonym to połączenie, obok którego nie mogę przejść bez odwracania głowy. W zeszlym roku obok jedeych moich jaskrawopomarańczowych liliowców zakwitła piękna różowa nakrapiana lilia Stargazer. NIe mogłam się doczekać, aż jedno lub drugie przekwitnie. I oczywiście jesienią przesadziłam lilię gdzie indziej.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DOROTKO
Mnie tam podoba się każde zestawienie, wszak natura stworzyła takie piękne barwy.
To my wprowadzamy modę do naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Dorotko witaj. Ja także nie przykładam uwagi do łączenia barw w ogrodzie. Dla mnie czym kolorowiej, tym lepiej, radośniej.
Marzy mi się tylko rabata biało kwitnacych roślin, które tak świecą wieczorem, ale niestety nie mam miejsca, a przekopywać kwiatów mi się nie chce.
Szachownice cudownie Ci się rozrosły, moje kostkowane jakoś się wykładają, a soczysta zieleń host jest wspaniała. :)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, jakoś pomimo tego, że bardzo lubię tulipany nie mogę przekonać się do tego połączenia barw, ale chyba nie będę miała wyjścia :(
Teraz staram sie grupować tulipany odmianami, ale kupiłam tez znów ;:223 mieszankę i w jednym miejscu posadzony właśnie taki miks kolorów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wando, podziwiam osoby, które potrafią trzymać się wyznaczonej tonacji kolorystycznej w ogrodzie. Mnie zawsze coś wyskoczy. Najbardziej konsekwentną w tym temacie jest chyba Iza-Tamaryszek. Nie wiem jak ona to robi, ale ma bardzo silną wolę :) Nic nieplanowanego nie ma szans przedostac się do jej ogrodu. Podziwiam ;:108
Starałam się wiosną poznaczyć te tulipany i jesienią je pogrupować, ale czy mi się udało...? obawiam się. Zobaczymy wiosną.
Czasem rzeczywiście pomyłki zakupowe mogą dać nieoczekiwany efekt kolorystyczny, ale w przypadku cebul czy liliowców niestety nie mamy chyba na to wpływu. Pozostają zakupy w bardzo sprawdzonych źródłach, albo pogodzić sie z nieoczekiwanymi kompozycjami. Moje białe lilie okazały się w tym roku ogniście pomarańczowe ;:224
Krysiu, raczej nie mam oporów przed kolorowymi rabatami, ale niektóre zestawienia jakoś mi nie pasują. I to chyba nie jest kwestia mody :wink:
Tajeczko, ja też bardzo chciałam białą rabatę, ale w "praniu" wyszła ognista: czerwono-żółto-pomarańczowo-biała. A ponieważ jest w słońcu to chyba nawet lepiej :) W cieniu białe kwiaty wyglądają zdecydowanie lepiej. Pomyślę może w przyszłym roku. Szachownice chyba dobrze się u mnie czuja, bo rozrastają się jak szalone. I dobrze :)

Dziś na dobranoc, bo padam na pysk. Ale posprzątane :heja Tylko łazienka została.
Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ DOROTKO
Dobrze, że zima i będziesz mogła odpocząć. Po takich porządkach sił na prace w ogrodzie
chyba już byś nie miała.
Twoje oczko wodne to ja mogę oglądać na okrągło - jest wyjątkowo ładne.
No a nasadzenia wokół mistrzostwo świata ;:138
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam !
Święta za pasem !
Wczoraj zaczęłam powoli dekorować dom, chociaż choinka to dopiero w wigilię.
Na razie z pudeł wychynęła szopka a aniołami.
Obrazek

W kuchni też akcent świąteczny.
Obrazek

A do ptasiej stołówki zlatują sie skrzydlaci goście
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
x-d-a

Post »

Dorotko, światecznie już u Ciebie! Ja też powolutku dekoruję mieszkanie, bo choinka będzie ubierana dopiero w Wigilię...
Na razie w wazonie zagościły pięknie pachnące sosnowe gałązki, świeżo ścięte z mojego drzewka.
A wiesz, z tą biała rabatą to miałam podobne doświadczenia jak Ty. Chciałam być bardzo konsekwentna, posadziłam sporo białych bylinek, trochę tulipanków i -oczywiście- lilie. Miały być śnieżnobiałe, a okazały się - morelowe :evil: Na szczęście dla nich piękne i dorodne, ale...jak tu utrzymać w ogrodzie jakąś tonację kolorystyczną, coś sobie zaplanować? I tak jest jak jest ;:224
Pozdrawiam przedświątecznie ;:7
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Dorotko, widzę, że zaczęłaś dekorować dom :) U mnie na razie tylko światła na zewnątrz i dwa stroiki w domu.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Dorotko, piękne zimowe zdjęcie- karmnik oglądany przez drobniutkie gałązki.
Jutro zabieram się za dekorację domu.
U Ciebie już pięknie.
Pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, ja choinki tez ubieram dopiero w piątek, ale coś mnie tak świątecznie wzięło więc przynajmniej szopkę wyjęłam. Niestety, pomyłki cebulowe często niweczą nasze wysiłki w projektowaniu kolorów rabat :wink: Morelowe wśród bialych to jeszcze pół biedy, ale wyobraź sobie moje pomarańczowe lilie wśród fioletowych powojników. Na szczęście posadziłam cebule w doniczkach więc łatwo było przestawić. A też miały być białe :evil:
Moniś, u mnie tylko szopka, chociaż chyba dziś zabiorę się za stroiki. Niestety idę od jutra do pracy, więc czas mi się skurczy bardzo.
Elu, karmnik w ogrodzie, zdjęcia robione przez okno na dużym zoomie. Cieszę się, że ptaki chętnie przylatują, niestety nie mam możliwości ich poobserwować z bliska.

Ufff, ciasta i ciasteczka upieczone :)
Dostałam dziś od Ewy zeszłoroczny katalog Kordesa :heja :heja
Zaraz zrobię sobie pyszną herbatkę (Zimowa z Harbapolu - polecam :) ) i zagłębię się w kolorowy świat róż ;:167 . A poza tym mam styczniowe numery ogrodowych gazet, więc szykuje się bardzo przyjemny wieczór. A w przewie zrobię jeszcze stroiki, albo i nie zrobię .... :;230
A tak wczoraj zachodziło u mnie słoneczko
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Dorotka, jestem pod wrażeniem, czyli pogrupowałaś swoje tulipany ;:224 Ale za to sobie kolejny mix sprawiłaś...Oj, nie przejmuj się, co z tego wyjdzie...Wydaje mi się, że wiosną tak jesteśmy spragnieni kwiatów, że taki mały misz-masz kolorystyczny wcale nie razi...
No i proszę, posprzątane, udekorowane, tylko pozazdrościć! Ja jeszcze w lesie...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko wszystko piękne.......i funkie , i tulipany, i zachód słońca , i dekoracje.
Tulipany wiosną są piękne w każdym zestawieniu i nie masz się co przejmować.
Ja to mam dopiero niespodzianki kiedy się okazuje, że wsadziłam tulipany do tulipanów, tyle, że płyciej, albo coś przesadziłam z tulipanami...... :;230
Też się szykuję na przegląd prasowy, bo ostatnio nie miałam na to zbyt dużo czasu.
Tyle, że dopiero w święta.
Na razie też jestem na etapie pieczenia ciast.
Grażyna.
kogro-linki
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Dorotko, ślicznie, słodko wyglądają te wschodzące hosty. A zamiast pospolite lepiej brzmi popularne, często spotykane w ogrodach. I od razu są dowartościowane. Te nowe odmiany za kilkanaście lat też będą posp... tzn. chciałem napisać popularne.

Z szachownicami miałem kiepskie doświadczenie. Zgniły w tej mojej glinie. Z przyjemnością oglądam je więc w innych ogrodach.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Dorotko, ja też miałam trzykrotnie przygody z "białymi" liliami.
Raz zakwitła bordowa, raz pomarańczowa a z ostatnią miałam trochę więcej szczęścia :D, była cytrynowa.
Na szczęście moja mama jest wielbicielką takich kolorów więc wszystkie niespodzianki rosną teraz w jej ogródku.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wspaniale, że będziesz miała świąteczną szopkę. Ta tradycja powoli jakby ginie, coraz mniej widuję u znajomych takich świątecznych dekoracji. A pamiętam moje dzieci i ich oczy wpatrzone w te święte figurki. Przenosiły się wtedy wyobraźnią w zupełnie inny świat.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”