Witam , czy ktoś wie jak wymurować piec do pieczenia chleba?
Pamiętam ten smak i zapach chlebka pieczonego w takim piecu zbudowanym w ogródku .Wypiekam chleb w elektrycznym piekarniku ale marzy mi się taki z pieca z chrupiącą, pachnącą skórka . Ciocia wypiekała te bochenki na liściach kapusty, pychota , samo masło i nic więcej nie było potrzebne.
W necie można znaleźć firmy budujące takie piece. Czasami razem z piecami do pizzy.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Eeee, znalazłaś i nie dajesz nam żadnych namiarów? Jakie, gdzie, z czego, zlituj się, ja też chcę pooglądać ładne piece ogrodowe
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Oglądałam ( można zobaczyć dopiero po zalogowaniu)
Nalewko nie wiem czy zaglądałaś na to forum w/w forum ? a warto , mój M znalazł tam ( o ile pamiętam w wersji angielskiej) udokumentowane zdjęciami, poszczególne etapy budowy pieca chlebowego, gdyby się udało samemu taki wybudować, marzenie Ale by były chlebki i nie tylko
Róża
Różo - a może spróbuj upiec chleb/pizzę na kamieniu do pizzy (w piekarniku elektrycznym) ja mam coś takiego od kilku lat bardzo sobie chwalę. To oczywiście w oczekiwaniu na prawdziwy piec ;)
Mam 100-letni piec chlebowy w starym drewnianym domu do rozbiórki. Kiedyś był jakiś forumowicz, obfotografował to na 10-tą stronę, ale nie wiem jakie u siebie stworzył efekty. Piec jest z cegły, równie starej ale w db. stanie. Po rozbórce domu można go otynkować i używać, ale najchętniej sprzedałabym go komuś chętnemu po cenie cegieł, mocniejszych niż dzisiejszy klinkier. Na razie zima, ale wiosną pewnie wystawię na Allegro.
Własnoręcznie wybudowane są z pewnością świetnym pomysłem, wystarczą odpowiednie materiały wysokotemperaturowe oraz odpowiednio przygotowane podłoże. Jednak obecnie świetną alternatywą jest zakup już gotowego pieca. Takie piece, w zależności od potrzeb i wybranego modelu, mogą pomieścić od jednej do siedmiu pizz. Zaletą pieców marki VITCAS jest to, że całość konstrukcji składa się z pojedynczych elementów, co sprawia, że ich montaż jest łatwy oraz szybki. Ponadto są wykonane ze specjalnych materiałów ognioodpornych, które wytrzymują bardzo wysokie temperatury dochodzące nawet do 1400?. Dzięki temu, szybko można osiągnąć bardzo wysoką temperaturę, a przy tym zużyć mniej drewna i uzyskać szybszy wypiek.