Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
Odważyłam się założyć swój kulinarny wątek na moim ulibionym forum,
bez którego już na codzień nie potrafię żyć
Nazyman się Ania i bardzo lubię gotować, fotografować, podróżować itp.
Jestem początkująca w pisaniu o swoich smakach , a zawsze chciałam gdzieś zebrać
moje przepisy i pomysły, aby dzielić się z innymi i samej korzystać z własnej "książki"
tym bardziej, że lubie zaglądać i korzystać z przepisów innych forumowiczów
bez którego już na codzień nie potrafię żyć
Nazyman się Ania i bardzo lubię gotować, fotografować, podróżować itp.
Jestem początkująca w pisaniu o swoich smakach , a zawsze chciałam gdzieś zebrać
moje przepisy i pomysły, aby dzielić się z innymi i samej korzystać z własnej "książki"
tym bardziej, że lubie zaglądać i korzystać z przepisów innych forumowiczów
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Likier kukułkówka
KUKUŁKÓWKA
Na zimne jesienne wieczory cos dla rozgrzania lub jako smaczny upominek.
Nalewka na bazie pysznych cukierków.
Potrzebne składniki:
- Cukierki \kukułki\" - 60 dag - polecam "Wedla" (są w Biedronce)
- Mleka skondensowanego niesłodzonego - 0,75 l.
- Spirytus - 0,25 l (oczywiście wg uznania)
Cukierki rozpuścić gotując w mleku.
Przestudzić.
Wlać spirytus, wymieszać i odstawić do przegryzienia.
Na zimne jesienne wieczory cos dla rozgrzania lub jako smaczny upominek.
Nalewka na bazie pysznych cukierków.
Potrzebne składniki:
- Cukierki \kukułki\" - 60 dag - polecam "Wedla" (są w Biedronce)
- Mleka skondensowanego niesłodzonego - 0,75 l.
- Spirytus - 0,25 l (oczywiście wg uznania)
Cukierki rozpuścić gotując w mleku.
Przestudzić.
Wlać spirytus, wymieszać i odstawić do przegryzienia.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1597
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Apetycznie u Anpio7
Oj chyba muszę kupić qqłki A propos tych cukierków, to latem Wedel co roku organizuje promocje i można zdobyć całkiem sympatyczne kuferki (to w ub. roku) lub koszulki (to tegoroczne)
A przepis inspirujący i trunek wychodzi na to, że niezbyt mocny , czyli idealny na chłodny wieczór
A przepis inspirujący i trunek wychodzi na to, że niezbyt mocny , czyli idealny na chłodny wieczór
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3664
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Apetycznie u Anpio7
,kiedyś piłam coś podobnego chyba w smaku-cukierki irysy albo toffi,rozpuszczone i do tego- gorącego jeszcze spirytus-rozgrzewa i smakuje
Likier kajmakowo-orzechowy
Cieszę sie, że podoba Wam się mój pomysł na wieczorne rogrzewanie
Dziękuje za odwiedziki
Ostatnio dorobiłam, aby mieć co wręczyć na prezent szwagierce na urodzinki,
będzie miała czym poczęstować kumpelki
Rozpędziłam się i zrobiłam też
Likier krówkowo-orzechowy
Bardzo prosty, błyskawiczne wykonanie i odrazu można degustować
Składniki
1 puszka masy o smaku orzecowym
0,75 l mleka 3,2% tł (lub niesłodzonego, bo ma 7,5%tł)
0,20 spirytusu (oczywiście wg uznania)
Mleko podgrzać, masę przełożyć do gorącego mleka, mieszać aż się wszystko rozpuści,
(ewentualnie użyć malaksera), jak ostygnie dolać spirytus i rozlać w ładne butelki.
Co się nie zmieści degustować
;:106 Smacznego
Dziękuje za odwiedziki
Ostatnio dorobiłam, aby mieć co wręczyć na prezent szwagierce na urodzinki,
będzie miała czym poczęstować kumpelki
Rozpędziłam się i zrobiłam też
Likier krówkowo-orzechowy
Bardzo prosty, błyskawiczne wykonanie i odrazu można degustować
Składniki
1 puszka masy o smaku orzecowym
0,75 l mleka 3,2% tł (lub niesłodzonego, bo ma 7,5%tł)
0,20 spirytusu (oczywiście wg uznania)
Mleko podgrzać, masę przełożyć do gorącego mleka, mieszać aż się wszystko rozpuści,
(ewentualnie użyć malaksera), jak ostygnie dolać spirytus i rozlać w ładne butelki.
Co się nie zmieści degustować
;:106 Smacznego
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3664
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Apetycznie u Anpio7
O!A ja mam troszkę spirytusu i troszkę masy krówkowej,chyba to zrobię
Apetycznie u Anpio7 MUFFINKI
Kasia - powodzenie, czy smakowała, czy degustacja czeka do świąt ??
Ostatnio na weekend w odwiedzinki do Szwagierki piekłam:
Muffinki morelowo - kokosowe
[/url]
Składniki na 12 sztuk:
? 300 g mąki pszennej
? 1 łyżeczka sody oczyszczonej
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 125 g masła, roztopionego
? 3/4 szklanki cukru (dałam mniej)
? 1 szklanka posiekanej suszonej moreli (150 g)
? 1 szklanka wiórków kokosowych (90 g)
? 3/4 szklanki mleka (180 ml)*
? 2 duże jajka
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche mąkę, proszek, sodę, cukier, wiórki, morelę. W drugim mokre - roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, mleko. Połączyć
zawartość obu naczyń, wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Napełnić foremki do muffinek ciastem (papilotki lub wysmarowane masłem) do 3/4 wysokości. Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 190?C. Wystudzić na kratce.
* jeśli ciasto będzie się wydawało zbyt gęste, dodać kilka łyżek mleka więcej (ja tak zrobiłam)
Smacznego
Ostatnio na weekend w odwiedzinki do Szwagierki piekłam:
Muffinki morelowo - kokosowe
[/url]
Składniki na 12 sztuk:
? 300 g mąki pszennej
? 1 łyżeczka sody oczyszczonej
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 125 g masła, roztopionego
? 3/4 szklanki cukru (dałam mniej)
? 1 szklanka posiekanej suszonej moreli (150 g)
? 1 szklanka wiórków kokosowych (90 g)
? 3/4 szklanki mleka (180 ml)*
? 2 duże jajka
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche mąkę, proszek, sodę, cukier, wiórki, morelę. W drugim mokre - roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, mleko. Połączyć
zawartość obu naczyń, wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Napełnić foremki do muffinek ciastem (papilotki lub wysmarowane masłem) do 3/4 wysokości. Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 190?C. Wystudzić na kratce.
* jeśli ciasto będzie się wydawało zbyt gęste, dodać kilka łyżek mleka więcej (ja tak zrobiłam)
Smacznego
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6148
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Apetycznie u Anpio7
OOo fajne przepisy
W sam raz na zimę Te rozgrzewające:)
W sam raz na zimę Te rozgrzewające:)
Re: Apetycznie u Anpio7
Dziękuje
Jejku jak dawno nie było mnie tu
Znowu zainteresowałam się czymś z % więc jestem, a zima ciągle trwa na rozgrzewkę coś się przyda.
Mam na oku nalewkę bakaliową, ale długo trzeba na nią czekać
Ciekawa jestem, czy ktoś z was robiła tak, a może inny macie przepis - to poprosze
Nalewka bakaliowa
3l wódki 70? - otrzymujemy ją mieszając pół na pół spirytus 95? i wódkę 45?
250g rodzynek
250g suszonych fig
250g daktyli
4 listki laurowe
Przygotowanie:
Figi i daktyle drobno pokroić. Listki laurowe pokruszyć. Pokrojone figi i daktyle, rodzynki oraz pokruszone listki laurowe wrzucić do gąsiorka, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 2-4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i leżakować przez conajmniej 8-10 miesięcy, by nabrała mocy, zapachu i pięknego koloru.
Jejku jak dawno nie było mnie tu
Znowu zainteresowałam się czymś z % więc jestem, a zima ciągle trwa na rozgrzewkę coś się przyda.
Mam na oku nalewkę bakaliową, ale długo trzeba na nią czekać
Ciekawa jestem, czy ktoś z was robiła tak, a może inny macie przepis - to poprosze
Nalewka bakaliowa
3l wódki 70? - otrzymujemy ją mieszając pół na pół spirytus 95? i wódkę 45?
250g rodzynek
250g suszonych fig
250g daktyli
4 listki laurowe
Przygotowanie:
Figi i daktyle drobno pokroić. Listki laurowe pokruszyć. Pokrojone figi i daktyle, rodzynki oraz pokruszone listki laurowe wrzucić do gąsiorka, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 2-4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i leżakować przez conajmniej 8-10 miesięcy, by nabrała mocy, zapachu i pięknego koloru.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- 100p
- Posty: 155
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bartoszyce
Re: Apetycznie u Anpio7
Cieszę się że tu zajrzałam, tego mi było trzeba na niedzielny wczesny wieczór.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Apetycznie u Anpio7
Witajcie !
Oj, będę tu zaglądał. Przepisy proste i szybkie.
Łakomczuch.
Oj, będę tu zaglądał. Przepisy proste i szybkie.
Łakomczuch.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Apetycznie u Anpio7
A ja poproszę o przepis na dżem z cukinii ala ananas ...właśnie byłam w wątku....co dziś gotujemy.
Re: Apetycznie u Anpio7
Cukinia ala ananas.
1 kg cukinii zalać 1/2 litrem wody + 1 łyżeczka kwasku ....pomieszać i odstawić na 24 godziny,
odcedzić, do zalewy dodać 35 dkg cukru i 1/2 cukru waniliowego ........zagotować.
Cukinię włożyć do słoiczków zalać gorącą zalewą i zagotować.
Jest pyszna i świetnie nadaje się do biszkoptu z galaretką.
Lub
SKŁADNIKI:
Cukinię pokroić w kostkę,posypać cukrem ,cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym,wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc
.Na drugi dzień gotować ok.20min.-zależy od twardości cukinii (nie rozgotować!).Ugotowaną cukinię włożyć do słoików,zakręcić i pasteryzować ok.20-30min.
DŻEM Z CUKINII ala'pomarańcz / cytryna
Składniki
1 kg cukinii zalać 1/2 litrem wody + 1 łyżeczka kwasku ....pomieszać i odstawić na 24 godziny,
odcedzić, do zalewy dodać 35 dkg cukru i 1/2 cukru waniliowego ........zagotować.
Cukinię włożyć do słoiczków zalać gorącą zalewą i zagotować.
Jest pyszna i świetnie nadaje się do biszkoptu z galaretką.
Lub
SKŁADNIKI:
- ? 2 i 1/2 kg obranej cukinii
? 80 dag cukru
? 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
? 1 cukier waniliowy
Cukinię pokroić w kostkę,posypać cukrem ,cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym,wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc
.Na drugi dzień gotować ok.20min.-zależy od twardości cukinii (nie rozgotować!).Ugotowaną cukinię włożyć do słoików,zakręcić i pasteryzować ok.20-30min.
DŻEM Z CUKINII ala'pomarańcz / cytryna
Składniki
- 5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7