Mój ogród - kwiaty i motyle.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród - kwiaty i motyle.

Post »

cherryberry321 pisze:Aga, jeśli chodzimo powojniki, to nie musisz się martwić za bardzo ich rozrostem. Potrzebują naprawdę niewiele miejsca. Lubią towarzystwo innych krzewów, np.iglaków, które służą im za podpórki i .... piękne tło do kompozycji. Nie są zaborcze, pięknie się uzupełniają z innymi pnączami i z krzewami róż. Ja posadziłam w tym roku 5x po dwa powojniki razem, żeby stworzyć kolorystyczne zestawienie. Np. biały z czerwonym, j.niebieski z ciemnym niebieskim lub fioletowym, różowy z bordowym. Uzupełniają się też okresem kwitnienia. Ja wybierałam takie, które powtarzają kwitnienie np. V-VI a potem k. VIII-X, albo kwitnące w III-IV(alpejski i botaniczny). Zobaczymy, jak to się sprawdzi. Kupowałam je na allegrooo ale ze sprawdzonej szkólki , bo teraz jest wyprzedaz i ceny są 50 % niższe, niż w sezonie. Ponieważ u ciebie jest cieplej, to może się skusisz, tak ja to zrobiłam w zeszłym roku, właśnie w listopadzie. Ale posadziłam je w szklarniaku i zakopczykowałam.Wyobraź sobie, że wszystkie miały przynajmniej po 1 kwiatku rozwiniętym i pączki ! Wiosną tego roku wysadziłam do gruntu i przycięłam do 20-30 cm, żeby się lepiej przyjęły i rozkrzewiły. Dlatego zakwitły dosyć późno. Ale myślę, że w przyszłym roku pokażą cały swój urok. Jak chcesz, podeśle ci namiary na PW?
Lidka, wiem że powojniki nie zajmują wiele miejsca :) a moje serce skradły ich piękne kwiaty i to juz daaaawno temu :) ale dopiero teraz mam okazję je uprawiać. Bardzo lubię zestawienia powojników z różami czy też puszczone po iglakach, czy po bluszczu ;:108 !!! Ciągle się jednak głowie jakie ciekawe zestawienia zastosować... Piszesz ze posadziłaś po dwa powojniki na raz - masz jakieś fotki jak kwitły??? U mnie masa płotów, i chcę je właśnie obsadzić powojnikami w połączeniu z pnącymi różami... Zastanawiam się jak je kolorystycznie dobrać... NIe wiem czy sadzić koło siebie te w zbliżonym kolorze, czy może raczej na zasadzie kontrastu ;:24 ....
Czy np. z jednej strony płotu posadzić tylko te w odcienach fioletu - przeplecione różami, a w drugiej części np różowe przeplecione czymś innym...
W tym roku zagościły u mnie trzy: polish spirit, Warszawska Nike i Rouge Cardinal :) Kupowałam niewielkie sadzonki, ale mimo to pięknie urosły i kwitły :)
Przeglądam net i ogrody forumowiczów w poszukiwaniu inspiracji :)
Jak możesz to podeślij te namiary ;:108 wyprzedaż to jest to :)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję ze pałacyk trafił teraz w dobre ręce i odzyska dawną świetność .... :)
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Witaj Lidko :wit

Nieliczne zdjęcia zapowiadaja się ciekawie, widać, że to ogród z duszą, powstający od lat. Czekam z innymi na rekonstrukcję reszty zdjęć :)
Powojniki śliczne. Bardzo mi się podobają, ale jakoś tak z dużą nieśmiałością do nich podchodzę... Do tej pory nie odważyłam się jeszcze kupić żadnego ;:223 Chcę to zmienić w przyszłym roku, zwłaszcza przy różach. Posadziłam Grahama Thomasa i chciałabym dodać mu do towarzystwa jakiś fioletowy albo granatowy powojnik. W jakiej odległości od róż trzeba go posadzić? Nie będą się zagłuszać?
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie dziewczyny ! ;:138
Ago i Dagmaro, ponieważ pytacie o powojniki, to gorąco wam polecam stronę internetową, z której również ja czerpałam i czerpię swoją wiedzę o powojnikach. Sworzył ją miłośnik i twórca wielu ich odmian, Pan Stefan Marczyński. Wszystko jest tam opisane, jak sadzić, jak dobierać itp. NAjciekawsza jest encykopedia powojników, ponieważ zawiera setki zdjęć tych pięknych roślin:www.clematis.com.pl.
Aga-wysłałam ci PW. Zdjęcia się niestety nie wkleiły. ale jak wejdziesz na allegroo to szukaj w dziale Dom i ogród -Rośliny-Drzewa i krzewy - nr aukcji wpisz który ci podałam. Wyświetli ci się jeden powojnik z tej szkólki. Po lewej stronie kliknij w link-Pokaż inne przedmioty sprzedającego -będzie cała oferta.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja mam powojniki pierwszy rok. Wyczytałam gdzieś,że takie właśnie roczne trzeba wiosną przyciąć nad ziemią 20 cm. NIe wiem czy to prawda, czy zdążą urosnąć,żeby kwitły?
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Lidko już skorzystałam ze stronki i jeszcze będę zaglądać.
Też kocham klematisy a mam zaledwie 3. Pora to zmienić.
Ładną jesień pokazałaś. :wit
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Malgocha1960-z tym cięciem, to jest różnie w zależności od odmiany powojników. Np. botanicznych i alpejskich raczej się nie przycina, chyba że chcemy je dostosować do naszych potrzeb. Inne odmiany tnie się na wiosnę, jeszcze przed całkowitym wybudzeniem- na różnej wysokości, ponieważ jedne kwitną na pędach młodych, a inne na dwuletnich i starszych. Nie będę tu tego opisywać, ale tobie również polecam fachowe wskazówki ze strony, którą wyżej podałam, odpisując Maryli i Dagmarze. Ważne jest, żeby wiedzieć, do jakiej grupy należy nasz powojnik, a potem to już będzie wiadomo, jak który ciąć. Jak otworzysz podaną stronę z tabeli wybierz pierwszą kolumnę-powojniki i kliknij na oznaczenie: wg sposobu cięcia ,. Tam sa dokładne informacje. Naprawdę warto to sobie poczytać, bo unikniemy w ten sposób wielu błędów, spowodowanych naszą niewiedzą. A powojniki się za to pięknie odwdzięczą .....
Dodam jeszcze, że pan Stefan Marczyński to naprawdę superfachowiec w tej dziedzinie. Przekonałam się o tym, bo napisałam do p.Marczyńskiego maila z prośbą o wyjaśnienie problemu z moimi powojnikami. Powiem szczerze, nie za bardzo wierzyłam, że odpowie... Ale się zawiodłam -pozytywnie, oczywiście ! Dostałam obszerną odpowiedź z wyjaśnieniem. Byłam(i jestem) pełna podziwu dla tego człowieka(i naukowca zarazem), który mimo nawału obowiązków znalazł czas na odpisanie w mojej sprawie. To naprawdę człowiek który ma serce i dla kwiatów i dla ludzi ....
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Marylko-ja do niedawna też miałam ich naprawdę niewiele, chociaż jak widziałam u innych to strasznie mi się podobały. Zawsze wydawały mi się takie delikatne jakieś i bałam się ich "fochów". Nieraz słyszałam, że trudno je pielęgnować itp. Ale potem się zawzięłam i zaczęłam sadzić u siebie. Pierwszy to był najczęściej uwidoczniony na fotkach Nelly Moser. Parę lat minęło, zanim zaczęłam właściwie go pielęgnować. Później przytargałam "coś" z marketu i nie za bardzo rosło, ani nie kwitło. Po prostu nie wiedziałam, jak mam z nimi postępować. Jak się już dokopałam do źródła wiedzy i zrobiłam co trzeba, to i efekty przyszły. Poszukałam im właściwego miejsca, zrobiłam dołki jak trzeba, nasypałam dobrej ziemi+kompost, no i odżyły. Teraz zaczynają pięknie się rozrastać i kwitnąć. Czekam na następny rok, bo mam nadzieję, że dopiero pokażą, co potrafią ....
A ta jesień na fotografiach to przynajmniej miłe wspomnienia paru cieplejszych i słonecznych dni, jakie były u mnie pod koniec października. Teraz od poniedziałku tylko pada i pada(z małymi przerwami) i wieje niemiłosiernie(szczególnie dzisiaj).
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Ojejku, jak póżno ! Ale wkleje jeszcze zdjęcia z dzisiejszą pogodą. Robione przez okno, więc jakość nie najlepsza...
Obrazek- powojnik(NN)-właśnie ten z marketu i jagódki winobluszczu pięcioklapowego odm. Murorum(z przylgami)
Obrazek Obrazek krople deszczu z przybliżenia aparatem na powojnikowej pergoli
A teraz mała niespodzianka-czy wiecie-CO tO Jest i do Czego Służy? U mnie jest przymocowane za oknem na zewnątrz.Obrazek Obrazek

Chętnych proszę o komentarze !

A teraz idziemy grzecznie ;:19
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm, pierwszy raz takie coś na oczy widzę? Służy do wieszania słoninki dla sikorek? U mnie słoninka powieszona wczoraj, cieszy się dużym powodzeniem :lol:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Hmmm.... no to nam dałaś zagadkę :;230 też najpierw pomyślałam o ptakach - że to może na słoninkę, lub żeby zawiesić inne nasiona w tubie dla ptaków ;:108

A wracając do clematisów. Dzięki za PW, wczoraj jeszcze przejrzałam ofertę z ich aukcjami. Bardzo duży wybór, tylko niestety spory jest koszt transportu do UK....
A stronkę z clematisami znam i baaaardzo często korzystam ze wszelkich rad i podpowiedzi :) Wg instrukcji tam zawartych sadziłam moje pierwsze powojniki :)

Lidko, pozwolisz że jeszcze wkleję w Twoim wątku link do strony którą wynalazłam wczoraj.
Jest tam trochę informacji jak i z czym sadzić powojniki - Cebula ( Dagmara, jeśli nie pomyliłam imienia) o to pytała:

http://dogoryzielonym.com/forum/showthread.php?p=2820
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidka, mogę też prosic o priva z namiarami na sprawdzonego sprzedawcę? Może się skuszę teraz i na wiosnę będzie jak znalazł...

Aga- dzięki za linka. Pomysły fajne, ale u mnie nie ma jeszcze nic na tyle dużego, żeby taki powojnik póścić :(
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też myślę, że to dla sikorek. Lidko pomidorki koktajlowe pielęgnuj, na Święta będą :D
Daleko na zachód mieszkasz od Słupska?, a może na wschód. Takie znajome tereny.
Jeździłam kiedyś często w okolice Słupsk-Łeba. :wit
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p

Post »

Witajcie, dziewczyny ! :wit
Daga, Aga, Maryla - zgaduj, zgadula - konkurs trwa. Chyba będę was naprowadzać, pisząc -zimno-ciepło :heja . Na razie brrr -b.zimno, chociaż ptaszki na tym czasem siadają, to jednak nie wieszam na tym słoninek. Raz mi nawet wróble to zwaliły, takie były ciekawskie. Ale służy do czegoś całkiem innego. Niewiele osób to ma, ja dostałam w prezencie-ze Szwecji, od swojego byłego szefa. Podpowiem, że jest to produkt całkowicie ekologiczny, z naturalnego surowca. Tyle podpowiedzi. Proszę o inne propozycje na okreslenie zastosowania tego czegoś.
Dagmaro-wysle ci zaraz na PW namiary na tą fajną szkółkę. Kontakt przez allegro albo e-mail lub telefon.
Marylko, pomidorki wszystkie już oberwałam i dojrzewają w domku. Do grudnia nie przetrwają, bo sa b. smaczne i mój M. systematycznie je wyjada. Ja zresztą też ... . Do Słupska mam daleko, mieszkam między Kołobrzegiem a Koszalinem, na południe od tych miast. Do jednego i drugiego mam ok.34 km, do Białogardu 15. Taka mała dziura, gdzie kończy się droga asfaltowa ....
Aga-fajnie, że przejrzałaś tą ofertę. Cóż,szkoda, że koszty wysyłki są duże. Może ktoś by ci kupił te powojniki w Polsce, a potem zabrał przy okazji do ciebie ?
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to łamigłówka.. Może to jakiś wiatromierz, chyba nie termometr :D
:wit
ODPOWIEDZ