Sępolia - fiołek afrykański cz.2
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.2
Przy stosowaniu kapturków wytwarza się specyficzny mikroklimat wewnątrz, tylko trzeba pilnować aby ziemia nie była mokra tylko lekko wilgotna (może lepiej prawie sucha). Dlatego wymyślono szklarenki do ukorzeniania. O strzykawki pytam bo ja trzymam kwitnące fiołki w doniczkach i jeden już tak zarósł doniczkę, że trudno jest te liście odgarnąć by go podlać. Na podstawkę nichętnie podlewam bo 1) nie wiem czy fiołek sięga korzeniami do samego dołu i czy jest napojony, 2) ciągle te podstawki trzeba myć bo zostają brzydkie zacieki. W uprawie hodowlanej jak najbardziej mogą stać w kuwetach w doniczkach towarowych, tam są duże otwory i woda łatwo podsiąka.I tak mi przyszło do głowy , że może strzykawką to od razu do korzeni woda dojdzie. Widziałam w którymś sklepie maleńkie plastikowe lejki, które można by było umieścić z boku doniczki i do nich podlewać nie mocząc liści. To w sumie były końcówki od czegoś i też myślę. o ich wykorzystaniu do podlewania, były zielone więc by nie raziły.Oczywiście małe sadzonki czy ukorzeniane listki też podlewam "od dołu". A Wy jak sobie radzicie?
Teraz przeczytałam o podlewaniu butelką z dozownikiem albo gruszką, też dobry sposób ale to ciągle jest podlewanie powierzchniowe. Co by tu wymyśleć aby podlewanie było namiastką posiąkiwania?
DC , masz fantastyczne kwiaty, kliwia i jeden fiołek o goryczkowym kolorku , och!!!
Teraz przeczytałam o podlewaniu butelką z dozownikiem albo gruszką, też dobry sposób ale to ciągle jest podlewanie powierzchniowe. Co by tu wymyśleć aby podlewanie było namiastką posiąkiwania?
DC , masz fantastyczne kwiaty, kliwia i jeden fiołek o goryczkowym kolorku , och!!!
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Marysiu podlewanie na " knot " tu możesz poczytać też o fiołkach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p1828111 i o tym podlewaniu, tylko to masa włożonej pracy zanim wszystko zrobisz , ja podlewam tradycyjnie do podstawki po godzinie wylewam co zostało na niej i nie mam problemów fiołki rosną, i jest ok 
DC jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji

DC jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji

- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
Ja tu na zawał zejdę... takie cuda widzę!
A swoje sadzonki podlewam spryskiwaczem - przytykam go do ziemi przy roślinkach i delikatnie psiukam. Mój spryskiwacz jest na tyle fajny, że przy lekkim naciśnięciu uzyskuje się dość dokładne wkraplanie. I leję też wodę w podstawkę, ale zawsze wolę nawilżyć ziemię bezpośrednio przy korzeniach.

A swoje sadzonki podlewam spryskiwaczem - przytykam go do ziemi przy roślinkach i delikatnie psiukam. Mój spryskiwacz jest na tyle fajny, że przy lekkim naciśnięciu uzyskuje się dość dokładne wkraplanie. I leję też wodę w podstawkę, ale zawsze wolę nawilżyć ziemię bezpośrednio przy korzeniach.
Dziękuję za odwiedziny
Fiołki odmianowe kolekcjonuję już czwarty rok. Wcześniej nie wiedziałam, że istnieją inne. Uzbierałam, samych odmianowych, ok. 240 odmian. Z podlewaniem i pielęgnacją schodzi mi codziennie ponad godz. nie mówię o dniach wolnych, gdy poświęcam im kilka godz. Podlewam butelką z dozownikiem, podnosząc listek ku górze. Nie powiem, że tę czynność lubię.
Na forum jestem ponad dwa i pół roku i ciągle Was podglądam lecz trochę brakuje mi czasu by pisać. Zawsze zaglądam na fiolki i do ogrodu Eweliny, tam to są cudności.

Na forum jestem ponad dwa i pół roku i ciągle Was podglądam lecz trochę brakuje mi czasu by pisać. Zawsze zaglądam na fiolki i do ogrodu Eweliny, tam to są cudności.
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
240 odmian..................... ;:83 ;:83 ;:83 

Witam
Istotnie 240 odmian to olbrzymia kolekcja
gratuluję tak dużych rezultatów
. Trzeba mieć dużo czasu na to nie mówiąc o miejscu ;:106
Pozdrawiam wszystkich serdecznie Jola

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam w tej chwili 130 odmian i podlewam codziennie po kilka odmian przez podsiąkanie. Wstawiam po prostu doniczkę do podstawki i czekam, aż wchłonie wodę. Nie jest to specjalnie mordercza czynność, nawet ją lubię.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Jestem kundelkiem ale czyż ustępuję urodą odmianowym ??

-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- nyskadu
Piękne, kundelki czy odmianowe, wszystkie cudowne. Mnie najbardziej wpadł w oczko taki żółto -zielony, to moje marzenie 

- nyskadu
Masz rację, te są piękne 

DOnato, zatkało mnie jak czytałam o Twojej hodowli. A osy mi się coraz bardziej podobają. Są niesamowite i czuć w nich jakby przeszłość gatunku.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
DC.. Donato po prostu zamurowało mnie, niesamowita kolekcja fiołeczków, masz tyle niezwykłych i wyjątkowych odmian że oczu oderwac nie można
widać że masz rękę i serducho do nich..
oglądałam je wcześniej ale piszę dopiero teraz bo przez Ciebie (tak się zapatrzyłąm chyba hihi
) śniło mi się że byłam na targach z fiołkami i że mogłam wybierać i przebierac no i wiadomo.. znowu miałam kolekcje ślicznych fiołasków

oglądałam je wcześniej ale piszę dopiero teraz bo przez Ciebie (tak się zapatrzyłąm chyba hihi

Witajcie
Donatko śliczne fiołeczki nam pokazałaś
. Powaliłaś mnie na kolana
Gratuluję takich śliczności - dla mnie wszystkie fiołki są piękne - czy odmianowe czy kundelki, a do tego kwitną cały rok ;:106.