Późno sadzone truskawki

Drzewa owocowe
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Późno sadzone truskawki

Post »

Marcin221 pisze:A poco sadzic tak pozno i sie martwic. Sadzimy teraz jak najwczesniej. ;:14,
Napisałam tak bo nie każdy ma już sadzonki lub przygotowaną ziemię,idą święta to też prace odwleką się.Pewnie że im wcześniej to lepiej ale jak ktoś nie zdąży to posadzi pożniej.
andziora
50p
50p
Od: 19 mar 2010, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

właściwi to zależy jakie to są sdzonki frigo można przez niemal cały rok no nie w zmarzlinę,no i przede wszystkim na początek muszą mieć mokro mi przyjeły się nawet w lipcu ale takiego mokrego lata to już niechcemy ;:3 Przycinanie korzonków jak najbardziej polecam :D
Marcin221
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2009, o 23:01

Post »

A jakie odmiany wywaliłes Hanoye sa super duze wczesne smaczne ale nie wiem czy mi czesciowo nie przemarzły
x-suzana

Post »

Odmiany" Luna" nie polecam,owoce mają posmak farby olejnej czy jakiegoś tworzywa,Aga-ładna truskawka i dobra jak jest wyrośnięta,ale bardzo wrażliwa na braki wody, wtedy nie dorasta do swojej wielkości a dojrzewa, nie da się zjeść, twarda.Honeoy mam tylko 1 rząd, w tamtym roku coś nie za bardzo ze smakiem bo woda stała na zagonach, zobaczę w tym roku ale na razie nie dosadzam,nie wiem może nadaje się na ziemie piaskowe a nie na glinę.
Marcin221
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hanoye jest bardzo smaczna i ma duże owoce, gleba u mnie żyzna nie piasek ani glina, na pewno masz Hanoye
x-suzana

Post »

Honeoy kupiłam w jednym z dużych centrów ogrodniczych,raczej to ta odmiana.Piszą że to wczesna odmiana a u mnie jest ciut póżniej niż Dukat,jest dość póżna.
Elsanta u mnie się nie sprawdza,owoce gorszej jakości niż inne,pierwszy owoc tylko duży pozostałe już mniejsze,do niczego, dobrze że tylko na próbę kupiłam.To przeżytek.
Marcin221
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Niestety chyba nie masz tej odmiany one sa naprawde najwczesniejsze nawet posadzone w pierwszym roku.
olak
50p
50p
Od: 9 lip 2009, o 23:01

Post »

Słuchajcie, rooooosną, przeżyły te co wcześniej pisałam i mają świeże, młode listki. Chyba im źle nie jest. Na działce mamy koszmarnie sucho, warstwa ziemi wokół malin wysuszona juz na pył, ale pod agrowłokniną jest ok.
Nawet maliny wypuszczają pąki - ale nie wszystkie, na razie jedynie połowa z 21 posadzonych a jedna ma juz nawet kilka solidnie rozwiniętych listków, nie to co pozostale - zielone pączki jedynie albo mikroskopijne listki.
Jedynie drzewka posadzone zeszłej jesieni nic a nic nie ruszyły, chociaż roślinność wokół ma już zielone pączki. No nic może to dlatego, że mlode?
Marcin221
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

a gdzie kupione :shock: na targu to normalne ze nie wypuszcza :shock: :shock: czereśni nie sadzi sie na gliniastych mokrych wiosna glebach tak jak brzoskwinie i nektaryn, nie przyjmą się na 100%, pozostałe mogą być :heja :heja :heja :heja :heja :heja :heja
olak
50p
50p
Od: 9 lip 2009, o 23:01

Post »

Na allegro kupione. U nas nie są gliniase, mokre tylko wręcz przeciwnie ;-). Czereśnia i czereśnio-wiśnia chyba się przyjęła. Na tej drugiej wczoraj zaobserwowałam zazielenienia na pączkach i pąki jakieś z dnia na dzień większe. Stoi śliwa 2 w 1 i śliwomorela, ale tłumacze to sobie tym, że czereśnie też się wcześniej pojawiają od śliwek :-DDD
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

Słuchajcie, dopiero teraz zamówiłam sadzonki truskawek. ;:14 Dostanę je w poniedziałek. Czy moglibyście mi doradzić, co mam teraz z nimi zrobić? :oops: Wysadzić do gruntu czy do dziurawego foliaka, w kupie, czy może to jakieś skrzynki i przetrzymać w piwnicy do wiosny? :)
x-suzana

Post »

Karolina, widzę że idziesz na żywioł :) , czytałam Twój post tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p1837251
nie chciałam Cię zniechęcać do zakupu teraz, bo normalnie to truskawki sadzi się do połowy września. A jednak kupiłaś 8-)
Gdyby to była inna jesień to na upartego można sadzić a tu serwisy pogodowe mówią o śniegu, rankiem wszystko u mnie zmrożone- szadż. Przymrozki -5*C.Może u Ciebie lepiej to wygląda.
Taka sadzonka nie ukorzeni się do zimy.
W tej sytuacji jak sadzonki już jadą to albo wsadzić do gruntu i okryć białą agrowłókniną-może będzie cieplej i choć trochę się przyjmą albo do skrzynki z ziemią i gdy już będzie zima to przechować je w zimnej, widnej piwnicy.
U mnie znajoma brała sadzonki jakieś 1,5 tygodnia temu bo sobie przypomniała o truskawkach ale sama mówiła że z małą bryłką ziemi sobie weżmie bo obawia się czy wytrzymają.

Życzę w każdym razie żeby się przyjęły.

Napisz jakie odmiany kupiłaś.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

suzana ja jak się uprę... ;:14 nie wspominając o tym, że tyle czasu było na sadzenie... ale czekałam aż zrobię miejsce na ogrodzie no i przyszedł przymrozek i sam porządki porobił ;:124 i chyba wsadzę je do skrzynek i na strych bo w piwnicy ciemno. Zamówiłam 50szt Senga Sengana i 50szt Elkat :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolina__ pisze:chyba wsadzę je do skrzynek i na strych bo w piwnicy ciemno.
Nie , nie .. ani na strych - bo za ciepło , teraz jest już czas spoczynku , wiec i truskawce przysluguje dluższy urlop ... Ani do piwnicy , bo też troche ciepło , wilgoć i brak światla ( mogą zagniwać ..) . Więc albo w prawo , albo w lewo ! Albo wysadzaj na miejsce stale ( jeśli przykryjesz włókniną to będzie najlepsze wyjście z tego ambarasu ) , albo do foliaka - ale też nie "w kupie " , tylko raczej "luźno" i nakryć włókniną . A wysadzić w grunt wczesną wiosną , zanim ruszy wegetacja , bo takie pierwsze delikatne listki zwarzy pierwszy zimny wiatr lub przymrozek ..
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

frant to do dziurawego foliaka, luźno i przykryć włókniną? :D foliak dziurawy z boku 8-) :wink: A może do skrzynek, do foliaka, przykryć włókniną i chować w cięższe morozy? :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”