Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Uf ...łajne spotkanie ...piękne widoczki...
Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To świadczy o tym, że niektórzy traktują swój ogród na wesoło. Zazwyczaj są umieszczane bardzo dostojne rzeźby, albo inne elementy małej architektury. Tutaj ktoś się świetnie bawi.
Chociaż niekoniecznie w moim guście. :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Widziałam ogród w Rykach. Myślę sobie, że te ozdoby, to forma pytania... tego, które Izo zadałaś. A przy wejściu po prawej strony była jeszcze girlanda błyskotek?
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Do niedawna byłam trochę anty nastawiona do nieroślinnych ozdób w ogrodzie. Dziś zaczynają mi się coraz bardziej podobać. Te ślimaki są super. Mysz pewnie też bym postawiła. U Amadyna zobaczyłam super mrówki.
Ogród wtedy jeszcze bardziej żyje i jest taki zaskakujący. Teraz mam małą córeczkę więc i pewnie krasnal lub jakieś zwierzątko u mnie się znajdzie. Jak są dzieci to jakoś ogród traktujemy z przymrużeniem oka. :;230
Bardzo podoba mi się kącik wypoczynkowy. Te poduchy i obrus są tak piękne i romantyczne. ;:138
Gratuluję nowych umiejętności w jeździe na traktorze. :D

pozdrawiam ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Na mojej wsi za stodołą u rolnika też są takie ozdoby... :;230 :;230 :;230
Czyżby postanowił ozdobić niedostępną częśc ogrodu :shock:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dekoracje w ogrodzie są jak biżuteria, powinny być raczej stosowane z umiarem. Są jednak potrzebne, podkreślają charakter ogrodu, zamykają osie widokowe, zachęcają do penetrowania nawet najbardziej odległych zakątków. Niestety trudno ustrzec się czasem kiczu. Niektórzy wręcz na tym budują oryginalność ogrodu, ale to już sztuka, np. Ogród Tarota w Toskanii, czy niesamowity ogród Las Pozas w Meksyku, albo skalny ogród Nek Chanda w Indiach - w tych miejscach elementy rzeźbiarskie i architektoniczne dominują nad roślinnością.
Temat mi bliski, bo właśnie doszłam do etapu, gdzie brakuje mi jakiejś ozdoby, rzeźby w moim ogrodzie :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, ja się już dawno przekonałam do nieroślinnych ozdób w ogrodzie i nawet te wiejskie zza stodoły są fajne jeśli ogród ma właśnie taki charakter.
Wszystko czego nie mogę strawić w ogrodzie to krasnale i inne plastikowe wiatraczki. Ozdób nie może być za wiele, bo powinny raczej wzbudzić jakąś
ciekawość i do tego muszą być doskonale dobrane do stylu ogrodu, bo jak nie to ni w pięć, ni w dzisięć nawet jakby były najpiękniejszą i najdroższą
kamienna rzeźbą.
Nic nie jest dobre co przesadzone, tak samo jak duże posągi pasują tylko do dużych ogrodów w stylu wersalskim i dzbany z terakoty do ogrodów w
stylu toskańskim. A ja lubię takie nieoczekiwane używanie staroci, do których sadzi się rojniki i inne małe roślinki. Stare wózki, stare krzesła, inne pantofelki
bardzo dobrze nadają się do 'zagospodarowania' jako ogrodowa ozdoba. Takie ozdóbki jak na ostatnim zdjęciu też mi leżą na sercu.
Zresztą są gusty i guściki, dobrze że wszyscy nie mamy tego samego gustu bo byłoby nudnie. ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadzam sie z Wiesią, że każdy lubi inne ozdoby w ogrodzie... jednak dla mnie nie do zaakceptowania są plastikowe różności, choćby wiernie naśladowały kamień albo co inszego naturalnego. A jeśli jeszcze są stylizowane na wściekle kolorowe ptaszki, żuczki i zwierzaczki, to...oj, spuśćmy na to lepiej zasłonę milczenia ;:14

No i ozdóbek nie może być za dużo, bo przecież ogród to królestwo roślin. W przeciwnym razie będzie to tylko zbiorowisko ozdób otoczone zielenią. Tylko... hm, dla każdego to 'za dużo' oznacza co innego. Dla mnie jeden posąg to już za dużo, a dla kogoś innego aleja figur jest ok. De gustibus non est disputandum.

Myślę, że kluczem jest też równowaga stylistyczna. W barokowym ogrodzie posągi są jak najbardziej na miejscu, ale wiklinowy ul jakby mniej. Z kolei japońska kamienna latarnia 'siedzi' w formalnym ogrodzie japonizującym, ale w innym stanowi straszny zgrzyt.
Wolę też, gdy ozdoby nie rzucają się nadmiernie w oczy i 'współpracują' z zielenią. Ha, co więcej - powinny pasować do architektury domu i ogrodzenia.
A jak tak dobrze się przyjrzeć, to przecież kamienie, to też ozdoby :D I samo ich ułożenie, to dopiero sztuka!
Jednak ilekroć widzę jakąś niezbyt udaną (według mnie) kombinacje, to pociesza mnie myśl, że uroda roślin i tak się obroni :D
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Popatrz, Iza, ja też w tym roku oglądałam to mini-arboretum w Rykach...i żadnej z tych ozdób nie widziałam prócz ślimaków...je pamiętam :) Ot, kwestia skupiania uwagi. Ja w tym morzu ciekawych roślin, patrzyłam tylko na nie :) Zresztą ozdoby ogrodowe nie dla mnie, musiałabym je wystawiać i chować, co nie ma sensu...Ale chyba jestem za, oby z umiarem i właściwym doborem...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

No i jak to bywa i ciebie rozpętała się dyskusja. Jak ja to lubię.
W zasadzie zgadzam się z przedmówcami. Ozdoby w ogrodzie i owszem, ale tylko takie, które wtapiaja się harmonijnie w otoczenie. Żadne krasnale, plastikowe sarenki, wiatraczki mnie nie przekonują. Ale np takie ślimaczki mi sie podobają. Ale jakoś nie mogę trafić na nic takiego co moim zdaniem byłoby na miejscu w moim ogrodzie.
Na razie stawiam na kompozycje kamienne i korzenie.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

O nabytych przez ciebie trawkach poczytam sobie w internecie. Może w przyszłym roku też znajdę coś dla siebie.

Kolejny raz otworzyłaś ciekawą dyskusję :wink:
Ja bardzo lubię elementy dekoracyjne w ogrodzie. Nie może ich być jednak zbyt dużo i wszystkie powinny być w jenym stylu. Nie może być w jednym ogrodzie nowoczenej rzeźby, starego koła od wozu i ozdoby w stylu orientalnym. No chyba, że ogród bardzo duży i podzielony jakimiś pergolami lub murkami na kilka części urządzonych w różnych stylach. :wink: Czy dekoracje w ogrodzie są niezbędne? Nie wiem..., ale są bardzo ważne. Odpowiednie dobranie ich i rozmieszczenie w ogrodzie jest sprawą niełatwą.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Niektóre z tych ozdób są świetne. Tak jak Gosia zauważyła, ktoś dobrze się bawi. I o to chodzi. U mnie bardzo długo gościł wielki drewniany grzyb. Teraz niestety już się rozpadł, ale właśnie tego typu ozdoby są mi bliskie. Ślimaki widziałam kiedyś w sprzedaży, ale cena była zaporowa (bodajże 700pln za szt :shock: ).

Materiał, z którego dodatki są wykonane, jest dla mnie bardzo ważny. Drewno i kamień. I już. Żadnego plastiku i metalu. Metal jeszcze od biedy by pasował do bardziej formalnych ogrodów, szczególnie tych próbujących się zmierzyć z "nowoczesnością". I co gorsza metal szlachetny (stal, mosiądz), żadnych pordzewiałych puszek. Plastik odpada.

Dlatego właśnie nie przepadam za ozdobami "recyklingowymi". Dla mnie to ciągle jest śmietnik. Nawet jeśli jest porośnięty cudnymi roślinami. Starocie w ogrodzie ok, ale bardzo ostrożnie. Rzecz sama w sobie musi być piękna, zanim posadzimy w niej rośliny.
Agata
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

A co powiesz Agatko na taką modę co jest u nas od kilku lat, na ozdoby z metalu zżartego dosłownie przez rdzę w nurcie tak zwanym ekologicznym?
Są to na ogół zwierzaki, jeże, kury i koguty, ptaki na drążkach i tak dalej. Mnie się nie podobają, chyba żeby pomalowane, a Tobie pewnie też nie?
Drewno i kamień są naturalne w ogrodzie bo przypominają wszystkim las. Ale drewno nie wytrzymuje deszczów i nawet pieńki się rozkładają, no chyba
żeby takie wyciągnięte z morza. Za to metal w stylu stal albo mosiądz wcale mi do ogrodu nie pasuje.
Stal bardziej przypomina fabrykę a mosiądz tak jak drewno nie wytrzymuje deszczów. Ostatecznie cynkowe donice, szczególnie malowane są fajne.
A co myślicie o betonowych ozdobach? Niektóre są całkiem ładne, ozdobne i wytrzymują dłużej.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Rdza mi nie pasuje. W Danii wszystkie słupy trakcji kolejowej są zostawione na surowo i sobie rdzewieją. I to podobno jest ładne i "trendi". A ja nie mogłam na to patrzeć. Niektóre rzeczy są po prostu użyteczne. Np. szklarnia ze starych okien działa i jest tania. Ale nie jest piękna.

Jeśli chodzi o ten metal to on chyba jest czymś pokrywany (lakier :?: ). Inaczej nie miałby szans przetrwać pogody. Ale podoba mi się tylko w metalowo-szklano-betonowych supernowoczesnych ogrodach. Do oglądania, bo to nie mój styl. Sama nie chciałabym mieć takiego ogrodu.

Beton może całkiem fajnie udawać inne materiały. Sama dałam się nabrać na "drewniane" plastry. Nie wiem jak z jego trwałością, ale pewnie da się zrobić tak, żeby się nie ścierał lub żeby warstwa ścierna była wystarczająco gruba. Byle by to nie był surowy beton ze śladami deskowania, bo tak jest klimatycznie. ;:222
Agata
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

No to my tu sobie gadu gadu pod nieobecność właścicielki :;230 a ja się jeszcze bardziej rozpanoszę i powklejam zdjęcia, bo temat ciekawy, aż mnie Iza wyrzuci
ze swojego ogrodu :;230

No właśnie ta rdza jest bardzo trend-owa ale ja się do niej nie przekonam i wcale nie chcę zmienić ogród w stare złomowisko ;:224 Za to betonowe ozdoby
są teraz coraz częściej spotykane. Jak na przykład taki stojaczek z metalowymi pretami i betonowymi malowanymi półeczkami albo wieszadełko do kwiatów.

Obrazek

Tego dobrze nie widać ale ta pierwsza z lewej wisząca donica biało niebieska jest właśnie zrobiona z betonu

Obrazek

A mi się podobają takie lampiony na świece, są drewniane na ogół i bardzo często stosowane w holenderskich ogrodach. Niestety trzeba je wnosić do pomieszczeń
jak pada.

Obrazek Obrazek
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”