Ogródek Pszczółki cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.4

Post »

U kogo deszczowy to deszczowy...U mnie cudowna pogoda. Słonecznie i bardzo ciepło. Na działce pracowałam na krótki rękawek. Po raz pierwszy od dawna kopałam i przesadzałam z wielką przyjemnością ponad 3 godziny. Ponoć całe weekend ma być u nas taki piękny.
Za wszelkie rady i pomysły będę bardzo wdzięczna.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tujeczko Izuś, jak fajnie że macie ładną pogodę. Niech jak najdłużej trwa i prace ogródkowe będą dalej wielką przyjemnością. A u nas jak dotąd nie zapowiadają
poprawy. Za to ogródek podlany że hoho ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

właśnie wróciłam z wycieczki ale jakiej przewodnikiem była nasza Forumka ;:132 - Pszczółka - i niech mi ktoś powie, że nie byłam we Francji o Paryżu nie wspomnę, ile wrażeń mało tego zawsze mogę wrócić i dopatrzyć co nie zapamiętałam :;230
Tematyczne ogrody są bardzo ciekawe, miałam sąsiada który miał w swoim ogrodzie-parku tylko zieleń i biel, nie jestem aż taka wymagająca dlatego w moim ogrodzie jest misz-masz, życzę słonka u nas grzeje podrzucam Wiesiulku ;:3
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie sobotnio,
Taruś, jak mi miło że mogłam Cię zabrać na wycieczkę choćby wirtualną. Dziękuję za słonko, ;:196 jeszcze nie doszło, ale nie tracę nadzieji ;:3
Buziaczki :wit

Od wczoraj sytuacja z Tinypic czyli moim serwerem zdjęciowym wyglada na bardziej normalną, więc spróbuję wkleić kilka fotek i mam nadzieję że nie będzie
to stracony wysiłek. Fotki są z jednej z moich wycieczek do znanej paryskich palmiarni która jest częścią parku botanicznego. Parmiarnia nazywa się
Serres d'Auteuil i jest położona na skraju lasku Boulońskiego. Pochodzi ona z XIX wieku i tu właśnie była założona miejska szkółka ogrodnicza ze
szklarniami gdzie ogrodnicy produkowali rośliny do posadzenia na paryskich klombach i w ogrodach.

Rozbudowa obwodnicy wokół Paryża w 1968 roku pozbawiła szklarni dużej części ziemi i produkcja roślin została przeniesiona bardziej na przedmieścia,
a szklarnie zostały włączone do ogrodu botanicznego i są udostepnione publiczności do darmowego zwiedzania od 2006 roku. Jeśli ktoś ma troszkę
czasu na zwiedzanie podczas swojego paryskiego pobytu to naprawdę warto tu wpaść.

Wiele roślin tropikalnych i kolekcji rzadkich roślin sprowadzonych z czterech stron świata rośnie w szklarniach które stanowią jedeną z najładniejszych
palmiarni z XIX wieku. Wokół szklarni są piękne ogrody, w stylu klasycznym, angielskim, japońskim i śródziemnomorskim.

Nie udało mi się obejrzeć wszystkich kolekcji i wszystkich ogrodów w czasie mojej wizyty. Pozostała mi na przykład kolekcja paproci i storczyków do
obejrzenia. Więc na pewno i z wielką przyjemnością tam wrócę. ;:108 A to już kilka fotek z tego uroczego miejsca.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Mają tam między innymi piękna kolekcję ciepłolubnych hibiskusów

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Jest naprawdę co ogladać i podziwiać i mam nadzieję że Wam też sprawiła przyjemność taka wycieczka.
Milutkiego dnia :wit
Wątki Pszczółki
x-d-a

Post »

Wiesiu, u nas od tygodnia utrzymuje się śliczna, słoneczna pogoda ;:3 Ja już nawet nie miałabym nic przeciwko małemu deszczykowi (najlepiej w nocy), bo moje hortensje już przywiędły i wołają :pić!
Ale na weekendowy wypoczynek pogoda jest super :P Moi panowie zażyczyli sobie na dzisiaj grilla, więc zaraz uciekam najpierw do kuchni, a potem do ogrodu :lol:
A tymczasem obejrzałam sobie dzięki Tobie ciekawe roślinki z paryskiej palmiarni ;:196
Miłego dnia, Wiesiu, i poprawy pogody :!:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Dalu, ale macie niesamowite szczęście z piękna pogodą na ten weekend. Zresztą całkiem Wam się należy po takiej byle jakiej i deszczowej od
dłuższego czasu. U nas nawet nie ma mowy o grillu i siedzeniu w ogrodzie. Niedługo pozostaną tylko wypady do muzeów i palmiarni ;:223

A dzisiaj byłam na malutkich targach kwiatowych w moim miasteczku. Zawsze tam wpadam choć nie ma prawie żadnego wyboru i niewiele nowości.
Zresztą ogrodnicy dezertują te targi i jest cztery razy więcej dekoracji i jedzonka regionalnego niż roślin do kupienia. Ale za to atmosfera jest miła i ogrodnicy
mają czas by wyjaśniać i pogadać więc miło tam spędzam czas. Ale dzisiaj deszczyk podlał nas przynajmniej trzy razy. Kupiłam niewiele, dwa clematisy
bo nie mogłam się oprzeć, durandii i 'Mrs. Cholmondeley' które uwielbiam. Do tego dwie trawki carex pstrokate, bo u tej samej pani kupuję co roku jakieś
trawki i do tego bratki na jesienne dekoracje donic i trzy maleństwa doniczkowe a wśród nich malutkie czarne aeonium. Śliczne po prostu.
Znalazłam takie powiedzenie które wydaje mi się bliskie prawdy

Dobry ogrodnik sieje zawsze trzy ziarna :
jedno dla robaczków,
jedno dla złej pogody,
i jedno dla niego.

C. Collins

Chyba się z tym zgodzicie? :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Całkowicie. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witaj Wiesiu ;:196
na Pomorzu też ciepło i słonecznie. ;:3
Oczywiście w piątek miałam urlop i rzuciłam się w wir prac ogrodowych, no i doprawiłam się . Mam nadzieję, że to tylko na katarze się skończy.
Ciekawa jestem, czy posadzenie trzech krzaczków różanych : jednego dla robali, drugiego dla mączniaków i plamistości spowoduje, że ten trzeci będzie dla mnie ? :;230
Czy to tak podziała ? :lol:
Słonka Ci życzę i pogody w nadchodzącym tygodniu. ;:3
:wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Grażynko, to Ty pewnie tak robisz? I jaki jest efekt?
Krysiu, pewnie że też będzie tak działać ;:108 pod warunkiem że posadzisz wszystkie trzy róże do jednego dołka :;230
Szybkiego wyleczenia z kataru Krysiu i dalszej pięknej pogody ;:3
;:196
Wątki Pszczółki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesiu w tym roku jedno ziarenko zgniło, drugie zjadły ślimaki a trzecie było dla mnie. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Wiesiu,oglądam z przyjemnością wszystkie cudowne miejsca które nam tu pokazujesz.
Serdecznie Cię pozdrawiam
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu wydawałoby się,że jednolite kolorystycznie kompozycje kwiatowe są zbyt jednostajne i nieciekawe,że tylko kontrast daje prawdziwe wrażenia...U mnie biała róża Iceberg połączona jest z białymi floksami i mimo ,że kolor ten sam ,ale kwiaty inne ,nie zlewają się można je rozróżnić... :D
Palmiarnia ...byłaby na pewno jednym z obiektów do zwiedzenia...
Kupiłaś super powojniki,u mnie w tej chwili Cholmondeley ma trochę pąków i kwitnie pojedynczymi kwiatami,pogryzione niestety ,albo przez ślimaki ,albo skorki... :?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Pszczółko zakupy świetne ja za kilka dni wybieram się u nas na giełdę kwiatową,
zgadzam się się z powiedzeniem o nasionkach dodam jeszcze jedno które mówi o działkowcach jak wiadomo w ogródkach buszują złodzieje: działkowicz sieje 60 % dla złodzieja a 40 % dla siebie - nie życzę tego nikomu ani sobie aby to było prawdą, ale...............
pozdrawiam i czekam na kolejne piękne spacery
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wiesiu, białe rośliny, które pokazałaś, są prześliczne ;:63 Biały ślaz - zachwycająca roślina, której w ogóle nie znałam :oops:
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Grażynko, no widzisz to się sprawdza, chociaż jedno ziarko dla pogody, jedno dla ślimaków a nie robali, i pozostanie zawsze jedno dla nas :;230
Małgosiu, zapraszam ;:196
Neluś, lubię kontrasty, ale takie kompozycje jednokolorowe są bardziej spokojne, tylko tak jak mówisz, muszą się różnić pokrojem kwiatów, formą liści,
i najlepiej dodać jakiś mały kolorowy akcent, na przykład niebieski ;:108 Ta Cholmondeley którą przytargałam do domu tez jest nadgryziona i ma jeszcze
dosyć małe kwiaty. Ponoć jak jest młoda to tak u niej jest ale później potrafi pokazać co potrafi. Uwielbiam jąod momentu jak widziałam ją pierwszy raz na oczy
i miała takie ogromniaste niebieskie jak niebo kwiaty wielkości talerza. Po prostu miłość od pierwszego wejrzenia :;230 choć na szczęście nie ekskluzywna :;230
Durandii też mi się spodobał na zdjęciach ale w realu jeszcze go nie widziałam. Nie pamiętam czy Ty go masz u siebie?
Wahałam się pomiędzy jackmanii i durandii ale wybór padł na durandii. A miałam kupić tylko jakąś viticillę by ładniej i bezproblemowo rosła. No cóż czasami coś
tak nas pcha do tych innych dla których w zasadzie nie mamy miejsca. ;:108
Taruś, może dzisiaj tez pojadę na inną giełdę, choć ma znowu padać, giełda jest daleko, wejście jest drogie i roślinki kupowane na jesieni marnieją przez
zimę. Nie wiem czy warto jechać? A co do siania to na działkach trzeba pewnie wsadzić 6 ziarnek do każdego dołka, to wtedy z tych 2 co zostają jeden jest
dla złodzieja i jeden zostanie dla nas. :;230
Uściski ;:196
Moniu, ten ślaz jest nowością i rzadko go widać w ogrodniczych, a jeszcze mniej w ogrodach. To po raz pierwszy udało mi się go zobaczyć w realu.
Jest faktycznie interesujacy i odmienny. Przyciąga wzrok z daleka. :shock:
Milutkiego dnia. ;:196

Cyknęłam dzisiaj kilka fotek moim nowym nabytkom.
Oba powojniczki i drobnolistny bluszczyk 'Złote serce' do obrośnięcia płotu. Zajmuje dużo mniej miejsca niż taki bluszcz wielkolistny jaki u mnie rośnie.

Obrazek Obrazek

I powojniki z bliska, tak cieszą moje oczy

Obrazek Obrazek

Trawka carex oshimensis 'Evergold' ponoć utrzymuje liście zimą, fajnie by było. I moje maluszki Aeonium arboreum 'Schwarzkopf' i rozchodnik

Obrazek Obrazek

Aeonium z bliska, prawda że śliczne i na koniec moje falbaniaste spódniczki które już pokazywałam nieraz. Ale co tam, jeszcze raz nie zaszkodzi :;230

Obrazek Obrazek

Życzę Wam milutkiego działkowego dnia :wit
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”