Moje storczykowe skarby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje storczykowe skarby

Post »

Piękne storczyki i wspaniale uchwycone na fotkach ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

witaj wśród nas
piękna kolekcja a zdjęcia powalające :roll: :roll: :roll:
Patrysia
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, Patrysiu witam w moim wątku, dziękuje za odwiedziny i komplementy pod adresem storczyków.

Dziś trochę nadziei na kolorową jesień...choć nic nie jest pewne

Dziwny pędzik i mojego "Żółtaska" Mam go już prawie rok, kupiłam kwitnącego z wykluwającym się malutkim pędzikiem, który oczywiście się nie rozwinął dalej, tylko zasechł :( w tym czasie (po przekwitnięciu, bardzo rozrósł się na zielono, przybyło mu gdzieś z 4 -5 liści i cała masa korzeni. Bardzo cieszyłam się gdy razem z moich "mężowo-urodzinowym" wypuścił pęd. Tamten już dawno kwitnie a ten...na dłuuuugo zatrzymał rozwój pędu teraz jakby od kilku tygodni trochę przyrasta, ale tempo jest powalające :;230 Poza tym... wygląda on dość dziwnie, zobaczcie sami:
zdjęcie z połowy sierpnia
Obrazek

Zdjęcie z połowy września

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że zakwitnie tak(tak kwitł jak go kupiłam):
Obrazek

Obrazek

Dzisiaj przy obchodzie zauważyłam, że i z tego drugiego pędu coś pójdzie bo uśpione oczko się powiększyło... ;:138 ;:138 ;:138

I drugi dający nadzieję pędzik u "Ciapka I" - ten rośnie już w normalnym tempie, choć i tak z moich obserwacji wynika, że ciapki ogólnie rozwijają się wolniej niż falki innego koloru.

Obrazek

Jego poprzednie kwiaty wyglądały tak - kwitł u mnie od marca gdzieś do początku sierpnia - kwiatki opadły a za jakiś tydzień dwa pokazał się pędzik

Obrazek

Teraz wygląda tak

Obrazek

Pęd wykluwa się też w tym pistacjowy którego prezentowałam wcześniej, chyba pierwszy raz mi sie zdarza, żeby coś zaczynało rosnąc podczas gdy kwiatek jeszcze kwitnie :)

Ostatnio jakoś, co podchodzę do parapetu to czeka tam na mnie jakaś miła niespodzianka...
Pozdrawiam niedzielnie! ;:3
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piekne kwitnienia i pędziki :). Zaczynają się już chyba pojawiać, ale u mnie jeszcze nie ma, pewnie będą później, bo u mnie zawsze pojawiają się na końcu.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

Mam nadzieję, ze pochwały kierowane pod adresem moich pędzików pchną je szybko w górę ;)

Ja w piątek zrobiłam "porzadek" z dwoma storczykami, których korzenie marniały, w jednym został mi tylko jeden rozgałęziony na kilka mniejszych, trochę się o niego obawiam bo od początku jak u mnie jest nie wypuścił nowego korzonka..ale on od początku wyglądał podejrzanie...(pisałam już o nim, miał podgnite korzenie z wierzchu). Wzięłam też pod opiekę miniaturkę mojej babci, dostałą ją jako prezent - ślicznie kwitła -ale tylko kwitła korzenie były w opłakanym stanie, jak ją "zgarnełam" z babcinego parapetu zostało z nich już tylko kilka, w tym ani jeden na 100% zdrowy, po amputacji tego co chore i zasypaniu cynamonem cięć, włożyłam go do grubej kory, odczekałam tydzień i teraz moczę 2x w tygodniu, ale widzę, że (choć kora przesycha) pojawia się pleśń np na pozostałości po starym pędzie ( minęły dwa tygodnie od przesadzenia)...
Czytałam o reanimacji w kamykach u trzynastki i teraz już sama nie wiem... z jednej strony nie chcę znowu grzebać i stresować roślinki, a z drugiej boję się, że będzie tylko jeszcze gorzej
Doradzicie mi coś?
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Agata...ja uratowałam, dzięki Trzynastce 4 falki, które dostałam od Jednej z Forumowiczek, właśnie do reanimacji. Jeden "Sułtan" właśnie pięknie kwitnie :)

Mówisz, że pojawia się pleśń, to albo kora niedobra, albo nie wysycha pomiędzy moczeniami. Może brak przepływu powietrza Masz? Ja otwieram okno rano, jak jest ok. +5 stopni na zewnątrz i dopiero, popołudniu zamykam. Przy tej aurze, co teraz, wszystko wolniej wysycha...

Spróbuj z kamykami. Ja przez 6 tygodni trzymałam tak falki, a potem je w spagnum wsadziłam, włożylam do zamykanego, przezroczystego pojemnika z keramzytem i wszystkie 4 odratowałam :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

Justuś, kora raczej dobra - z LM, polecana do falków przecież jako najlepsza załączam zdjęcia jak wygląda, liście ma marniutkie, spróbuje z okładami chyba (choć nigdy w miarę ich stosowania nie zauważałam widocznej różnicy)

Obrazek

Miniaturka ma śliczne kwiatki, żal by mi było gdyby miała się zmarnować (zwłaszcza ze nie moja :wink: ...)
Obrazek

A teraz kilka parapetowych niespodzianek:
Wspominany wyżej już pędzik na pistacjowym, którego aktualne kwitnienie już prezentowałam
Obrazek

Pędzik na Dziwnisiu zauważony wczoraj
Obrazek
i z drugiej strony, oderwałam kawałek liścia czarnego u nasady (plama pojawiła się jakiś czas temu ale się zasuszyła po kilkakrotnym spryskaniu Topsinem, oderwałam kawałek by sprawdzić czy nie przeszło dalej...i się zdziwiłam bo zobaczyłam takie coś:

Obrazek

Być może nic z tego nie będzie, może to tylko coś na kształt uśpionego oczka...zobaczymy :) ale jakaś tam nadzieja jest :roll:

Moja największa radocha ostatnio - sabotek wraz z wykluwającą się powolutku pochewką kwiatową

Obrazek
i obraz na całość - mam go około roku ( neistety nie zrobiłam zdjęcia jak kwitł.. :( ), zmieniałam mu w tym czasie dwa razy podłoże bo zalęgły sie tak jakieś ślimaczki..co prawda szkodników nie widziałam ale wygrzebałam z podłoża kilka malusich muszelek. Bardzo ładnie się rozrósł w międzyczasie w "zielone", ale z utęsknieniem czekałam na coś kolorowego w najstarszej rozetce i oto będzie :heja na początku myślałam, że to kolejny listek, jednak jego kolor mnie zastanowił, no i to zgrubienie u podstawy w środku rozetki

Obrazek Obrazek

No i coś kolorowego, Słoneczko otwiera swoje pączki, jak się wszystkie rozwiną wstawię całość bo świetnie to wygląda
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale pięknie ;)
Rzeczywiście niezłą korę Masz. Ratuj go, ma cudne kwiatuszki ten półminiaturek. Szukam takiego, tylko o "normalnej" wilkości :)

I ileż jeszcze pędzików... cudne kwitnienia będą ;:138
I zazdroszczę pięknego sabotka, mojego niestety musiałam wyrzucić, podgnił.
Mam tylko jednego od Joane :)
parapetowce
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Jak ja wam zazdroszcze tych pędzików ;:224 ;:224 ( tak nieszkodliwie zazdrosszcze) .... no bo same powiedzcie ile mozna czekac na wlasne??? pierwszego falka dostałam 2 lata temu :!: :!: i nic dalej cwiczy moja cierpliwość , salata i salata mi ciagle rośnie :(
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

Aniu dziękuje za odwiedziny
Justuś, Storczykowo dziękuję za regularne już odwiedzinki:)
Dzisiaj u mnie kąpiel części storczyków. Wczoraj na dwóch zauważyłam kilka "cosie" z uśpionych oczek ;:138 kilka kwiatków opadło, norma:)
Wybrałam się wczoraj na polowanie na storczyka dla bratowej, która na dniach ma urodziny. Zwiedziłam troszkę sklepów, w tym i Biedronki i właściwie na mecie dopiero wybrałam cokolwiek. W Obi zatrzymałam się przy dendrobiach, miltoniach i cambriach. Dwie Cambrie były tak cudne, że zabrałam jedną do domu :oops: Potem wstąpiłam jeszcze po piegowate słońce z promocji w Bierdonce...zobaczymy którego wybierze sobie bratowa (stwierdziłam ze dam jej wybór, bo nie mam pewności czy cambria jej się spodoba...) w każdym razie jedno cudo zostanie u mnie :heja :heja :heja tylko nie wiem jeszcze które...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Masz śliczne kwiaty!!!Żółty z różową warżką -1str.może mieć zapach sprawdzaj co jakiś czas. Ja mam podobnego i pienie pachnie :roll:
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oba cudne :D
A pewnie cambria jeszcze dodatkowo pachnie... ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

Klamka zapadła - Cambria zostaje u mnie, bratowa wybrała sobie żółciutkiego falka:) Tym sposobem błyskawicznie muszę się szkolić jak pielęgnować cambrie :;230
Jedyne co mnie niepokoi to to, że niektóre listki maja ciemne plamki..ciachać od razu..? Porobię jutro zdjęcia listkom i psb tez, bo jest ich kilka, nie widać aby wcześniej z nich coś kwitło (nie ma pozostałości po pędach), ale są pomarszczone i tak się zastanawiam, czy to dlatego, że są stare (czytaj: nie będzie z nich pędów), czy dlatego, że kwiatkowi jest za sucho...
A czy pachnie? Ja jeszcze nie wyczułam, poniucham w słoneczku jutro.... ale pyłkowina wyglądem mi się tak jakoś frywolnie kojarzy.... :oops:
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
gejzerka

Post »

Cambria przepiękna :!: :D Pomarszczone pseudobulwy to stare pseudobulwy, żywią te młode, które dopiero zakwitną. Kolor ma przepiękny :D
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p

Post »

No, mnie tez zachwyciła kolorem, dlatego ja wzięłam, inaczej chyba bym się nie odważyła... Mam nadzieję, że jej nie zmarnuję...
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”