Taki - sobie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród

Post »

Miłko, zachwycasz tymi daliami ;:224 a ja sobie obiecałam, że im się nie dam ;:108 i co ;:14
Honki cudne, ale najbardziej cudniasty Nuit d'ete (Letnia noc :roll: ) kwiatki podobne do kielichowca wonnego :uszy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłko przepiekne dalie i sporo odmian :D Ja z braku miejsca nie sadzę, ale bardzo je lubię więc z wielką przyjemnością podziwiam u Ciebie :D
Gloria Dei cudo, już sobie zapisałam nazwę i będe szukac :D
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Twoje dalie są bajeczne, żartujesz z tym przechowywaniem :?:
U mnie w piwnicy biegną sobie rury od c.o., cieplutko mają moje karpy i inne cudaczki, nie powiem a w tym roku wysadzałam nawet takie wielkości złotówki. Część podpędziłam w donicach, ale ostatnie właśnie też te malutkie wysadzałam do gruntu gdzieś w połowie czerwca (bo mi się zawieruszyły :oops: ). Wszystkie zakwitły :shock: nawet sierotki kupione już w lipcu w LM mają pączki (dziś pokazał kwiat Gallery Monet ;:138 )
Tylko gdzie im, pospolituszkom do Twoich kwiatów ;:144
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Miłko , gołąbek odleciał :?:
Mam kuzyna hodowcę gołębi pocztowych , może to jego :?:
Chciałam porobić trochę portretów moim daliom ale się rozpadało i NICI :!: :(
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pogoda nas nie rozpieszcza :-( Pada i zimno. Ale czekamy na cieplejsze dni. W końcu jeszcze jest lato i potrwa 3 tygodnie, a potem złota jesień. Czas sadzenia i przesadzania, porządkowania. Też fajny okres w ogrodzie.

Agapa! Każda dalia jest piękna, czy pospolita, czy szlachetna. Moje ulubione to tzw. kundle, czyli wysokie pomponowe o czerwonych i białych płatkach ułożonych nieregularnie. Mam ją jako pamiatkę po zmarłym tacie i darzę ją szczególną sympatią. Jeszcze nie zakwitła, bo wiosna zeżarły ją ślimaki i jest opóźniona nieco :roll:
SSłabo mi się przechowuja dalie z cienkimi karpami, może mam za sucho :-(
Agness! dziękuję! :D A Gloria Dei to naprawdę cudo i gorąco polecam! A jej historia w moim ogrodzie jest taka: poszłam do szkółki i poprosiłam o 6 czerwonych róż i pan poprosił praktykanta, żeby mnie obsłużył i... dostałam Gloria Dei.
Pamelka! A spraw sobie na wiosnę przed domkiem chociaż niewielką dalię w donicy! Co Ci szkodzi? Można im się zwierzać i ochrzanić, a one i tak będą piękne!
Cebulko Dagmarko! Dobry wybór, ale nie żałuj sobie! Jest tyle jeszcze innych pięknych...
_oleander_! Gołąbka oddaliśmy w dobre ręce, odpoczywa i dochodzi d siebie. To młodziutka samiczka, jeszcze trochę gapa ;-) I już chyba nawet wiem do kogo należy :roll:

I jeszcze parę fotek!

Moje kabaczki! Strasznie ekspansywne, ale na szczęście smaczne i zaczęły intensywnie owocować.

Obrazek

fasola kwitnie, może coś z niej będzie, czarno to widzę.

Obrazek

Moje nowe wrzosy i stare ( po lewej). I 'Ingrid Bergman', a z tyłu 'Lilli Marlene' (jeszcze nie kwitnie)

Obrazek

I stary wrzos - chcę przygiąć, bo się niesamowicie postarzał, a jest taaaki piękny!

Obrazek

CDN
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dopiero teraz jak napisałaś o przygięciu wrzosu to pomyślałam że mogę swoje brzydkie stare krzaczory poprzyginać, a może jest szansa na ukorzenienie ?
Już jednego brzydala wywaliłam a kolejny miał iść w jego ślady.

Co do aronii to podobno najlepsza jest do zbioru po pierwszych przymrozkach więc masz mnóstwo czasu.
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłka,odwiedziłam Twój ogród ;:65 i stwierdzam,że lubisz dalie. Masz ładne odmiany.Ja w tym roku zrezygnowałam, ale może w nastepnym cos posadze.Miałam takie wysokie odmiany i nie mogłam sobie z nimi poradzić.Za kruche mają łodyki.I te skorki. A te pomidorki dla Mariolki pyszne.Własne , wyhodowane inaczej smakują. Będe zagladać :heja
x_P-42

Post »

Miłko, nie możesz tego starego wrzosu odmłodzić przez mocne cięcie w marcu?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażka!Witaj! Ciesze się, że podobają Ci się moje dalie. Polecam Ci niskie odmiany dekoracyjne, a wysokie najlepiej zawczasu podeprzeć bambusową tyczką lub kijkiem. Pomidorków coraz więcej i rzeczywiście są smaczne :-)
Pola! Tego nie widać, ale pod ta kępką wrzosu jest 30-sto centymetrowa naga łodyga. Więc cięcie nic nie da. Jedynie przygięcie. czytałam, ze trzeba dobrze przygiąć, obkopczykować i w zasadzie z rok poczekać. Ale mi się nie spieszy :-)
Mariola! Masz rację! Poczekam z tą aronią! bedzie słodsza!
No i się przeszłam po ogrodzie i pofociłam:
Mieczyk abisyński co dopiero kwiat wyłonił:
Obrazek

Taka ładna dąbrówka mi wyrosła:

Obrazek

Rojniczek piękny na moim mikroskalniaku:

Obrazek

Zakątek drwala, siekiery tylko brakuje, ale schowana.

Obrazek

Widoczek na ogródek mój:

Obrazek

CDN
Miłka
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ale masz piękne bonzaje :uszy Mi się marzy taki piękny, stary boznaj porośnięty powojnikiem... Niestety, moja mirabelka-samosiewka mało się na bonzaja nadaje :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmara! Ale fajny pomysł! Chyba coś takiego zrobię! I tak planowałam obkopanie ich i obsypanie mielonymi gałęziami.
Miłka
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłka i tyczki nie pomogły :;230 Na duze się nie piszę. Miałam tez niskie, kupione na giełdzie i zawiodły mnie. Na początku były ładne a pózniej słabo kwitły, prawie same liście i kolor nawet im sie zmienił.Jakies pędzone i barwione.Teraz kupię cebule w sklepie ogrodniczym.Nie ma , jak się samemu wyhoduje. ;:108
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Miłko. Widzę jednak że pod wpływem forum i chyba Gosi bierze Cię też na róże :D To bardzo dobrze, gdyż nie wyobrażam sobie ogrodu bez róż. W dodatku, że większość kwitnie prawie do samych mrozów, więc zawsze jest coś kwitnącego w ogrodzie. Bywają kłopotliwe, kłujące, ale są piękne i niektóre pachną.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Miłko , aronia po przymrozkach jest może i słodsza ale jest też taka wysuszona.
Ja zrywam na początku września , wkładam do zamrażalnika i jak jest martwy sezon robię sok w sokowniku.
Do sokownika wkładam takie zamrożone owoce.
x_P-42

Post »

Ja już właśnie zrobiłam kompoty z aronii. Po przymrozkach - jak ptasiory nie oberwą - to zrywam jarzębinę.

;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”