Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89

Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów

Post »

banditoo pisze:ty lepiej uważaj bo aukcje to niezły nałóg, odkąd kupuję w necie to w markecie nie byłem a i jakoś łatwiej kasę się wydaje jak nie masz jej w ręce.
Tak samo ja. Od momentu kiedy 'zaprzyjaźniłem' się z All, nie kupuje już roslin w marketach. Wchodzę już na kolejny etap wtajemniczenia i chce być bardziej profesjonalny. Na wiosnę rozkręcę się z wysiewami nasion od P. Mariusza z El Condor, a na razie poluje na hybrydy i pozyskuje na nie pieniądze ze sprzedanych roślin.
Co do nałogu. Zawsze jest w pobliżu ręka, która w odpowiednim momencie plaśnie po gębie :) Znaczy się rozsądek :lol:

Bo-enka, na forum nie ma raczej takich ludzi, którzy bluzgają innym. Jeśli już takie zajście ma miejsce to po zgłoszeniu do moderatora/administratora forum taka osoba zostaje ukarana, zbanowana itp. Także spokojnie :wink: Mam nadzieje, że w niedalekiej przyszłości założysz swój wątek i pochwalisz się nam Epi z avatara :)
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Ja właśnie nastawiam się na wysiewy kultywarów astro, ale zaczynaja mnie też wciągać hybrydy jednak wysiewanie ich nie ma sensu. Tak naprawdę jedyny problem to miejsce bo myśle że nic by mnie nie powstrzymało przed powiększaniem kolekcji.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

banditoo pisze:Ja właśnie nastawiam się na wysiewy kultywarów astro, ale zaczynaja mnie też wciągać hybrydy jednak wysiewanie ich nie ma sensu. Tak naprawdę jedyny problem to miejsce bo myśle że nic by mnie nie powstrzymało przed powiększaniem kolekcji.
A czemu wysiewanie hybryd nie ma sensu? Co prawda Tomek mówił, że można zaszczepić na podkładce i urąbać stożek wzrostu to zraz będzie 'prądkować' odrostami :) Ja mam zamiar kupić 100 nasion za ok 14zł z wliczoną wysyłką, ale to dopiero na wiosnę. Muszę tez gdzieś skombinować podkładki w miarę przystępnych cenach :lol: Wprawdzie kupiłem dwie 20cm rośliny - Echinocereus jusbertii, ale ona się ponoć nie nadaje (problem z cięciem, nie pamiętam). Lepszy jakiś Cereus, Trichocereus - mają większe przyrosty.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
becia2
500p
500p
Od: 31 lip 2010, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chwile mnie nie było, a tu tyle nowych osób na forum i jakże aktywnych:)
piękna kolekcja:)
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Artur chyba oszaleje...jakie te hybrydy są piękne!!! :D
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nolina pisze:Artur chyba oszaleje...jakie te hybrydy są piękne!!! :D
Oj niedobrze :lol: To może za tydzień lepiej nie zaglądaj do mojego wątku bo przy odrobinie szcześcia jak zapoluje na kolejne hybrydy to wstawię ich foty :lol: Sam już jestem w hybrydowym szale. Myśl o 'wykopaniu' z kolekcji kolejnych roślin jest już bliska wejścia w życie :;230
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Artur89 pisze:
banditoo pisze:(...)ale zaczynaja mnie też wciągać hybrydy jednak wysiewanie ich nie ma sensu.
A czemu wysiewanie hybryd nie ma sensu?
blabla pisze:Nie wiem, czy zakup nasion hybryd Echinopsis to dobry pomysł. Nigdy w coś takiego się nie bawiłem, ale wydaje mi się, że dane cechy dotyczące kwiatu - jego barwa, wielkość, kształt są cechą konkretnej i jednej rośliny. A więc chyba wchodzi w grę jedynie rozmnażanie wegetatywne (szczepienie lub odrosty) by mieć pewność, że potomstwo ma dokładnie taki sam kwiat jak i rodzic. Natomiast przy nasionach to chyba zawsze kwiat jest loterią i każdy egzemplarz będzie miał inny, niepowtarzalny kwiat. Chyba, że producenci tych nasion opatentowali jakąś metodę samopylności hybryd, ale w to za bardzo nie chce mi się wierzyć. Oczywiście mogę nie mieć racji, bo to nie moja działka.
Czyli pewnie szkoda zachodu, jeśli kwiat miałby się okazać zupełnie inny. Choć wiadomo, możesz sprawdzić. Przydało by się dla potomnych :wink:

aha, tak się rozpędziłeś, że już zbliża się pora na podzielenie wątku. Ale stuknęło od listopada 2009. A jaka różnica w kolekcji ;:111
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Licytuj ,licytuj oby z powodzeniem :D .Będzie za jakoś czas od kogo kupowc szczepki :;230
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysiek, może i szkoda zachodu, ale zawsze jest możliwość uzyskania różnie kwitnących hybryd. Na eBay'u jest oferta 100 nasion plus zdjęcia kwiatów do tego. Może i faktycznie nie będą takie jak na fotkach ale jakie by nie były i tak będą piękne :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też tak uważam. :D
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Artur89 pisze:Krzysiek, może i szkoda zachodu, ale zawsze jest możliwość uzyskania różnie kwitnących hybryd. Na eBay'u jest oferta 100 nasion plus zdjęcia kwiatów do tego. Może i faktycznie nie będą takie jak na fotkach ale jakie by nie były i tak będą piękne :wink:
No i pozytywne myślenie :uszy Też myślę o wysiewie Echinopsisów, ale to już na następny sezon. No chyba, że nie wytrzymam i zakupię świetlówkę :D
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A i część siewek będzie można zaszczepić a część będzie rosła na własnych korzeniach. Szczepić należy na wiosnę jak mniemam. Więc jeszcze w tym roku (we wrześniu) zamówię 50/100(?) nasion i część tego co mi wykiełkuje (akurat trochę podrośnie do marca/kwietnia) zaszczepię na wiosnę. Chociaż jak już wypuszczą korzenie to bym musiał je przyciąć. Szczepi się chyba raczej albo odrosty albo siewki z jeszcze zaczątkami korzeni prawda?
Czekam aż mnie ktoś zjedzie ale chciałbym się dowiedzieć :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Siewki raczej należy szczepić na Peireskiopsis. Ale to trzeba umieć, bo to wyższa szkoła jazdy. Na innych podkładkach to raczej większe roślinki - tak by ich średnica zrazu była równa średnicy podkładki - wiązki przewodzące muszą się pokryć. Mniejsze roślinki można jeszcze szczepić na Echinopsis, ale to może okazać się nietrwała podkładka. Jeśli rozumiem, chcesz szczepić hybrydy Echinopsis - więc chyba szczepić je na tym samym rodzaju to nie ma sensu. Jeśli chciałbyś przyspieszyć ich rozwój to siewki powinieneś zaszczepić na Peireskiopsis a następnie przeszczepić je na jakiegoś wysokiego i szybko rosnącego patyka (Trichocereus?). Inaczej nie ma sensu szczepić. Echinopsy są szybko rosnącymi kaktusami.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja się raczej nie porwę na Peireskiopsis, przynajmniej jeszcze nie teraz. Najpierw może jakieś próby pouskuteczniam. W takim bądź razie skoro echinopsisy szybko rosną to wysieje je i będą rosły na własnych korzeniach. Najwyżej jak przybędą hybrydy z eBay'a to zaszczepię ich odrosty na Trichocereus, przytnę stożek wzrostu i będą produkować odrosty na sprzedaż. Takie wyjście chyba będzie najlepsze...
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogłoszenia parafialne :wink:

Ostatecznie podjąłem decyzję o kolejnych roślinach do odstrzału. Za chwilkę wkleję listę. Na zachęte powiem, że będzie do zdobycia Rebutia muscula, Neporteria hankeana, Notocactus uebelmannianus, Hylocereus undatus i wiele innych.
Wyczaiłem hybrydę (ten temat będzie się dość często przewijał w moim wątku), która kwitnie kwiatami... uwaga... 15(i wieksze)cm średnicy! Jakiś obłęd. Są hybrydy, które osiągają wielkość kwiatów do 20cm.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”