Róża konfiturowa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża konfiturowa

Post »

Mam obiecaną różę pełną, pięknie pachnącą. Podobno to róża konfiturowa. Z tego, co tu przeczytałam, wynika, że prawdopodobnie tak jest. Interesuje mnie, jakie warunki stworzyć jej, aby obficie kwitła i pachniała. Przetwory to dla mnie sprawa drugorzędna.
Niestety, nie znam nazwy tej odmiany.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Miałam różę konfiturową,ale kwitła tylko raz i pozbyłam się jej.Moja roża miała kolor słodkiego różu,była pełna i cudnie pachniała(dokładnej nazwy nie pamietam)Płatki wykorzystywałam do kapieli i dodawałam do masy do przełożenia tortów.Syrop tez robiłam 0,5kg płatków na 2 kg cukru.Odstawić w ciemne miejsce na 2 tyg.potem zlac do ciemnych butelek,najlepiej starych orenżadówek.Można pasteryzować i.....do herbatki gotowe :wink:
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A dlaczego tylko raz Ci kwitła? Czy zachorowała?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ta typowa róża konfiturowa kwitnie zawsze tylko raz w roku i strasznie ją lubią mszyce;dosłownie ciągną do niej jak my do konfitury.Między innymi z tego powodu ją zlikwidowałam.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moja sąsiadka rozciera płatki przesypuje cukrem,zostawia jak zbierze następną porcję znowu uciera i przesypuje cukrem,itd aż będzie mały słoiczek , zakreca i jak znalazł do pączusiów.....pychota :lol:
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 12:17

Post »

Ja mam chyba różę damasceńską. Używam do konfitur - w trzecim roku kwitnie już bardzo obficie. Na stronie Rosarium są informacje o odmianach nadających się na przetwory ( z reguły są to róże tradycyjnych, starych odmian) - między innymi Rosa muscosa - róża mchowa - u mnie rośnie drugi sezon i w tym roku jest obfitość kwiatów!
Osobiście zbieram przez cały czerwiec płatki ("ukręcam" pąki w fazie pełnego rozkwitu i obcinam na miejscu białe końcówki). Ubijam ciasno w słoikach, przesypując kwaskiem cytrynowym, potem zagotowuję z syropem z wody i cukru. Otrzymany nadzwyczaj aromatyczny płyn zalewam spirytusem w celu otrzymania nadzwyczajnej, pachnącej, różowej nalewki (napitek wyłącznie dla kobiet), a pozostałość ogrzewam jeszcze jakiś czas i zużywam np. jako dodatek do drożdżowego ciasta (pod kruszonkę).
Mniam. Właśnie rozpoczął się sezon zbioru........
Rzeczywiście róże konfiturowe kwitną tylko raz w roku i z tego względu nie są ulubionymi gatunkami miłośników róż, ale miłośnikom wykwintnej kuchni polecam - w jakimś mniej widocznym miejscu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale r. pomarszczona kwitnie właściwie na okrągło... W tym jednak roku zostawiam wszystko naturze, nastawiam się nie na płatki w cukrze (w zeszłym roku zrobiłam kilka słoików i nie ruszyłam ich do dziś...), a na owoce :) Już widzę to bogactwo smaku i zapachu :tan
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

W podanych przepisach jest sporo soku z cytryny, babcia robiła konfiturę tylko z płatków i cukru (faktycznie zmieniała barwę, ale tak naprawdę nie ma to wielkiego znaczenia), natomiast konfitury nie pasteryzowała i w ten sposób nie traciła substancji odżywczych (zamykała słoiki wlewając odrobinę spirytusu, podpalając i zakręcając płonący słoik).

Ktoś z was robi konfitury z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym i ich nie pasteryzował? Czy konfitura się nie psuła?
Asia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ja robiłam w ubiegłym roku, płatki z cukrem i odrobiną kwasku utarte drewnianą pałką w makutrze. Potem włożone cały czas na zimno do małych wyparzonych słoików po chrzanie i zakręcone (bez pasteryzowania i bez krążków pergaminu nasączonych spirytusem). Trzymam w cieniu w temperaturze pokojowej.
Nie psuje się, nie traci koloru, zapachu, po prostu stoi i czeka na użycie :) A że nie pasuje mi zbyt intensywny zapach perfum, to jeszcze długo postoi :lol: Ale musiałam sprawdzić, jak się robi i co z tego wychodzi, więc zrobiłam. W tym roku robić konfitury nie będę ;:224
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Beatko. Też tak kiedyś robiłam różę ucierając płatki pałką w makutrze z dodatkiem kwasku cytrynowego. Ponieważ jestem leniwa, lubię sobie ułatwiać życie i robię to teraz w mikserze. Jest to wtedy robota błyskawiczna. Natomiast również dla mnie zapach jest za intensywny, więc tą utartą różę mieszam z kwaśnymi powidłami śliwkowymi robiąc rogaliki krucho-drożdżowe i taką mieszanką je napełniam. Ilość dodanej pasty różanej zależy od tego jak intensywny zapach chcemy mieć w gotowym rogaliku. Metoda krążka pergaminu maczanego w spirytusie pochodzi z czasów, gdy nie było słoików typu twist. Pamiętam jak moja mama tak robiła, a słoiki nakrywała mokrym celofanem, który schnąc obciągał słoik. Oczywiście pergamin był jeszcze przywiązywany sznureczkiem aby dobrze trzymało. Dziś podobny efekt można by uzyskać stosując folię spożywczą termokurczliwą, ale wystarcza przecież pokrywka zakręcana i odpowiednia ilość cukru, który jest najlepszym środkiem konserwującym.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

Faktycznie róża ma bardzo intensywny zapach, też bym konfitury samej róży nie używała, tylko dodawała do innych przetworów.
Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”