Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 3

Post »

Gosiu bratki wysiewałam w domu, było to zimą pod koniec lutego, następnie w kwietniu popikowałam do gruntu, gdy urosły posadziłam je na właściwe miejsce i teraz kwitną.

Jadziu jaśmin rzeczywiście mocno pachnie, dorównuje zapachem hortensji pnącej, dookoła mam same przyjemne zapachy. W tym roku mam też sporo niespodzianek dotyczących kupionych kwiatów, wiosną kupiłam w markecie róże, na etykietkach były piękne i różne odmiany, a teraz gdy kwitną okazało się, że wszystkie są czerwone i do tego mają pojedyńcze płatki, wyglądają jak dzikie, które rosną przy drodze. Kupiłam też nasiona nasturcji karłowej czerwonej, urosła wielka i ma kwiaty pomarańczowe. Postanowiłam, że nie będę kupowała w ciemno, kupię dopiero wtedy gdy zobaczę jak wyglądają. Upały jakie u nas ostatnio panują chyba też przyspieszą kwitnienie.

Gabi ale mnie zaskoczyłaś takim komplementem, dziękuję. To ja podziwiam twój ogród, piękne kwiaty a o zdjęciach to już lepiej nic nie mówić, są perfekcyjne a ty jeszcze chcesz coś zmieniać.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irenko, zdjęcia może i są ładne, ale sam ogród już nie tak...
Chciałabym dużo zmienić, ale to nie jest realne... za dużo musiałabym kombinować, a za bardzo mi się już nie chce... troszkę tylko dosadzam, albo przesadzam.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabi rzeczywiście zmienić zagospodarowany ogród nie jest łatwo, u nas te zmiany następowały stopniowo, najpierw likwidowaliśmy część warzywną, następnie częściowo drzewa owocowe i te miejsca trzeba było zagospodarować. Trochę czasu (około 2 lat) zajęły te przemiany. Ty masz piękny ogród i nie wydaje mi się żebyś musiała coś zmieniać.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczyna kwitnąć więcej kwiatów, róże, lilie, tawułka, głowienka (miała być czerwona) i nasturcje, które miały być karłowe czerwone a jakie są to widać i na końcu ogórki, są już małe zawiązki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

IRENKO Twoje ogóraski z koperkiem czy nie stłamszą tego jeszcze młodego kopru . Ta orange róża piękny intensywny kolor . Zresztą wszystkie są piękne
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko Twoja tawułka ma ładny kolorek taki mocno czerwony , a na róże to się nie mogę napatrzeć jakie cudowne . ;:111
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ładnie ujęłaś kwiaty nasturcji :!: Ja będę musiał na nie poczekać jeszcze z pół miesiąca, bo późno siałem.
Pisałaś o niezgodności tego co kupowałaś z tym, co wyrosło. Niestety mi zamiast perukowca wyrasta coś z akacjowatych :?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Irenko piękne kwiatuchy. Głowienka z czerwienią nie ma zbyt dużo wspólnego :roll: niestety często spotykają nas takie niespodzianki :roll:
Róże bajeczne, wciąż zachwycam się tą intensywną czerwoną, jest przepiękna :D ale i pozostałe nie ustępują jej urodą :D
Wspaniała lilia, tawułka i dzwoneczek również prześliczny :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorku dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję, że nie za bardzo się potłukłeś?

Jadziu ogórki nie zagłuszą koperku bo on rośnie na brzegach zagonka, chociaż na zdjęciu widać jak gdyby rósł wśród ogórków. W ogóle w tym roku koper u mnie kiepsko rośnie.

Adamie tawułki mają rzeczywiście ostry czerwony kolor, wyróżniają się wśród innych kwiatów. Miło, że podobają ci się moje róże.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witaj Irenko
U Ciebie jak zawsze pięknie i kolorowe w ogródku.Tawułka ma śliczny kolor.Moja też miała być czerwona a wyszła płowa taka nijaka.Jak sobie radzisz z nasturcją.Bardzo lubię te kwiaty ale całe lato muszę walczyć z mszycami tak sobie ją u mnie upodobały.Róże cudne ;:196
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irenko chyba kupiłysmy taka sama tawułkę u mnie tez miała być czerwona a jest ciemno różowa :evil: przepiekne zdjecia różyczek :D :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie mili goście, dziękuję za odwiedziny i sympatyczne słowa. Odwiedzam choć krótko wasze ogrody nie zawsze się wpisując, za mało mam czasu, z działki wracam późno i przeważnie padnięta od upałów i zmęczona podlewaniem, lepiej czuję się gdy jest chłodniej.

Jacku zdjęcia nasturcji nie jest łatwo zrobić gdyż rosną wśród lilii, myślałam, że będą niskie a mają ponad 1 m długości, ładne są, mają żywe kolory a czerwony jest wyjątkowo piękny aksamitny, aparat przekłamuje ten kolor.

Agusiu kwitną teraz takie różności, jeśli chodzi o róże to mam ich mało około 10 krzaczków, nie mam miejsca a tyle pięknych widzę tu na forum, mogę tylko pomarzyć.

Igorku oczywiście to był żart.

Haniu tawułka czerwona ma bardzo intensywny czerwony kolor (aparat przekłamuje), mam też inne ale dopiero zaczynają kwitnąć. Wspominasz o nasturcjach, one u mnie rosną wśród lilii i jak dotąd mszyc nie było, nasturcje tak się rozrastają, że muszę je solidnie ciąć albo całkowicie usunąć, miały być karłowe.

Isiu moja tawułka ma już kilka lat i jest intensywnie czerwona (aparat z tym kolorem ma problem, trochę przkłamuje). Różowe też mam, są o trzech odcieniach, w ogóle wszystkie tawułki mi się podobają.

Wszystkim gościom życzę miłej niedzieli.

Kilka wczorajszych zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój nowy nabytek - róża Eden

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Irenko witaj.
Kiedy tylko odwiedzam Twój ogród i widzę, jakie piękne i zadbane są rośliny to podziwiam, że jesteś bardzo pracowitą i doświadczoną ogrodniczką.
Masz piękne róże i dorodne lilie, moje rosną kilka lat bez przesadzania, gdyż ogród mam daleko, jestem w nim przeważnie raz w tygodniu, a to nie wystarczy, najbardziej żal mi moich lili, które rosną kilka lat bez przesadzania i strasznie skarlały, z braku składników odżywczych, a dodatku jakaś choroba chyba się wrzuciła, gdyż liście im schną i żółkną.
Przepraszam Cię za te swoje wywody i pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Irenko lilie prześliczne, i tak wspaniale pokazane na zdjęciach. Przepiękne obrazy :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Irenko ;:167 dziękuję ślicznie za cudne zdjęcia Twoich piękności ogrodowych ;:180 ;:180 ;:180

Ja, jak pomyślę o Twoim ogrodzie, to widzę uroczy ogród kwitnących azalii iii marzę o takim raju w moim ogródeczku ;:196 ;:196 ;:196

Nie mogę nie wspomnieć o kokoryczach, które też zawsze mam przed oczami :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”