Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1

Zablokowany
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie

Post »

Spy pisze:Witaj. To nie grubosz, to Kalanchoe fedtschenkoi.
Rzeczywiście :) Sprzedano mi roślinkę jako "jakąś tam crassulę", stąd przekonanie co do grubosza. Serdecznie dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Spy pisze:Hejka Iwosiu, raczej stawiałbym na Oreocereusa, bo widzę wystające ciernie zza puchowej kołderki.
To nie jest Oreocereus. Espostoa także ma ciernie i to jest raczej ten rodzaj. Tak czy inaczej przydałaby się fotka trochę lepszej jakości, choćby ostra.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

blabla pisze:
Spy pisze:Hejka Iwosiu, raczej stawiałbym na Oreocereusa, bo widzę wystające ciernie zza puchowej kołderki.
To nie jest Oreocereus. Espostoa także ma ciernie i to jest raczej ten rodzaj. Tak czy inaczej przydałaby się fotka trochę lepszej jakości, choćby ostra.
Ma, ale czy takie malutkie mają aż tak długie ciernie ? W sieci nie widziałem. W takim razie jaki to gatunek ?
Iwono, jeśli masz lupę to przyłóż do aparatu komórki i cyknij fotę. Ten sposób jest opisany w moim podpisie.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
iwosia88
1000p
1000p
Od: 1 maja 2010, o 15:17

Post »

Krzysztofie, niestety nie mam lupy :roll: Tomku, nie potrafię zrobić lepszej fotki temu kaktusowi, postaram się opisać. Cały ma 6 cm wysokości, a niektóre ciernie mają ponad centymetr długości. Miejsca, z których wyrastają ciernie, układają się regularnie pionowo. Włoski zasłaniają prawie wszystko, kolor zielony jest praktycznie niewidoczny.
Moje kwiatowe wątki i nie tylko ;) Zapraszam :)
Spróbuj żyć tak, żeby ktoś dzięki Tobie powiedział: "Tak, jestem szczęśliwy"...
Iwona :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

No cóż, opis pasuje do następujących rodzajów: Espostoa, Oreocereus, Cleistocactus i pewnie jeszcze parę innych. Aby dobrze zidentyfikować kaktusa kolumnowego (a z takim mamy tu do czynienia) trzeba znać jego kwiaty, nasiona i lokalizację z której pochodzi.
Uważam, że nie jest to Oreocereus, bo ten rodzaj ma zdecydowanie rzadsze i grubsze żebra oraz grubsze i mocniejsze ciernie. Najprawdopodobniej jest to Espostoa, ale może też być to jakiś Cleistocactus lub jeszcze coś innego.
Na przyszłość dobra rada - kupujemy kaktusy oznaczone. Jak mamy kupić kota w worku to lepiej sobie odpuścić. Poza tym uważam, że kaktusy kolumnowe to niezbyt dobry pomysł, bo w większości przypadków w mieszkaniu nie ma szans na kwiaty, a kaktusy bez kwiatków dużo tracą. To oczywiście moje prywatne zdanie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
iwosia88
1000p
1000p

Post »

Mnie na kwiatach kaktusa aż tak nie zależy, żeby sobie z tego powodu odpuszczać zakup, a ten spodobał mi się ze względu na włoski :) A co do żeber mojego, to nie są rzadkie, wręcz przeciwnie.
Paweu
50p
50p
Od: 6 wrz 2007, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

iwosia88 pisze:Witam. Mam prośbę polegającą na zweryfikowaniu nazwy mojego kaktusika. Wydaje mi się, ze jest to Espostoa nana, ale zastanawiam się też, czy to nie może być tzw. głowa starca, czyli cereus.

Obrazek
Może Austrocephalocereus dybowskii :?:

Porównaj ze zdjęciami z sieci.
Awatar użytkownika
iwosia88
1000p
1000p

Post »

Znalazłam zdjęcia Austrocephalocereus dybowskii, na jednym jest moim zdaniem taki sam kaktus jak mój, tylko większy. Może się mylę, bo się nie znam, ale dziękuję za podpowiedź :)
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Ja mam identycznego. Zidentyfikowany jako właśnie Austrocephalocereus dybowskii.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
iwosia88
1000p
1000p

Post »

Delete pisze:Ja mam identycznego. Zidentyfikowany jako właśnie Austrocephalocereus dybowskii.

Dzięki Bartek za informacje :)
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

O, to się rozwiązało. Pasuje do Austro(...).
blabla pisze: Na przyszłość dobra rada - kupujemy kaktusy oznaczone. Jak mamy kupić kota w worku to lepiej sobie odpuścić.
A dlaczego ? Jest ciekawy okaz w sklepie, to się weźmie. Jeśli ktoś tu się pyta o nazwę, to zazwyczaj tylko po to, aby zobaczyć jak roślinka będzie wyglądać za kilka lat i by wiedzieć jak się nią zajmować. Nie musi zaraz zostawać kolekcjonerem i dbać by każda roślina miała rodowód.
blabla pisze:Poza tym uważam, że kaktusy kolumnowe to niezbyt dobry pomysł, bo w większości przypadków w mieszkaniu nie ma szans na kwiaty, a kaktusy bez kwiatków dużo tracą. To oczywiście moje prywatne zdanie.
Dla mnie kwiaty nie mają żadnego znaczenia przy zakupie kaktusów. Wystarczy, że podoba mi się on z wyglądu. Jeśli ktoś szczególnie liczy na kwiaty, to zazwyczaj kupuje jakieś inne doniczkowce, chyba że kaktus na wystawie akurat kwitnie.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dla mnie od samego początku mojej przygody z kaktusami kwiaty były najważniejsze. Dlatego wybrałem sobie rodzaj, który kwitnie najładniej - naturalnie moim zdaniem.

Co do kupowania nieoznaczonych roślin - dla mnie to trochę jak z psami. Jak decydujemy się na posiadanie kundelka to nie po to, by chodzić z nim na wystawy, tylko po to, by był naszym przyjacielem. I od samego początku wiemy, że dorobienie mu rodowodu i zrobienie z niego psa rasowego jest niemożliwe. W przypadku kaktusów jest podobnie. Jeśli kupuje się nieoznaczoną roślinkę, to wyłącznie z uwagi na jej aktualną urodę. Należy się liczyć, że pewnie jej identyfikacja z dokładnością do gatunku nie będzie możliwa choćby dlatego, że są bardzo duże szanse na to, że jest to hybryda i że do pełnej identyfikacji często potrzeba znacznie więcej danych niż tylko fotka kaktusa, zwłaszcza gdy jest to jeszcze mała siewka, a tak jest w przypadku kaktusów kolumnowych.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
iwosia88
1000p
1000p

Post »

Spy pisze:O, to się rozwiązało. Pasuje do Austro(...).

Dla mnie kwiaty nie mają żadnego znaczenia przy zakupie kaktusów. Wystarczy, że podoba mi się on z wyglądu. Jeśli ktoś szczególnie liczy na kwiaty, to zazwyczaj kupuje jakieś inne doniczkowce, chyba że kaktus na wystawie akurat kwitnie.
Dokładnie tak samo uważam. Kupując to maleństwo, nie myślałam, czy w ogóle będzie kwitło. Kaktus mi się spodobał i kupiłam :) Każdemu może zależeć na czymś innym - jedni lubią kwiaty ozdobne z liści, inni kwitnące, tak samo z kaktusami, nie wszystkim zależy na kwiatach.
Dziękuję za zainteresowanie rozpoznaniem mojej roślinki :)
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Ja kupując kaktusa przeważnie patrzę na wygląd, bo kwitnienie wg. mnie to uzupełnienie.

A.dybowskii raczej w warunkach domowych nie zakwitnie. :wink:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
iwosia88
1000p
1000p

Post »

Nie zakwitnie, ale fajne włoski ma :heja Tym mnie urzekł ;) Dokarmiać go nawozem do kaktusów, jeżeli jest taki mały?
Spróbuję przezimować w tym roku moją echinopsis. Tak eksperymentalnie, bo nigdy tego nie robiłam jeszcze :roll:
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”