Lilak o jasnożółtych kwiatach
Lilak o jasnożółtych kwiatach
Natknęłam się w szkółce na lilaka odm. 'Primrose'.W sieci przeczytałam, że to stara odmiana o kremowych kwiatach.Chciałabym kupić, ale u mnie krucho z miejscem w ogrodzie, a nie wiem czy warto, czy kolor kwiatów nie będzie wyglądał po rozwinięciu kwiatów jednak jak biały, a taki pełnokwiatowy już mam.Może ktoś ma w swoim ogrodzie, albo wie jak wygląda w naturze, czy wytwarza dużo kwiatostanów, czy kwitnie bardziej 'oszczędnie' 

- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj. Kupiłam dwa lata temu już spory egzemplarz tej odmiany. Kwitł niezawodnie co rok, nawet sporo kwiatostanów miał, w porównaniu z innymi odmianami. Jego kolor w realu jest kremowy, przy pełnym rozkwicie kwiatów jaśnieje, ale nadal widać różnicę między nim i białym.
Dla tych co nie mają miejsca na spore kolekcje lilaków nie polecam, chyba, że ktoś jest miłośnikiem botanicznych wynalazków.
Na tej fotce dla porównania barw, wśród kwiatów kremowych, znajduje się 5-płatkowy kwiatek odmiany biało kwitnącej

Dla tych co nie mają miejsca na spore kolekcje lilaków nie polecam, chyba, że ktoś jest miłośnikiem botanicznych wynalazków.
Na tej fotce dla porównania barw, wśród kwiatów kremowych, znajduje się 5-płatkowy kwiatek odmiany biało kwitnącej

Dziękuję śnieżko za opinię , a szczególnie zdjęcie z porównaniem koloru kwiatka
Wierzę, że kwitnie niezawodnie, bo w szkółce ta 50 cm roślina miała jeden suchy kwiatostan, a górne pąki nabrzmiałe, też jakby zapowiedź tegorocznego kwitnienia.Brak miejsca chyba jednak przesądza, mam dwa inne lilaki... , to duży krzew, a ozdobny tylko krótki czas 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może chodzi o Palibina?
Syringa meyeri 'Palibin' - Lilak Meyera 'Palibin'
Szukaj osobiscie w szkółkach, albo przez Googla.
Syringa meyeri 'Palibin' - Lilak Meyera 'Palibin'
Szukaj osobiscie w szkółkach, albo przez Googla.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- śnieżka
Tak jedną z miniaturowych odmian lilaka jest ,Palibin'.
Są jednak jeszcze inne mini lilaki-podobny do ,Palibin', lecz o trochę większych liściach, powtarzający kwitnienie lilak x Josee, Lilak drobnolistny ,Superba' i lilak afgański, o postrzępionych małych listkach odm,Kabul'.
są także niskie odmiany lilaka węgierskiego i ottawskiego.
Są jednak jeszcze inne mini lilaki-podobny do ,Palibin', lecz o trochę większych liściach, powtarzający kwitnienie lilak x Josee, Lilak drobnolistny ,Superba' i lilak afgański, o postrzępionych małych listkach odm,Kabul'.
są także niskie odmiany lilaka węgierskiego i ottawskiego.
- śnieżka
Mam wszystkie z wymienionych w tym afgańskiego w krzaku i w formie piennej. Rosną u mnie od 2-4 lat i nie było w ogóle problemu z zimowaniem., bez okrywania nawet młodych. ,Superba' ma kolor kwiatów różowy w pąkach bardziej czerwony, wszystkie pozostałe mają kolor lila-niebieski, przy czym wszystkie kwiaty są dość drobne w małych wiechach, ale jest ich sporo i ogółem krzewy są efektowne, oczywiście pachną. Wymagają, co dwa lata wapnowania- ja sypię na zimę wapno dolomitowe.
Dla zainteresowanych mogę wkleić fotki kwitnących, bo wszystkie są do zdobycia w naszych szkółkach roślin ozdobnych.
Dla zainteresowanych mogę wkleić fotki kwitnących, bo wszystkie są do zdobycia w naszych szkółkach roślin ozdobnych.
-
- 100p
- Od: 21 paź 2008, o 18:43
,,szczepione są przy ziemi a koronka jest na wysokości ok 60-80 cm ,,
Jak mam to rozumieć.Czy pień lilaka będzie miał 60-80 cm wysokości,a kwiaty pojawią sie powyżej tego miejsca,czy bez zacznie wypuszczać gałązki już od dołu.Jestem zupełnym laikiem i proszę o pomoc.Bardzo chcę mieć bzy w formie piennej,ale marzył mi się wyższy pień.
Jak mam to rozumieć.Czy pień lilaka będzie miał 60-80 cm wysokości,a kwiaty pojawią sie powyżej tego miejsca,czy bez zacznie wypuszczać gałązki już od dołu.Jestem zupełnym laikiem i proszę o pomoc.Bardzo chcę mieć bzy w formie piennej,ale marzył mi się wyższy pień.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Re: Lilak o jasnożółtych kwiatach
Dla porównania barwy wklejam zdjęcie lilaka o białych kwiatach - 'Mne Lemoine' i kremowego 'Primrose'.

(Zdjęcia robione w tym samym dniu )

(Zdjęcia robione w tym samym dniu )
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
No popatrz Grażynko
U mnie różnica jest widoczna. Specjalnie zrobiłam zdjęcie tego samego dnia o tej samej porze i nic nie manewrowałam przy kolorach 
Raz jeszcze 'Primrose'

Raz jeszcze 'Primrose'

- śnieżka
Aniu, widocznie one mogą mieć różną intensywność barwy. Mój widocznie trochę się wypłukał przez te deszcze:-)
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Albo odczyn gleby i inne czynniki wpływają na jego wybarwienie?