tulipany

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

tulipany

Post »

Liście tulipanów gniją,czy można już wykopć?
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: tulipany

Post »

U mnie też gniją, ale nie wykopuję. Czekam aż pogoda pozwoli, opryskam Topsinem nasadę liści (tylko tym preparatem dysponuję w tej chwili, a może kupić Previcur Energy ?), by jakieś choróbsko się nie przyplątało. Cebule po przekwitnięciu rosną, więc wykopanie by im chyba bardziej zaszkodziło.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja nie wykopywałam, tylko wyciągnęłam z błocka razem z koszyczkami, część trochę otrzepałam z tego błocka, trochę osuszyłam na słoneczku i dałam do altanki, natomiast pozostałe stoją na powierzchni. Zaczynam martwić się o te w altance, czy nie spleśnieją, bo trudno wybrać się na działkę, bo albo pada, albo ma zamiar padać.
Waleria
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

adamiec Myśle że jeśli już gniją to możesz sprubować, ja swoje jeszcze troszke potrzymam aż zaczną żółknieć na razie jeszcze są zielone

gienia1230 topsinem możesz spryskać profilaktycznie a ten Previcur Energy od czego jest ?

Waleria Najlepiej by im było w przewiewnym miejscu aby się przesuszyły w altance tak jak mówisz mogą ci spleśnieć,te deszcze raczej nie pomagają w osuszeniu się cebulek (duża wilgotność powietrza)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam! Gienia.
sylwekw

Post »

Hmm dosyć ciekawe .. bo u mnie właściwie liście tylko dwóch najwcześniej kwitnących odmian są już prawie zżółknięte wszystkie pozostałe mają się jeszcze całkiem dobrze.

Jest też dla mnie zaskoczeniem, że chcecie po ścięciu zeschniętych (lub zgnitych) liści nadal trzymać cebulki w ziemi - ale ja dopiero pierwszy rok na poważnie się tulipanami zająłem więc mam prawo jeszcze wiele nie wiedzieć. Byłem do tej pory przekonany, że uschnięcie (zgnicie) liści to wyznacznik kiedy oprócz ich usunięcia należy (albo można) jednocześnie wykopać cebulki.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwku, zawsze sadzę tulipany w koszyczkach i zawsze je wykopuję gdy zasychają liście. Najpierw wykopuję całe koszyczki, a gdy już całkiem zeschną wyciągam tulipany i dosuszam je rozłożone na kartonach. Potem czyszczę i segreguję. Ale ten rok nietypowy jakiś, liście niektórych odmian gniją a nie zasychają i obawiam , że to się obije na jakości cebul.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Ja właśnie swoje cebule tulipanów dzisiaj wyciągnęłam z ziemi .Zostawiłam tylko te,które miały zielone liście i łodyżki.Jeszcze nigdy tak wcześnie nie wykopywałam ich ale to co się działo na tulipanowej rabatce nie dawało mi spokoju-pleśń i zgnilizna chyba bardziej zaszkodzą cebulom,niż wcześniejsze niż zwykle wykopanie ich.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
sylwia13
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 09:26

Post »

A ja mam pytanie, czy cebulki tulipana trzeba wykopywać? Czy można zostawić w gruncie?
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

A ja z racji porządkowania działki po poprzednim właścicielu, usuwam to czego niechcę mieć.
Wczoraj wykopałam trochę cebulek tulipanów (liście i badylki były już suche), ale pod łopatę podeszły cebulki śniadka i szafirków.

sylwia13 cebulki tulipana wykopuje się po zaschnięciu liści i łodygi, później się je osusza, a jeszcze później w okresie jesieni wsadza do gruntu.
Jeśli chcesz szczegółów zapraszam do początku wątku lub wyszukiwarki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
sylwia13
50p
50p

Post »

mamciax2 Czytałam już od początku :wink:
Tylko tak się zastanawiam, czy gdybym zostawiła je w gruncie to na drugi rok zakwitłyby?
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Oczywiście ze zakwitną .Ja wykopuję cebulki co 2 ,3 lata jak się zgęszczą.W zeszłym roku wykopałam na jesień posadziłam po moczeniu w przeciw grzybiczym a wyjątkowo w tym roku chorowały.Zastanawiam się że gdybym nie wykopywała to może by tak nie ucierpiały
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Ja na jesień kupiłam działkę, cebulki , które sama wsadziłam zaznaczyłam gdzie rosną.
Wiosną miałam mnóstwo tulipanów, te swoje i po poprzednim właścicielu.

Z tego co tutaj wyczytałam to wykopywanie cebulki daje lepsze efekty w nastepnym roku kwitnienia, są mocniejsze.
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Sylwio13 tak jak pisze Elżunia1187 tulipany zakwitną na pewno i...napiszę Ci więcej-tulipany zostawione na tym samym miejscu przez 2-3 lata wyglądają wyjątkowo dekoracyjnie ,bo tworzą dużą kępę kwiatów.
Zapraszam do swojego wątku ,tam zobaczysz,jak rozrastają się tulipany pozostawione w ziemi przez kilka lat .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
sylwia13
50p
50p

Post »

To się ciesze, że nie jest konieczne wykopywanie ;:138
A mam jeszcze jedno pytanko - czy w miejsu posadzenia cebulki tulipana ziemi może być pokryta korą?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”