Na razie mam pytanie odnośnie zoomu optycznego w cyfrówce.Gdy go wciskam wychodzi
zdjęcie w większym zbliżeniu,ale niewyraźne.Może ktoś wie co robię źle?
To są zdjęcia ,z którymi mam problem ,zrobione z okienka strychowego.

Z tym światłem to masz racje.Robiąc zdjęcia z tego mojego okienka strychowego prawie wisiałam na zewnątrz parapetu oknamaryann pisze:Im bardziej zbliżasz, tym bardziej potrzebna jest mechaniczna stabilizacja obrazu- żeby ręka nie drgnęła w momencie naciśnięcia"migawki". Lekarstwem na to jest też krótszy czas "naświetlania" o którym aparat decyduje sam zazwyczaj- ale bierze pod uwagę ilość światła. A więc światło... dużo światła!; ważniejsze niż aparat!
Ja bardzo często zaglądam do instrukcji obsługi aparatu [ jak radzi Mietek],szczególnie jak mam jakiś problem.lila31 pisze:Aniu te trzy, różnie naświetlone, zdjęcia nie są po to żeby wybrać najlepsze.
Te trzy zdjęcia nakłada się na siebie, oczywiście trzeba mieć program do obróbki zdjęć, np. fotoshop, i dzięki temu uzyskuje się dobre naświetlenie wszystkich elementów zdjęcia.![]()
Ja się tak nie bawię ale robi to mój syn.
Oczywiście przy robieniu tych trzech zdjęć najlepiej korzystać ze statywu, aby były idealnie te same ujęcia.