Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
curcacek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2010, o 19:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona :)

Post »

Witam
mam problem z sadzonkami arkadii... jeszcze nie widać żeby ruszyła :(

była sadzona z nero i kristaly - one maja już dość nabrzmiałe pączki a arkadia śpi.
Czy jest możliwe że arkadia zaczyna później wegetacje?
Pozdrawiam Marzena
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43

Post »

Suzana i Dominika faktycznie wybiję z głowy mężowi tą Betę ;:14 bo lepiej w to miejsce posadzić coś pysznego. Ucieszyłyście mnie wiadomością, że Aurora nie jest taka najgorsza bo myślałam, że to raczej takie winogrona na wino...
A mam jeszcze jedno pytanie w instrukcji sadzenia mam napisane żeby sadzić w ziemię kompostową (lub Humus) o pH 6,5-7,5 a ja mam kompost o pH 7,4-7,8 czy to znacząca rozbieżność ??? Czy powinnam go zmieszać z odrobiną kwaśnej ziemi??? a z forum pamiętam, że należy wapnować czyli przeciwieństwo ziemi kwaśnej - już zgłupiałam....
Doradzicie raz jeszcze.....
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

curcacek pisze:Witam
mam problem z sadzonkami arkadii... jeszcze nie widać żeby ruszyła :(

była sadzona z nero i kristaly - one maja już dość nabrzmiałe pączki a arkadia śpi.
Czy jest możliwe że arkadia zaczyna później wegetacje?
Tak Arkadia u mnie najpóźniej pokazała pękanie pąków na sadzonkach. A na tych z uszkodzonymi pąkami jeszcze nic nie widać (wtedy troche później ruszy z uśpionych pąków).
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
curcacek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2010, o 19:19

Post »

Space99
Dzięki - już jestem spokojna :)
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Acia30 pisze:Suzana i Dominika faktycznie wybiję z głowy mężowi tą Betę ;:14 bo lepiej w to miejsce posadzić coś pysznego. Ucieszyłyście mnie wiadomością, że Aurora nie jest taka najgorsza bo myślałam, że to raczej takie winogrona na wino...
A mam jeszcze jedno pytanie w instrukcji sadzenia mam napisane żeby sadzić w ziemię kompostową (lub Humus) o pH 6,5-7,5 a ja mam kompost o pH 7,4-7,8 czy to znacząca rozbieżność ??? Czy powinnam go zmieszać z odrobiną kwaśnej ziemi??? a z forum pamiętam, że należy wapnować czyli przeciwieństwo ziemi kwaśnej - już zgłupiałam....
Doradzicie raz jeszcze.....
Dawaj ten kompost i się nie przejmuj :wink:
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43

Post »

waw pisze:Owiń do mokrej szmaty i do lodówki, mogą leżec tam tydzień, a nawet dłużej. :D
Waw, zrobiłam jak napisałeś - dzięki!
Space99 trzymam kciuki za Twojego Lakemonta i będę śledzić co o nim piszesz jak rośnie czy nie choruje itd.
Dominika raz jeszcze dzięki za info o kompoście jutro sadzenie ;:138 oby nie lało......
A teraz wszystkim winogronowcom i sobie życzę ;:3 bo już mam dość tej wilgoci.....
Beata (już chciałam napisać Beta - ach te winorośle:)
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

suzana pisze:
Acia30 pisze:Dziękuję Dominika to Wasza zasługa! Odmiany też dobierałam w oparciu o forum tylko nie wszystko było w ofercie co polecaliście ale mam nadzieję, że trafnie je dobrałam i doczekam kiedyś jakiś własnych winogronek. Wiem, że aurora jest niezbyt dobra ale ją kupiłam w ogrodniczym na wypadek gdyby te lepsze mi nie przetrwały i ciągle nie kupiłam Bety dla męża ale będzie gadania :lol:
Aurora jest bardzo słodka, dobra w smaku tylko owoce drobniejsze.
A Bety dla męża nie kupuj, powiedz,że mu kupiłaś w zamian Aurorę bo masz na względzie jego poczucie smaku. :lol:
To prawda że aurora jest dobra w smaku, zwłaszcza jak dojrzeje-dość słodka. Zrobiłem nawet z niej niezłe wytrawne wino. Jednak co roku łapie mączniaka rzekomego i trudno się go pozbyć. Prawdopodobnie jeżeli w tym roku się powtórzą choroby, to jako pierwsza będzie do wycięcia.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23

Post »

Mam w ogrodzie tajemniczą odmianę winorośli o nazwie Amethyst,na etykiecie podano wytrzymałość -20 stopni i że jest to odmiana deserowa.Rośnie u mnie od 6 lat bez przykrycia i rodzi pyszne czerwono-różowe słodkie owoce(połowa września).Czy ktoś ma doświadczenia w uprawie tej odmiany bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji o niej. Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

manuel pisze:Mam w ogrodzie tajemniczą odmianę winorośli o nazwie Amethyst,na etykiecie podano wytrzymałość -20 stopni i że jest to odmiana deserowa.Rośnie u mnie od 6 lat bez przykrycia i rodzi pyszne czerwono-różowe słodkie owoce(połowa września).Czy ktoś ma doświadczenia w uprawie tej odmiany bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji o niej
Tutaj masz trochę:
http://www.winogrona.org/index.php?title=Ametyst
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

manuel pisze:Mam w ogrodzie tajemniczą odmianę winorośli o nazwie Amethyst,na etykiecie podano wytrzymałość -20 stopni i że jest to odmiana deserowa.Rośnie u mnie od 6 lat bez przykrycia i rodzi pyszne czerwono-różowe słodkie owoce(połowa września).Czy ktoś ma doświadczenia w uprawie tej odmiany bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji o niej.
Mam pewne wątpliwości czy to jest faktycznie Ametyst. Na zdjęciu przypomina mi to coś z labruski (ale jeszcze nie jestem tego pewien). Natomiast bardzo duże wątpliwości przedstawia fakt nieprzemarzania! przecież miała to być vinifera a one bez okrycia zmarzną (w pierwszej kolejności główne pąki owoconośne). No chyba że rośnie w wybitnie ciepłym miejscu.
Jak będą owoce to wstaw ich fotki oraz liści.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Dziadek2
50p
50p
Od: 30 maja 2006, o 21:21

Post »

manuel pisze:Mam w ogrodzie tajemniczą odmianę winorośli o nazwie Amethyst,na etykiecie podano wytrzymałość -20 stopni i że jest to odmiana deserowa.Rośnie u mnie od 6 lat bez przykrycia i rodzi pyszne czerwono-różowe słodkie owoce(połowa września).Czy ktoś ma doświadczenia w uprawie tej odmiany bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji o niej. Obrazek

Jedyną odmianą o tak silnie czerwonych wypustkach latorośli, jaką znam jest V68-021
pozdrawiam Roman
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam słowackiego Ametysta!!!!! Może w tym roku zaowocuje - cyknę mu jutro fotkę. Oczywiście pewność co do odmiany będę mieć dopiero jak dojrzeją owoce :wink:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Space99 pisze:Mam pewne wątpliwości czy to jest faktycznie Ametyst. Na zdjęciu przypomina mi to coś z labruski (ale jeszcze nie jestem tego pewien). Natomiast bardzo duże wątpliwości przedstawia fakt nieprzemarzania! przecież miała to być vinifera a one bez okrycia zmarzną (w pierwszej kolejności główne pąki owoconośne). No chyba że rośnie w wybitnie ciepłym miejscu.
Jak będą owoce to wstaw ich fotki oraz liści.
A jaki kształt mają owoce?
Awatar użytkownika
Dziadek2
50p
50p
Od: 30 maja 2006, o 21:21

Post »

V- 68021 u mnie tak wygląda

Obrazek

Obrazek

Widać jakieś podobieństwo czy nie bardzo?
pozdrawiam Roman
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten "Amethyst" ma bardziej różowe liście w środku, znaczy od wewnętrznej strony. Na V68-021 są zielone.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”