Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

Fotkę śniegowca już mam zrobioną tylko na dzień przed wyjazdem trochę trudno znaleźć czas na sprawy internetowe a poza tym on jest malutki więc niewiele widać :-).

Czasu mało ale te kilka nowych fotek muszę wstawić ;:138 . Za chwile będą.
sylwekw

Post »

No to kilka najnowszych fotek tulipanów, które zaczynają kwitnąć tuz przed moim wyjazdem, trochę mi szkoda w takiej sytuacji ich zostawiać ale prac w swoim własnym ogrodzie też już nie mogę się doczekać.

My od kilku dni mamy tutaj po 17-20 stopni w dzień.

Yellow pomponet.
Obrazek

Swan Wings - teraz już liczniejsze
Obrazek

Royal Acres - już chyba je pokazywałem ale nie mogłem się oprzeć tej fotce zrobionej dzisiaj przez żonkę w samo południe.
Obrazek

Mascotte i mniejszy - Golden Dust
Obrazek

Maja
Obrazek

Jetfire
Obrazek

Horizon
Obrazek

Helmar - jego wzór wewnątrz płatków mnie powala - rewelacja jak dla mnie.
Obrazek

Golden Dust
Obrazek

Davenport
Obrazek

Canasta
Obrazek

Widoczki bardziej ogólne i inne zdjecia pewnie za kilka dni albo dopiero po powrocie.
x_P-42

Post »

Sylwku, przepiękne Swan Wings, Yellow Pomponet i Golden Dust. Zapisuje się na kilka sztuk, jak tylko będą w sprzedaży jesienią. ;:7
sylwekw

Post »

Nie widzę, żadnego problemu :-) tylko kilka uwag... To zdjęcie Golden Dust nie oddaje całkiem jego uroku ... ale nie wiem czy zdążę zrobić lepsze ...

Zaś jeśli chodzi o Yellow Pomponet to nie wiem co Ci się w nich spodobało bo one dopiero się rozwijają :roll: . A na dodatek mają coś co w moich oczach je troszkę dyskwalifikuje, otóż nie wiem czy pod ciężarem kwiatów czy z jakiegoś innego powodu ale ich łodygi się uginają, wręcz wykładają na ziemię. Dziwnie to wygląda i moim zdaniem nieciekawie.
Spośród 34 odmian, które kupiłem i posadziłem w ubiegłym roku (pierwsze takie poważne traktowanie tulipanów z mojej strony) tylko dwie odmiany mają tą dziwną cechę, wiem, że ten jeden raz, zwłaszcza z moim brakiem doświadczenia jeszcze nie jest jednoznacznym wykładnikiem ale takie pokładanie się łodyg zupełnie mi się nie podoba.

A poza tym mam np ciekawe spostrzeżenie co do Sunlover ..... albo producentowi się wmieszały do paczki jakieś dwie inne cebulki albo ta odmiana miewa takie duże rozbieżności, bo o ile w większości one są zdecydowanie żółte to dwie sztuki mają silne i wyraźne pomarańczowe przebarwienia ....
Awatar użytkownika
jaga-n
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lut 2010, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

chodzi mi o ten krzew kwitnący żółto ze strony 25 (zdjęcie następne za hostą Wide Brim)
...ujrzeć świat w ziarenku piasku i niebo w dzikim kwiecie...
sylwekw

Post »

To jest Złotlin Japoński
x_P-42

Post »

Sylwku, bardzo Ci dziękuję za zakupienie i dostarczenie do Polski host . Jestem naprawdę szczęśliwa , bo są wśród nich takie odmiany, których nie miałabym szans kupić wysyłkowo nawet u Fransena.
sylwekw pisze: Zaś jeśli chodzi o Yellow Pomponet to nie wiem co Ci się w nich spodobało bo one dopiero się rozwijają :roll: .
Na Twoim zdjęciu wyglądają ładnie, przypominają mi kaczeńce. ;:7
sylwekw

Post »

Nie ma sprawy z tymi hostami - napisałem na priv.
x_P-42

Post »

Sylwku, pochwal się nam, co tam ciekawego przywiozłeś z obcych landów?
Wiem, jesteś zmęczony , ale choć troszkę... ;:7
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wcale ci się nie dziwię że nie mogłeś się oprzeć zdjęciu żonki :P
Wyglądają prawie jak róże a na dodatek ten niezwykły kolor.
sylwekw

Post »

Pola42 pisze:Sylwku, pochwal się nam, co tam ciekawego przywiozłeś z obcych landów?
Wiem, jesteś zmęczony , ale choć troszkę... ;:7

Nic nadzwyczajnego ... większość pokazywałem już gdy stały u mnie w Holandii czekając na transport :-) no i w ostatniej chwili dokupiliśmy między innymi Kielichowca, Śniegowca, Kaliny, Tawuły, zabraliśmy ogniki, złotlina, ...wbrew pozorom aż tak duzo to się roślin do samochodu kombi nie zmieści.
sylwekw

Post »

U nas praca na całego. Pierwsze trzy dni od rana do wieczora przesadzanie i rozsadzanie. Jeszcze nie zdążyliśmy posadzić nic co przywieźliśmy nowe. Dopiero czwartego dnia (licząc od przyjazdu) zaczęło się wsadzanie nowych.

Musiałem też podjąć szybka i zdecydowana "akcję ratunkową" dla naszych różaneczników.

Pracujemy od rana do wieczora. Męczące to po zimowych zastoju kości i mięśni ale jednocześnie strasznie przyjemne. No i choc daleko jeszcze do efektu jaki chcielibyśmy uzyskać ale postępy i zmiany bardzo nas cieszą.
A ziemi to zużywamy co niemiara - co i rusz muszę jeździć i dokupować kolejne worki a to ogrodniczej, a to kwaśnego torfu a to znowu do iglaków :-). A jeszcze mamy funkie do przesadzenia, do wsadzenia: piwonie i mieczyki :-). Trawy muszą trochę zmienić swoje miejsca, planujemy kupić i posadzić głóg i trochę roślin zadarniających. Oj to chyba będą dwa tygodnia największych zmian w naszym ogrodzie.

Niestety pogoda trochę nam przeszkadza. O ile dla roślin to dobrze, że są przesadzane w deszczową pogodę o tyle dla nas trzykrotne zmienianie w ciągu dnia przemoczonych ubrań nie jest zbyt przyjemne, ale nie ma wyboru - czego to się nie robi dla swojego ogrodu :-) :-)

Pozdrawiam wszystkich, którzy tu czasami zaglądają. Być może uda mi się pokazać trochę zdjęć w weekend.
sylwekw

Post »

Jesteśmy już z powrotem w Holandii. Cieszę się, bo tulipany, które nie zdążyły rozkwitnąć przed naszym wyjazdem teraz nadal mają kwiaty więc w zasadzie nie przegapiłem żadnej odmiany. Będę miał co pokazywać. Będzie też trochę fotek z naszego polskiego ogrodu - a dużo się w nim zmieniło przez te dwa tygodnie :-)
Ale to wszystko nie wcześniej niż jutro wieczorem bo teraz trzeba się doprowadzić do porządku po podróży i odpocząć na jutro ja przed pracą a córki przed szkołą :-).
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Żeby nie było przyszłam w gości ale chyba się zamelduję na stałe :twisted: Tulipany wspaniałe ,że nie wspomnę o całokształcie ,brawo to lubię ;:7
sylwekw

Post »

Nie ma sprawy. Bardzo mi miło i możesz spokojnie meldować się na stałe :-).

Zdjęcia już czekają (zarówno kolejnych odmian tuliapnów jak i zmian w naszym polskim ogrodzie) a ja nie mogę się doczekać kiedy wyjdę z pracy aby w domu je powstawiać na Forum. Ale jest ich sporo i chciałbym to zrobić jakoś z głową, żeby nie było za dużego chaosu do oglądania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”