Kwiatki Pauzalki :)
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomiary elektronicznym różnią się 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Ja robię pomiary kwasomierzem takim:
http://www.prolab.pl/index.php?id=122
Działa jak należy, sprawdziłam na torfie
Kosztował coś ok 25 pln, a buteleczka z płynem wystarcza na baaaardzo długo, zrobiłam już wiele pomiarów na całej działce i nie zużyłam nawet 1/10 buleteczki. Chyba na pare lat mi wystarczy
Można potem dokupić następną za kilka złotych.
http://www.prolab.pl/index.php?id=122
Działa jak należy, sprawdziłam na torfie

Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Witaj
Nie mogę uwierzyć, ze jeszcze dotąd nie odnalazlam Twojego pięknego ogrodu. No ale jestem wreszcie. Gratuluję pięknych, różnorodnych roślinek, uroczych zwierzaczków.
Zdjęcia robisz przepiękne.
Oj będą patrzeć Ci " na ręce".

Nie mogę uwierzyć, ze jeszcze dotąd nie odnalazlam Twojego pięknego ogrodu. No ale jestem wreszcie. Gratuluję pięknych, różnorodnych roślinek, uroczych zwierzaczków.

Oj będą patrzeć Ci " na ręce".

Maria
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7504
- Pauzalka
- 500p
Dla chatte i może ewentualnych innych zainteresowanych, zamieszczam zdjęcie trzmieliny w całości. Opiszę ten przypadek bo tylko jej przeszłość dobrze pamiętam
Dostałam ją od Mamy 2 lata temu jak była małą siewką, rok temu sięgała mi do kolana tj. ok 50cm, a teraz do ramienia ok 150cm i rozgałęziła się znacznie. W zeszłym roku miała kilka owoców, a teraz jak widać jest ich już sporo
Wiem, że dużo zależy od ziemi bo u mojej Mamy w małopolsce gdzie ziemia jest bardziej gliniasta, jej trzmieliny rosną wolniej.
Jest to trzmielina pospolita:

Dostałam ją od Mamy 2 lata temu jak była małą siewką, rok temu sięgała mi do kolana tj. ok 50cm, a teraz do ramienia ok 150cm i rozgałęziła się znacznie. W zeszłym roku miała kilka owoców, a teraz jak widać jest ich już sporo

Wiem, że dużo zależy od ziemi bo u mojej Mamy w małopolsce gdzie ziemia jest bardziej gliniasta, jej trzmieliny rosną wolniej.
Jest to trzmielina pospolita:

Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Dzięki Pauzalko! To swietnie, jak w dwa lata krzaczek może osiągnąć takie rozmiary 
Wyczytałam jednak, ze nasiona mogą przelegiwać w ziemi nawet 2 lata... ale moze któreś zdecyduje się szybciej? ;) U mnie jest piach, więc nic nie powinno powstrzymać wzrostu tej roslinki .
Robisz bardzo ładne zdjecia makro

Wyczytałam jednak, ze nasiona mogą przelegiwać w ziemi nawet 2 lata... ale moze któreś zdecyduje się szybciej? ;) U mnie jest piach, więc nic nie powinno powstrzymać wzrostu tej roslinki .
Robisz bardzo ładne zdjecia makro

- Pauzalka
- 500p
chatte jestem zadowolona z trzmielin m.in. własnie przez szybki wzrost, no i wygląd, ładnie się teraz przebarwiają, i te owocki ciekawe. Dlatego też sobie wysiałam trochę nasionek
Zobaczymy kto ma do nich lepszą rękę
Wysiałam kilka porcji i zrobię im różne warunki, okaże się co bardziej lubią. Zbiorę też nasionka na siew wiosenny. Rozumiem, że przez conajmniej 2 lata mam się nie zniechęcać
Dzięki Ewelina
Miłego oglądania 

Dzięki Ewelina

Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ciekawe czy miom trzmielinkom też tak przypasue jak twoim
bo twoje są bardzo ładne 

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paulo jeszcze raz dziękuję za nasionka i gałązki trzmieliny.
Gałązki trzmielin od ciebie wsadzone do ziemi,a nasionka czekają do wiosny.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Pauzalka
- 500p
Nie znalazłam w Twoim ogrodzie trzmielin, ślepam?k-c pisze:ciekawe czy miom trzmielinkom też tak przypasue jak twoimbo twoje są bardzo ładne
Raczku Proszę bardzoPaulo jeszcze raz dziękuję za nasionka i gałązki trzmieliny.

Nie wysiewasz teraz żadnych z tych nasionek?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paulo,myślałam,ze mam wysiać nasionka na wiosnę,ale wróciłam do twojej informacji na PW i widzę:
,,Możesz kilka wysiać np na zewnątrz w gruncie, kilka w domu w doniczce i kilka zostawić na wiosnę. Ja tak czasem robię jak nie wiem kiedy siać. A nasionek wyśle tyle, że spokojnie Ci wystarczy na takie kilka porcji Smile "
Spróbuje jeszcze wysiać kilka nasionek.Dzięki za zwrócenie uwagi o terminie siania.
,,Możesz kilka wysiać np na zewnątrz w gruncie, kilka w domu w doniczce i kilka zostawić na wiosnę. Ja tak czasem robię jak nie wiem kiedy siać. A nasionek wyśle tyle, że spokojnie Ci wystarczy na takie kilka porcji Smile "
Spróbuje jeszcze wysiać kilka nasionek.Dzięki za zwrócenie uwagi o terminie siania.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie po prostu moje to malutkie sadzonki posadzone dopiero wczesną jesieniąPauzalka pisze:Nie znalazłam w Twoim ogrodzie trzmielin, ślepam?k-c pisze:ciekawe czy miom trzmielinkom też tak przypasue jak twoimbo twoje są bardzo ładne

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki