Witajcie poniedziałkowo i w marcu, piękne słońce od samiutkiego poranka.Resztki śniegu topnieją w przyspieszonym tempie.
Byłam wczoraj przedwieczorną porą w Podwórkowym,także i u mnie kiełki rozmaite ukazały się,częściowo stłamszone,częściowo stratowane i bardzo dużo guana czterołapnego w różnym stadium rozkładu.To tylko pierwszy rzut oka.
Byliśmy wczoraj na spacerze ,pogoda wprost wymarzona, choć jakby deszcz a nawet wiosenna burza wisiały w powietrzu.Zniknął kwiczoł -odleciał?Jabłko ledwo naddziubane.Przyleciały
kosy i szpaki więc niechybnie WIOSNA!Celem naszej wędrówki był Kaufland,gdzie miał być i był rumuński dalmierz laserowy potrzebny nam do pomiarów.Naturalnie na przyrządzie się nie skończyło,nasiona-nic oryginalnego,minęliśmy po lustracji co mają,ale nie wytrzymałam i nabyłam linkę do wyznaczania grządek(długość 75 m),drut powlekany na rolce(przecena bardzo korzystna,a u siostry na działce się przyda,pojemnik składany na chwasty czy liście i dwa metalowe ładne wieszaki na donice z pnączem(na przykład pelargonię,petunię, surfinię),chyba go od środka w domu zamocuję?
Braciom dokupiłam bób o wdzięcznej nazwie jak niżej ,mam nadzieję,że uzyskają od o.przeora (który ma poczucie humoru i na siew kwiatów wdówki już się zgodził)zezwolenie na wysadzenie mimo to.
Bardzo szybko przyszły zamówione książki z KDC, w dwa dni,w tym i ta o nalewkach leczniczych.Przekartkowałam,jest i nalewka z
rukoli!,przetestuję w swoim czasie.
Na pewno wysieję w hodowli parapetowej zestaw Polanu"Dobre ziółka"-zestaw roślin lekarskich i przyprawowych na taśmie.
Elżbietko-witaj!Z ptakami u mnie tak samo.Sikorki siadają na czubku ałyczy i najpierw gromadnie oglądają kota(Kostka)za szybą a potem biorą się za kule tłuszczowo-ziarnowe,pałkę dla ptaków zimujących,tłusty boczek.Wróble też się tam dokarmiają,ale są mniej zręczne.Trzymam kciuki za różę.
Aśko-widziałam nasiona
czerwonego miłka,jeśli chcesz,a jeszcze będzie w Polanie to Ci kupię.
Artur napisz na pw które aksamitki byś chciał z wielkokwiatowych pełnych -żółte słonecznie, cytrynowe,brązowo-żółte i Ci wyślę.