PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

Ależ oczywiście, że rudziki zimują. Oto dowód: Obrazek
cx

Post »

Witam.

Na drugi raz Asiu powiedz mu aby usiadł na dereniu(chyba tam z tyłu) :D ,będzie lepiej wyeksponowany,choć w iglaku ma pewnie cieplej."Moje" rudziki chyba odleciały,pewnie te miejskie się bardziej leniwe zrobiły :D ...albo te wiejskie się wyemancypowały...światowcy.
Rudzik to jeden piękniejszych naszych skrzydlaków,ale chyba z "maluchów" bym przed nim postawił mysikrólika-taki megakoliber :) .
Postaram się zaobserwować ,zgodnie z sugestią,czy w stadku kosów młodych i starych oraz kwiczołów nie przebywają "moje "kopciuszki.
Te fotografie ptaków zimą trochę zastępują letnie zdjęcia kwiatów...dla mnie co najmniej równie piękne.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Wybaczcie jakość zdjęć - trochę je podrasowałam by widoczne były szczegółły upierzenia -
proszę o rozpoznanie moich gości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To chyba wróble :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

To pierwsze to wygląda mi na to, co u mnie latało ( chociaż mogę się mylić, bo zdjęcie trochę ciemne, a ornitolog ze mnie żaden :lol: ). Czyli tak, jak zostałem poinformowany, obstawiam, że to rudzik :wink:

To z żółtymi na skrzydełkach, wygląda jak dzwoniec ? Swoją drogą albo ja ślepy jestem, albo takich u mnie nie ma. Już jakiś czas patrzę, co mi po ogrodzie skacze i takich nie widziałem.

A to z plamkami na 2gim zdjęciu to chyba kwiczoł.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
sylwekw

Post »

KaRo pisze:Wybaczcie jakość zdjęć - trochę je podrasowałam by widoczne były szczegółły upierzenia -
proszę o rozpoznanie moich gości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To chyba wróble :wink:

Obrazek

No to ja się wychylę:

1. Rudzik
2. Kwiczoł
3. Dzwońce i samica wróbla
4. Dwa samczyki i jedna samica - wszystko wróble.

A tak rzy okazji ciekawy jestem kto z Was zna legendę związaną z rudzikiem i jego czerwonym brzuszkiem. Bardzo wzruszająca legenda (jak dla mnie) a dowiedziałem się od niej od kolegi z pracy (Brytyjczyka) - u nich rudzik został uznany za "national bird".
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Sylwku, opowiedz koniecznie tą legendę, Pewnie nie tylko ja jestem ciekawa...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Sylwku, czy masz na myśli legendę o rudziku, który dzióbkiem próbował wyrwać gwoździe, którymi przybito Jezusa do krzyża? Ptaszek krwią Pańską poplamił sobie brzuszek, co zostało mu na pamiątkę w postaci rudego podgardla :) Innej nie znam...

A wracając do tematu- u mnie zwykle są sikorki bogatki i wróble. Późną jesienią były dzwońce, które wydziobywały nasiona z modrzewiowych szyszek. Niestety nie sposób było im zrobić fotki, bo ptaki były bardzo ruchliwe, często przelatywały na inne gałązki, które dodatkowo bujały się na wietrze.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
sylwekw

Post »

Baryczka pisze:Sylwku, czy masz na myśli legendę o rudziku, który dzióbkiem próbował wyrwać gwoździe, którymi przybito Jezusa do krzyża? Ptaszek krwią Pańską poplamił sobie brzuszek, co zostało mu na pamiątkę w postaci rudego podgardla :) Innej nie znam...
Mnije więcej Baryczko, z tą drobną róznicą, że angielska wersja tej legendy, którą ja czytałem mówiła o tym, że Rudzik (Robin Redchest obecnie nazywany tylko Robin) przysiadł na ramieniu Jezusa i śpiewał mu do ucha próbując w ten sposób złagodzić jego cierpienie. I wtedy właśnie krew z ran zabarwiła mu pierś i tak już zostało jego potomkom.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A widzisz, co kraj to obyczaj, nawet legendy brzmią inaczej :)
Pozdrawiam! Kamila
edinio47
50p
50p
Od: 1 wrz 2009, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obserwowałem dzisiaj przez lornetkę kilka zięb na drzewach niedaleko karmnika. Jak się nastroszyły, opuściły odrobinę skrzydła,to zobaczyłem białe plamy nad ogonami :D . Więc to jednak jery. Karmnik jest na dachu werandy ,więc kupry i grzbiety są słabo widoczne,bo patrzy się na ptaki lekko pod górę. Próbowałem zrobić fotki, niestety jest za daleko dla zwykłego obiektywu.
pozdrawiam
Edi.
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zimowo-wróble (nie złapałem ostrości zdięć ponieważ jak mnie zobaczyły to szybko odlatywały)

Obrazek

Obrazek

rozgrzewają się przed lotem hehe :wink:

Obrazek

inne

Obrazek

Zjazd rodzinny miały :) (szkoda że słaba jakość ale i tak ciężko było je złapać)

Obrazek

A tutaj obserwator

Obrazek
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja napiszę jak ja robię zdjęcia. Wymagają one:
1- łapówki, czyli jedzenia :wink:
2- najlepiej ładnej pogody, słonecznej
3- dobrego stanowiska, najlepiej zakamuflowanego ( w moim przypadku południowy parapet- miejsce zdjęcia, ja za oknem, za kwiatkami, całkowity bezruch, aparat nastawiony, podparty- bo ręce bolą od czekania, no i wyłączona opcja czasowego wyłączania aparatu- żeby się nie wyłączył akurat jak ptaki przylecą)
4- Aparat z dobrą rozdzielczością

Przy bardzo wysokiej rozdzielczości nie trzeba robić zdjęć ze zbliżeniem, wystarczy złapać ptaka w kadrze, a potem wyciąć go. Oczywiście im większe zbliżenie, tym ładniej widać. Ale przy mocnym zbliżeniu ciężko trafić w ptaka, jak skacze po całym parapecie :lol: Dla tego ustawienie najwyższej rozdzielczości jest tu kluczowe.

tak to mniej więcej wychodzi:

Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dziękuje Sylwku :heja
Legendy nie znałam ale jest piękna w każdej wersji,musze zapamietac koniecznie ;:65

Tia, Jakubie tia.. łatwo powiedzieć - ładnej pogody słonecznej :(
Od wielu tygodni nie widziałam słońca więc już z tego powodu nie da się zrobić ładnego zdjęcia niestety...
Twoje jest doskonałe :oops:
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj nie, do doskonałości to mu daleko :roll: Odbija się parapet w szybie, no i mimo dobrego naświetlenia widać szumy w tle. Ale nie będę tego poprawiał w photoshopie, bo to nie jakaś modelka, tylko sikorka. A one nie potrzebują retuszu jak gwiazdy, by ślicznie wyglądać :;230
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakubie, zapomniałeś wspomnieć o czystych oknach ;:224 Moje niestety zmniejszyły jakość fotek do poziomu "niepokazywalności".
No, i nie bądź taki skromny- zdjęcie sikorki jest rewelacyjne!
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”