Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Wszelkiej pomyślności , dużo sił i mocnego kręgosłupa w Nowym 2010 ROku!!!!!!! ;:80
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, u nas jest już dużo śniegu, jest go co najmniej 20 cm, tak że roślinkom niestraszne będą spadki temperatur, wrażliwe na niskie temperatury co większe pookrywane , tak że nie ma co się martwić o roślinki w ogrodzie. Cieszy nas zapowiedź Twojej wizyty w naszym ogrodzie.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny i Życzenia Noworoczne. Podczas robienia zdjęć w ogrodzie, padał śnieg i była dodatnia temperatura, śniegiem obsypane były wszystkie rośliny, zrobiła się sceneria rodem z baśni Andersena.Zimę zapowiadali łagodną, a jest jak na razie całkiem , całkiem urocza i fotogeniczna.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny i Życzenia Noworoczne, sam jestem ciekaw jak w Waszych czarnoziemach będą rosły sosny. To że sadząc je dodałaś piasku, to dobrze, natomiast nie ma potrzeby sosnom zakwaszać glebę, z powodzeniem rosną w ziemi o odczynie obojętnym.Co do tegorocznej ( już ) jubileuszowej rocznicy ślubu, to niestety , tak to bywa w naszym wieku że wszystko od zdrowia zależy, mam nadzieję że zdrowie dopisze i wspólnie będziemy świętować ( ale chyba w Nokłach, to by było za zimno).

ROMKU- dziękuję za odwiedziny i za Życzenia Noworoczne, dzisiejszy śnieg jest jak najbardziej pożądany, jest dobrą "kołdrą" dla naszych niskich roślinek, natomiast na myśl śniegu "październikowego", to mnie jeszcze dzisiaj ciarki oblatują, w naszym ogrodzie , na długo zapamiętam dwie daty z 2009 roku- zimni ogrodnicy zniszczyli większość dopiero co tworzonych nowych przyrostów, i ten październikowy śnieg który również poczynił w ogrodzie znaczne szkody

.TOMKU - dziękuję za spacer po ogrodzie i Życzenia Noworoczne, w ogrodzie nic się nie dzieje,....no poza tym że koło wodne nadal się kręci i natlenia staw będący w okowach lodu, w większe mrozy( tak poniżej - 10 ). koło zatrzymuję, bo inaczej i tak samo staje na skutek ciężaru oblodzenia koła. Do wiosny już rzeczywiście niedaleko, oby tylko minął strasznie wlekący się styczeń, to już luty jest krótki, no i w lutym trzeba zaczynać wiosenne siewy.

Górale zawsze czarowali pogodę, ale, ich rzeczywiście te "dudki" interesują , my nie mamy potrzeby czarować pogodę , bo nasze roślinki w ogrodzie nie reagują na to.

MONS- dziękuję za odwiedziny i za Życzenia Noworoczne.Z tym kręgosłupem to sprawa najtrudniejsza, nie jest już mocny, a wieczorem to przeważnie boli i boli, ale już w tym wieku trzeba być na taki ból przygotowany, jak to ludziska mawiają " boli, to dobrze, bo jak by nie bolał , to znaczy że człowiek już w trumnie leży" Gdyby nie prace w ogrodzie i" ćwiczenia " kręgosłupa, to już dawno chodził bym na sztywno , jak " taki jeden generał".

. Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny i bardzo zadbany ogród Tadeuszu gratuluję Wam fachowej wiedzy i efektów ciężkiej pracy ;:138
Pięknie położone jest to Wasze Rancho:)
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadeuszu Witam Ciebie i Twoją żonę w 2010 roku

Mam pytanie co do za trzmielina , czy ona tak będzie rosła ?czy będziesz ją przycinał , ja mam takie które się pną, nie wiem czy mogłabym je przycinać i żeby mogły rosnąć jak Twoja .
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

W sprawie papryki zapytam jeszcze nie raz ...bo tyle się nasiałam i nasadziłam różnych badylków ,a z nią nie mogę sobie poradzić.
Czyli ok.15 stycznia siejemy paprykę :?:
Czy masz może zdjęcia swojej szklarenki z nasadzeniami pomidorów :?: Przypominam,że masz -potrzebuję takiego żeby było widać dół i podlewanie krzaczków.
Jestem właśnie w trakcie planów systemu podlewania i ogrzewania w nowym foliaku i tak chodzę i pytam :oops: No ,ale kto pyta nie błądzi.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeuszu-Nokły zimą to prawdziwa śnieżna bajka,z radością je poogladałam.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2010.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARZENO - dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie i miłe słowa o naszej pracy w ogrodzie, takiej pracy co sprawia przyjemność nigdy jest za dużo, przez dziesięć lat jak widać można zrobić dużo, jeżeli się chce. Nasza działka znajduje się między lasem a rzeką, cicho tu i spokojnie gdyż poza dojazdem do naszej działki można tylko dojechać do okolicznych pół i łąk.

GENIU- dziękuję za wizytę, trzmieliny tej nigdy nie przycinałem , z nią jest tak, że co urośnie w ciągu roku to zimą umarznie, dotychczas jej nie przykrywałem, może okrycie spowoduje że zostanie trochę ubiegłorocznego przyrostu. Moja trzmielina jest z pewnością z tych co bardzo powoli rośnie, nie mam w ogrodzie pnącej odmiany trzmieliny, zawsze można ją przyciąć, ale za to będzie się mocno rozkrzewiać w miejscu cięcia.

IDO- dziękuję za odwiedziny, po 15 stycznia można już paprykę wysiewać, oczywiście mając do dyspozycji rozrzut kilku dni warto zajrzeć do kalendarza biodynamicznego i posiać paprykę kiedy sprzyja temu kalendarz.Staraj się nie siać dużo w jednym naczyniu, by papryka mogła dobrze podrosnąć przed pikowaniem , im więcej będzie miała listków, tym lepiej, oczywiście by nie było jej za gęsto w naczyniu, ale też nie za rzadko. U mnie papryka rośnie około miesiąca nim ją przepikowuj

Zdjęcia mojej szklarni mam z ubiegłego roku i sprzed dwu lat. Na zdjęciach widać rozmieszczenie przy pomocy sznurków ścieżek ( szerokich na 90 cm, jednej wzdłuż szklarni i kilku w poprzek) pomiędzy ścieżkami sadzę trzy rzędy pomidorów( oczywiście prowadzę każdego prowadzę na daw pędy) w odległości 60 cm, rząd od rzędu. Mój system nawadniania jest prosty , z rzeki dwoma pompami pobieram wodę i podlewam ziemię wokół sadzonek, podlewam , gdy gorąco i sucho co 2-4 dni, gdy wilgotno , to nawe co 10-14 dni, podlewając ziemię podlewam ją z lewej i prawej strony ścieżki, gdy przechodzę do następnej ścieżki ( zaczynam od końca) , znowu podlewam z lewej strony ( ponownie) i z prawej i tak w każdym rzędzie. Ziemia sucha mało przyjmuje wody, gdy ją najpierw zmoczę, to podlewając za chwilę więcej wody wniknie do ziemi.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

EWO- dziękuję za odwiedziny i za życzenia Noworoczne. W Nokłach jest rzeczywiście jak w bajce, wszystkie rośliny przyprószone śniegiem, śniegu jest dużo i o pięknie okrywa śpiące roślinki ( zwłaszcza te nieduże), zwłaszcza że coraz niższa twemperatura za oknem.

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Kontakt:

Post »

Tadeuszu! Jesteś niezastąpiony! Właśnie gorączkowo planuję nasadzenia, a u Ciebie taka wspaniała kronika roślin z datą sadzenia! I tak łatwo wyobrazić sobie np. jak będzie wyglądała roślinka po kilku latach ;:138
W poprzedniej części Twojego wątku też była taka kronika, spróbuję ją odszukać...
Piękny bez koralowy! Jak duża była sadzona roślinka?
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Re:

Post »

[quote="tadeusz48"]

A oto co jeszcze kwitnie w naszym ogrodzie.
Obrazek

Witaj Tadeusz w Nowym Roku 2010 zrobiłam remanent w Twoim Ranczo...aby i podejrzeć co nie co...- i przyglądam się...kwitnącej piękności - bo będąc u Ciebie naskubałam szczepek i tylko jedna rodzynka się przyjęła i rośnie w kuchni nawet ładnie.... - trzymam za nią kciuki.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ja tym bzem (koralowym) też się zawsze zachwycam, a Tadeusz go chyba nie docenia, bo jeszcze nie ciął patyka na sadzonki :lol:
W tym roku będę uśmiechać się o patyki, kiedy to zacząć Tadeuszu????, kiedy najlepiej te patyki wetknąć w ziemię????
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

O bzie koralowym po raz pierwszy w życiu słysze co to za cudeńko jest hm.... musze poszperać w necie.Ale chciałam zadać pytanie Tadeuszu co to jest za powojnik ten pełny piękny posadzony w roku 2001 i czy długo kwitnie ? Byłabym wdzięczna za informację :D
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Piękne te Twoje clematisy! Sama chciałabym mieć ich sporo! Są takie różnorodne i fascynujące! Żarnowiec też ma ciekawy kolor, że nie wspomnę o glicynii- moje marzenie (wszystko przede mną :wink: )
Pozdrawiam noworocznie!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

A mi jeszcze bardziej od clematisów podoba się podpórka pod jednego z nich na poprzedniej stronie ;:63
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

tadeusz48 pisze:po 15 maja można już paprykę wysiewać,
idę o zakład, że miałeś na myśli styczeń :wink:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JUDYTKO- masz rację, już poprawiłem datę siania papryki na parapetach okiennych , przepraszam za pomyłkę..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”