Podam jeszcze dwa przepisy na mięsa- z powodzeniem nadają się na świąteczny obiad. Przećwiczone wielokrotnie, zawsze gościom smakuje
Schab duszony z pomarańczami
1,5 kg schabu środkowego
30 g masła
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
szklanka białego wytrawnego wina
4 pomarańcze
tymianek, liść laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz
mały kieliszek likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
W dużym garnku rozgrzać masło, obrumienić mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w talarki cebulę i marchewkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy, wino. Dusić na wolnym ogniu ok. godziny. Dwie pomarańcze obrać bardzo cienko, skórki pokroić w paseczki, obgotować 3 min we wrzącej wodzie. Osączyć, a następnie gotować przez kilka minut w wyciśniętym soku pomarańczowym. Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Sos przetrzeć i połączyć z gotowanym w soku skórkami, dodać likier, pogotować 5 min. Pozostałe pomarańcze obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku wokół mięsa. Mięso polać sosem.
Uwaga: Skórki pomarańczy zawsze należy obgotować we wrzątku, aby straciły goryczkę, a następnie w soku, by odzyskały swój naturalny smak i aromat.
Karkówka w mleku
Danie bardzo smaczne, ale pracochłonne- w zasadzie nie można oddalać się od garnka i ciągle mieszać
1,5 kg karkówki bez kości
1 kg suszonych śliwek bez pestek
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka oleju, 50 g masła
4 ząbki czosnku
3 goździki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
1 l mocnej herbaty
Suszone śliwki moczyć w mocnej herbacie przez 12 h. Mięso uformować w pieczeń, wbić goździki. Rozgrzać tłuszcz, obrumienić mięso ze wszystkich sron. Wyjąć mięso z garnka, tłuszcz wylać. Wlać połowę mleka, wrzucić pokrojony czosnek i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć mięso, przyprawić, dolać pozostałą część mleka. Dusić na wolnym ogniu 2 h ciągle mieszając- mleko lubi się przypalać!! Wyjąc mięso, pokroić na plastry. Sos odparować na tyle, by miał konsystencję gęstej śmietany. Przetrzeć, dodać śliwki, gotować ok. 10 min. Śliwki ułożyć wokół mięsa, polać wszystko sosem.