Mój mały parapetowy ogródek :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chabermona
500p
500p
Od: 30 sty 2009, o 11:58

Post »

Prezent cudowny. :lol: :lol: :lol:
Monika poszukująca Aspidistr, sansewierek, stefanotisa i anturiów
Doniczkowi domownicy Moniki
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój mały parapetowy ogródek :)

Post »

Zbudziłam się dziś rano, odsłoniłam roletę i moje okno wyglądało tak...

Obrazek

A tak świat za nim:

Obrazek

Przerażające...

Za to w mieszkaniu cieplutko, kwiaty rosną, skrzydłokwiat w końcu postanowił powoli rozwijać swój kwiat, natomiast storczyk rozwinął jeden z nich, a ma jeszcze dwa pąki:

Obrazek

Obrazek
Zapraszam do mojego spisu wątków
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Paulinko zima Nas zastała :roll:
Piękny kolorek ma storczyk....jeszcze trochę i skrzydłokwiat pokaże kwiatuszka w całej krasie :wink:
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Dziś rano mój skrzydłokwiat postanowił rozkwitnąć:

Obrazek

Storczyk również ma się dobrze, rozwija przedostatniego pąka:

Obrazek

Tak mi wpadło jeszcze na myśl - szukam od jakiegoś czasu takich plastikowych, zamykanych pudełek, w jakich na przykład kupuje się ciastka kruche w sklepach - takie przezroczyste, zamykane z dwóch połówek, z cienkiego plastiku. Spotkał się ktoś z Was z takimi pudełkami, czy to na Allegro, czy też w jakimś sklepie?
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Jutro czeka mnie wycieczka do OBI, z czego cieszę się niezmiernie - planuję kupić keramzyt, ziemię do kaktusów i fiołków, wodę destylowaną, a do tego jeszcze pewnie jakieś większe kuwety, co by móc posadzić razem wszystkie kaktusy. Mam tylko nadzieję, że zdrowie nie pokrzyżuje mi planów...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Grzdyl

Post »

Jeśli chcesz sadzić kaktusy, to zamiast keramzytu zaopatrz się w żwirek akwarystyczny. Wymieszaj go z ziemią dając go dwa razy więcej niż ziemi. Keramzyt nie jest dobry dla kaktusów, gdyż zatrzymuje zbyt długo wilgoć. A tak na marginesie, teraz nie jest dobra pora na ich przesadzanie, gdyż powinny już szykować się do zimowego snu. Lepiej poczekaj z tym do wiosny.
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Ale do zimowego snu potrzeba chyba też niższej temperatury, prawda? A ja nie mam możliwości zapewnienia im jej, jako że u mnie cały czas gorąco ;) W sumie przesadzałam kaktusy o tej porze już w tamtym roku, mają się dobrze
Grzdyl

Post »

Niska temperatura jest wskazana, lecz nie niezbędna. Ważniejszą rzeczą jest nie podlewanie ich przez kilka miesięcy. Jeśli będziesz trzymała je przez zimę w mieszkaniu, nie podlewaj ich i obserwuj. Gdy zaczną się marszczyć możesz lekko je podlać lub zrosić.
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Grzdyl pisze:Niska temperatura jest wskazana, lecz nie niezbędna. Ważniejszą rzeczą jest nie podlewanie ich przez kilka miesięcy. Jeśli będziesz trzymała je przez zimę w mieszkaniu, nie podlewaj ich i obserwuj. Gdy zaczną się marszczyć możesz lekko je podlać lub zrosić.
No obecnie podlewam je bardzo rzadko, czasem zamiast podlewania zraszam - lepiej rosły dzięki tej metodzie. Przesadzenie ich byłoby dla mnie wygodne, choćby dlatego, że nie mam zbytnio na nie obecnie miejsca, a jedna kuweta będzie dla mnie poręczniejsza. Dziękuje Ci bardzo za cenne rady :)
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

No i nic nie wyszło z zakupów - za to od wczoraj leże chora...

Coś dzieje mi się z paprocią. Ogólnie jest ładnie zielona, ale dwa liście całkowicie jej najpierw zżółkły, a potem zbrązowiały - uschły. Nie mam pojęcia, dlaczego - podlewana jest odpowiednio, zraszana miękką, odstaną i przefiltrowaną wodą... Może trzeba ją przesadzić, co ziemię ma dosyć zbitą?
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Paulinko wracaj do zdrówka!
Przykro mi z powodu Twojej paprotki, ale ja to raczej ekspertem w tym temacie nie jestem ;:14
Poczekaj na lepiej zorientowanych. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Wczoraj byłam w OBI, ale za inną sprawą i tylko na chwilę - szkoda, że dziś pada, a ja mam dużo pracy, bo bym podjechała i upolowała jakiegoś kwiatka a tak kupiłam tylko doniczki, ziemię i keramzyt... Naprawdę, takiej masy kwiatków to ja w OBI jeszcze nie widziałam...

Przesadziłam kaktusy (nie powiem, jak się wkurzałam przy opuncji, kiedy próbowała za wszelką cenę mnie kłuć kolcami)... Teraz wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od tej pory kaktusy mają spać, więc sobie stoją w chłodniejszej i bardziej zacienionej części pokoju... Mam nadzieję, że rzeczywiście będą spać.

Mój skrzydłokwiat nadal kwitnie:

Obrazek

Zaś u storczyka rozwinął się ostatni, dziewiąty pąk i wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Przy okazji grzebania w ziemi, postanowiłam sprawdzić, czemu mój super gęsty fiołek afrykański nie chce kwitnąć - i z fiołka, którego kupiłam jako pojedynczy okaz, wydzieliłam 4 inne rozetki, więc teraz obrodziłam w fiołki, których mam aż 5...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Paulinko skrzydłokwiat kwitnie pięknie :lol:
A storczyk jaki wspaniały i jak dużo ma kwiatów :shock:
Rzeczywiście fiołeczek był bardzo gęsty :shock:
To teraz z jednej roślinki masz 5 :P
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

;:7
Fajne doniczki. Można wykorzystać miejsce na parapetach do maximum. Bardziej niż przy doniczkach okrągłych. Roślinki też bardzo ładnie się w nich prezentują.
Storczyk daje z siebie wszystko.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Aniu, Agnieszko, dziękuję serdecznie za odwiedziny :D Aniu, skrzydłokwiat kwitnie dosyć długo, ale ma dosyć mały kwiat, w porównaniu do innych skrzydłokwiatów - jednak to ten pierwszy kwiat, więc zakładam, że w tym leży przyczyna :) Agnieszko, moje doniczki w większości to doniczki kwadratowe - właśnie po to, aby zmieściło się ich jak najwięcej. Dotąd to były doniczki głównie przejściowe, teraz zamierzam nieco roślinek rozprowadzić, a resztę poprzesadzać do ozdobnych doniczek :) A te, w których są kaktusy, na jednej metce były zwane doniczkami do bonsai, a na innej - do kaktusów :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”