Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju- sumak niestety daje dużo odrostów, które regularnie tępię. Gdyby nie to , miałabym cały gaj sumakowy. Drzewo jest jednak tak piękne, że nie chciałabym się go pozbyć.

Łano- kupiłam 20-centymetrową sadzonkę i chyba po trzech latach pokazały się pierwsze pąki kwiatowe. Ja mam gatunek Stewartia pseudocamelia. W Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie są drzewa mające około 5-6 metrów wysokości i kwitną bardzo obficie.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Dzięki, Aniu. Będę czekała na kwiaty mojej stewartii. Muszę koniecznie zobaczyć te drzewka w Powsinie, bywam tam co roku w okresie kwitnienia magnolii :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kalmio- one rosną od strony tego terenu rekreacyjnego chronione od północy ścianą lasu, prawie naprzeciwko świerków wężowych.
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

No to już wiem gdzie to jest, dzięki.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ogrodu i roślin

Post »

Aniu!

Jestem urzeczona Twoimi roślinami i ogrodem. Piwonie są c u d o w n e. Bardzo podobają mi się też jeżówki.
Jako, że jestem miłośniczką roślin skalnych nie były w kręgu moich zainresowań. W ostatnim roku jednak
dostrzegłam ich urodę i też już parę kupiłam. Mnie jednak zainteresowały rośliny skalne . Cudowne dzwonki,
aster żółty będzie śnił mi się w nocy /tak naprawdę przeniosłabym pół Twoich roślin skalnych do swojego ogrodu/. Bardzo cieszę się, że mogłam gościć w tak pięknym ogrodzie
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krystynko-goryczko- dziękuję za słowa uznania dla moich kwiatów i za poświęcony mi czas na konferencję w sprawie uprawy goryczek :D :D :D . Już obmyśliłam sobie, gdzie będzie stanowisko dla moich gentian; wprawdzie nie zdążyłam dzisiaj przesiać kompostu ale notatki z naszej wczorajszej rozmowy są zrobione i spróbuję uprawiać goryczki według Twoich wskazówek ;:31 Szyby zabezpieczające wrażliwe na zimowe zamakanie skalnieczki już są na rabatach. Krysiu- te moje żółte astry są wysokie- mają około siedemdziesięciu centymetrów wysokości.
Wierz mi- ja też przeniosłabym Twoje rośliny do swego ogrodu i to nie tylko połowę ;:112 ;:112

Dzisiejszy dzień, w miarę pogodny i w miarę ciepły, wykorzystałam na prace porządkowe w ogrodzie. Posprzątałam w szklarence, zadołowałam w niej rośliny, które z różnych powodów nie zostały posadzone wcześniej w ogrodzie i pozabierałam z dworu fuksje ( cudem chyba uniknęły zmarznięcia tej nocy ). Nieprzerwanie kwitną astry jesienne i róże; te ostatnie niezbyt obficie ale zwykle do mrozów.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitł w końcu późny aster jesienny. Jest bardzo wrażliwy na inwazję mączniaka i ogałacają mu się dolne partie łodyg ( jest bardzo wysoki ) ale był to ulubiony aster mojej MAMY i zawsze bedzie kwitł w moim ogrodzie. Zresztą kwiaty ma, przynajmniej dla mnie, prześliczne.

Obrazek
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Aniu, może podzielisz się instrukcją uprawy goryczek. Mnie też mi z nimi nie wychodzi.

Ja też niektóre rośliny/ głównie ramondy i lewizje/ zabezpieczam szybami przed wilgocią , ale się przyznam ,ze jeszcze nie rozkładałam szyb. Bardzo żałuję , ze nie rozłożyłam szyb w lipcu , bo zginęło mi dużo lewizji podczas ciągłych opadów.

Pozdrawiam , Elżbieta
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Po co szyby , to niebezpieczne :roll: . Zaraz pokażę u siebie jak zabezpieczyłam storczyki alpejskie . Gdy zrobię następne , to pokryję całe skalniaki :wink: .
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu- czekam na informacje i zdjęcia; nigdy zbyt mało praktycznych rad doświadczonych ogrodników.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Aniu , listewki , folia i zszywacz . Chciałam wstawić zdjęcie , ale aparat zostawiłam na działce . Jeśli tam jeszcze jest , to dzisiaj pokażę moje 'dzieło ' :D
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ogrodu

Post »

Aniu!

Stało się! od wiosny zaczynam nowe szaleństwo piwoniowe i pierwiosnkowe /auricula/.

Będę wpadać jak tylko pozwoli czas i oglądać Twoje cuda.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No a nie mówiłam :) , że tu tak łatwo się czymś zarazić? :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ogrodu

Post »

goryczka143 pisze:Aniu!

Stało się! od wiosny zaczynam nowe szaleństwo piwoniowe i pierwiosnkowe /auricula/.

Będę wpadać jak tylko pozwoli czas i oglądać Twoje cuda.
Ja zaś wpadam w szaleństwo goryczkowe ( bo aurikulami już się wcześniej zaraziłam)- przez Ciebie Krystynko ;:112 a właściwie dzięki Tobie. Zapraszam na ogladanie piwonii w przyszłym sezonie bo w tym nie wszystkie mi zakwitły. No i jeszcze czekam na nowe odmiany; oby przyszły.

Marto- cóż począć, że roślino- i ogrodomania to choroby zaraźliwe :heja
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Aniu, a te nowe piwonie będziesz sadziła do gruntu, czy w donice i do szklarenki? Bo chyba za późno już do gruntu?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - rabatę mam przygotowaną ale chyba pójdą jednak do donic i do szklarenki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”