Asiu - witaj w mojej kuchni
Cukinię przyrządzam na wiele sposobów. Tak jak Ty również :P
Bardzo lubimy różne warzywa, a pieczone zachowują wiele cennych składników
O tak, zgadzam się z Tobą
Ja również uwielbiam przyrządzać potrawy, w których królują warzywa, pieczone także, nie dość, że smaczne, to jeszcze jakie zdrowe
Ja mam w dodatku ekologiczne, bo swoje z pola, wyhodowane z nasionek ;)
Melduję z placu zakwasowego boju że znów kopciuszkowałam i wybierałam mega-mak z mąki Zakwas stoi na akwarium i widać w nim bąble czyli chyba nie jest źle.
Anaka - czy z tak młodego zakwasu można piec chleb żytni z ziemniakami wg przepisu z chleb.info.pl? A jeśli nie to co powinnam upiec na ten pierwszy raz? Bardzo będę wdzięczna za podpowiedź.
Chleb z ziemniakami raczej nie, bo młody zakwas nie da rady unieść ciasta
Proponuję pszenny lub mieszany z małą ilością mąki żytniej, która jest ciężka. I zwiększyć ilość zakwasu - czyli tyle ile w przepisie plus jeszcze 1/3. I nie spieszyć się z pieczeniem - niech chleb długo wyrasta:D
mam plan zostawić chleb do rośnięcia na całą noc.
Jak się wyrabia takie mieszane pieczywo? Długo czy wprost przeciwnie? Dobrze rozumiem, że skoro dużo pszennej to i dużo wyrabiania?
10 minut w zupełności wystarczy.
Takie długie wyrastanie - cała noc ,to dobre wyjście. Najgorzej, jak ktoś się spieszy,żeby już mieć chleb. A tu nie wyrośnie, albo za mało
Najwyżej jak nie wyrośnie to.... .... to zrobię sobie maseczkę z niego, podobno jest genialna. Mam taką książkę po Babci, "Bądź zawsze piękna", i utkwiła mi w głowie właśnie ta maseczka z zaczynu Oraz dwie inne ekstremalne - jedna z mięsa, druga ze smalcu 8)