Mój ogródek - chatte, cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś wstyd mi już pytać, jak cielątko jakieś :oops: :roll: ale jeśli można 8) powiedz proszę( różyczki już popatyczkowałam w doniczki w mieszaninę ziemi z piaskiem- mam nadzieję, że dobrze :roll: ) czy używałaś ukorzeniacza, czy na golaska, i chodzi mi o porę roku, czy teraz jesienią dobrze sie ukorzeniają, czy wiosną lepiej i co w zimie z doniczkami, czy zadołować i opatulić, czy zabrać do piwnicy- ciemnej i zimnej :D i czy zimą podlewać, czy zostawić w spokoju :roll: Ufffffff ......to chyba na razie wszystkie pytania :roll: :lol:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamole faktycznie śliiiczne Izuniu.
Czekam na historyczne zdjęcie. :D
A malwa i u mnie w tym roku taka niska. Myślałam, że to z powodu niedokarmienia,
ale może taki rok? Bo nie tylko nam taka mała urosła. :?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

bishop pisze:Wracamy do czasów, kiedy środkiem płatniczym były kamyki? :;230
A z czego te głazunie, że takie białe? Chyba nie wapienie, bo wtedy o oczku możesz zapomnieć... :roll:
Izuś, zwróć uwagę na to, co Krzyś napisał.
Woda nie zielenieje, jeśli jest zakwaszona ( 0,02-0,1 promila kwasu humusowego).
Dobry jest jwaśny torf w pończosze lub przekompostowana kora albo węgiel brunatny.
Na gotowo, fajne i niedrogie są kwasy humusowe, dostępne w sklepach ogrodniczych,
np. Sum, za 7,50zł.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś zobacz na pw.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Izuś trojeść ma już swoje miejsce gdzie ją posadzę,myślę ,że u sóp Westerlanda będzie jej dobrze i kolorystycznie i słonecznie.Cieszę się z dzisiejszego spotkania i możliwości wzajemnego poznania się.Całuski i miłego wekendu.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

A która to gadzina łapała co rok mączniaka?
Ja też mam parę takich, ktore rok w rok :evil:
Na razie pryskam mlekiem i trochę pomaga....
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Właśnie skasowałam sobie połowę posta :twisted:

No to jeszcze raz:

Krzysiu, nie miałabym nic przeciwko handlowi wymiennemu, ale to była niestety unikalna, jednorazowa transakcja :lol:
Zdjęcia kamieni robiłam po ciemku, więc z fleszem, dlatego mogą wydawać się białe, ale są szare. Nie znam się na tym specjalnie, ale na pewno nie są to wapienie :D

Madzieńku, a kiedy będziesz wywalać tego wywłócznika? bo ja nie mam pojęcia co to jest! Czytałam w Wikipedii, ale dalej nie wiem :roll:

Jacku, nie szkodzi, ze wziąłeś ode mnie anafalisa, bo jak zauważyłeś, szybko sie rozrasta, więc nawet nie zauważyłam :lol: A kocanki tez mam :D Dostałam od Tengela.
Z kamieni tak się cieszę, że nie mogę odzałować, ze dopiero wiosna będę przerabiać oczko i muszą do tego czasu poczekac. Tak bym juz chciała je "zuzyć" :lol:
Co do budlei ... wygląda na to, ze Twoja-moja budleja moze zdążyc jeszcze wytworzyć namiastkę kwiatka!
Jak jej się uda, to Ci powiem, jaki ma kolor :D Jak nie, to poczekamy do przyszłegio roku :D

Aguś, nie jestem fachowcem, ale powiem Ci jak ja robiłam sadzonki róż. Właściwie wszystkie robię tak samo, tylko w różnych terminach.
No więc tak: patyczki (z minimum 3 oczkami) wsadzam do zwykłej ziemi ogrodowej - czasem, jak jest zbyt jałowa (wszak u mnie sam piach)- dodaję trochę kompostu. Piachu nie daję, bo mieszać piasek z piaskiem nie ma raczej sensu :lol: Ukorzeniacza do róż nie używam, bo akurat mam do pędów zdrewniałych, a sadzonki róż robię z półzdrewniałych.
Doniczki trzymam w cieniu i podlewam, zeby stale miały wilgotno. Na zimę zadołowałam w ziemi w osłoniętym miejscu, pod krzewem. Teraz w tym miejscu mam złozony obornik i zamierzam doniczki wcisnąć w ten obornik. Nie przykrywam na zimę. Jedynie wiosną, kiedy było już dość ciepło, a w nocy zdarzały się przymrozki, okryłam z wierzchu agrowłókniną, bo pojawiły sie już zielone pączki, a nawet listki i bałam się, ze zmarzną.
W/g mnie najlepszy termin na ukorzenianie róż to lipiec i sierpień. Ewentualnie jeszcze wrzesień.
Wiosenne mi się żadne nie przyjęły. Sadzonki podlewam do jesieni. Potem zazwyczaj zaczynają się deszcze i nie ma potrzeby podlewać, a później deszcz zamienia się w snieg i do wiosny można o sadzonkach zapomnieć :D
To chyba wszystko, co mogę Ci powiedziec :D

Jadzieńko, też doszłam do wniosku, ze to nie był rok malw ani naparstnic :lol:
Ale malwy i tak wywalam z ogródka. Rozsiewają mi rdzę, której nie mogę się w żaden sposób pozbyć.
Dziś nie miałam czasu na zdjęcia ... Postaram się jutro :D
A kamienie wszystkie piękne! Jednak Twoje najpiękniejsze - co pokażą przyszłoroczne zdjęcia oczka ;)

Hanuś, o torfie czytałam na forum. Chociaż niektórzy twierdzili, ze im nie pomagał. W każdym razie najpierw wolałabym wypróbować tę roslinę, o której pisze Madzia. Zwłaszcza, ze wyczytałam na tym zakwaszaczu, ze nie nadaje się zbytnio do zbiorników mocno oświetlonych, a moje oczko wystawione całe na słońce :? Dziękuję, ze jak zawsze starasz się pomóc ;:196

Grażynko, czytałam ;) :D

[Aniu, ja tez się bardzo cieszę z naszego spotkania :D
Prawdę mówiąc, mam wielkie kłopoty z umiejscowieniem trojeści i obawiam się, ze jak w końcu zdecyduję się i znajdę jej miejsce, to w przyszłym roku i tak będę przesadzac, bo nie będzie mi się podobało :lol: Niewykluczone, że czeka Cię to samo ;)
Buziaki!

Walentynko, zaraz poszukam zdjęć. Zrobiłam je na pamiatke ;) Ona jest dość popularna, ale wszędzie widze na niej mączniaka. Na forum wyczytałam, ze to taka odmiana, która mączniaka "ma w genach", tylko nie pamietam nazwy :roll:
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Izuś, to jest roślinka pływająca, więc odławiam zawsze jak mi się nawinie jakiś wąs pod łapki. Tylko niech się chłodniej zrobi... :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Madzieńku, gdybyś mi mogła wysłać kawałek tej rosliny, z "instrukcją obsługi", bedę Ci bardzo wdzięczna! Tak chciałam mieć jakąś pływającą roslinę, która nie wymarznie zimą! A tu jeszcze taki czyściciel :D

A to zdjęcia "Pani Mączniakowej" ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy czym musze zauważyć, ze mimo iż bez mączmniaka się nie obyło, to w tym roku wyjątkowo ładnie wyglądały kwiaty. W poprzednich latach była beznadziejna ...
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Mączniak mączniakiem, ale kwiatuszki urocze :lol:
Jak tylko minie groźba upałów, to wsadzę kawałek w kopertę, a Ty wytrząchniesz jej zawartość do wody :lol: :lol: :lol: Dekoracyjność względna, bo roślinka trzyma się przy dnie.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu" Pani Mączniakowa " śliczna

A wiesz że mój Rdest alberta ma już ponad 3 metry i rośnie jak szalony :lol: dziękuję Izuniu ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Madziu, juz się cieszę ;:87 A w Wikipedii pisali, ze toto ma kwiatki jakies okółkowe :roll:
Wszystko jedno! Niech tylko czyści wodę, to nie musi byc szczególnie ozdobne. Zdobędę jeszcze jakąś różową lilię wodną i będę miała dość ozdób w oczku ;) :lol:

Jolllluś, bardzo się cieszę :D Nie spodziewałam się, że juz w pierwszym roku tak mocno urośnie! Dalej będzie coraz gorzej... Przygotowałaś mu solidne podpory? Żeby nie połozył Ci płotu :lol:
Ale najważniejsze, że rośnie, a Ty się cieszysz :D

Uwaga! Jeżeli ktoś chce uratować życie róży z mączniakiem w genach, niech da znać, w przeciwnym razie zostanie ona unicestwiona jeszcze tej jesieni.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Izuniu jak możesz taką śliczną różycę wyrzucić ,przecież mimo że choruje to ma śliczne kwiaty możesz się nimi cieszyć . :P
Pokazałaś tuberozę ,ładna ,moją najpierw ślimaczyska obżerały ,teraz dopiero dały jej spokój i listki szybko rosną w górę ,zaglądałam w środek, ale żadnego pączka kwiatowego nie widziałam :cry: Cieszę się że znowu mogłyśmy się spotkać :P
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienia, co do patyczkowania :D Mam nadzieję, że mi się uda, już patyczki w doniczkach , pod tarasem zacienione winoroślą :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Też się cieszę Bogusiu :D

Ta różą pierwszy raz ma takie ładne kwiaty, ale też nie ma ich za dużo, a mączniakiem zaraża mi inne rosliny. Wole na jej miejsce np. Rosarium Utersen albo cos podobnego ;)

Agniś, na pewno sie uda. Część pędów może uschnąć, ale coś na pewno sie przyjmie :D
Trzeba się starać wybierać całkiem zdrowe pędy.
Zapomniałam jeszcze o czymś: grubsze pędy smaruję unabenem w miejscu cięcia (tylko u góry).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”