Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, Twoja prymulka znowu kwitnie.
Chyba dam Ci ją całą z dużą bryłą korzeniową, bo aż mi głupio. :oops:
Fakt, że jak było teraz ciepło to podlewałam tamte prymulki, bo rosną od południa :wink:
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Beatko-spokojnie. Jeszcze zdążysz ją podzielić. Niech sobie kwitnie :D
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, bardzo chętnie skorzystam z Twojej hojności i będę chuchać i dmuchać na wysiane jeżówki, w moim zaprzyjąźnionym sklepie wykupili te cudne jeżówki mimo ich ceny :cry: Udało mi się zdobyć po przyzwoitej cenie inne, taką żółtą z czściowo złożonymi płatkami (chyba Sunrise) i delikatnie pomarańczową. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

Piękne lilie trąbkowe :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Zawilce jesienne już Ci zakwitły bo mnie jeszcze nie ,mają pąki ale kwiatków rozwiniętych nie widzę .
Nie wiem czy pamiętasz o tym białym o pełnych kwiatkach ?

Genia
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie Geniu- jeszcze mi nie zakwitły. Dostałaś nasiona sasanek?Wysłałam w poniedziałek w ubiegłym tygodniu priorytetem. Ania
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przepraszam Aniu myślałam że Ci napisałam oczywiście dostałam .

Moje zawilce mają już pąki oczywiście białego o pełnych kwiatkach nie mam ,tamte bardzo mi się rozrastają komu mogę rozdawałam bo chyba by mi zarosła cała działka
Dzięki
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto- oczywiście będziesz miała nasiona. Czy Twoja żółta jeżówka ma gładkie, błyszczące liście? Byłby to wtedy inny gatunek a mianowicie Echinacea paradoxa. Ja też ją kupiłam i bardzo się cieszę. Pisze o niej Danusia-ktoś, że widok rozrośniętej kwitnącej rośliny powala z nóg.
Bożi- ja też bardzo lubię ten typ lilii.
Geniu- zobaczymy, czy biały pełny też się tak łatwo rozrasta.

A teraz kilka najnowszych zdjęć, jakie zrobiłam w moim ogrodzie.

Oczywiście znowu lilie i liliowce :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Łanami kwitną floksy wiechowate

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitły dwie nowe odmiany jeżówki. Nad rabatą z jeżówkami krążą dziesiątki ślicznych barwnych motyli.

Obrazek Obrazek

I jeszcze wysoka Gentiana i malutki krwawnik kutnerowaty

Obrazek Obrazek

Po długogotrwałych deszczach pojawiły się w moim ogrodzie żaby. Były kiedyś żaby i huczki ziemne, ropuchy a nawet kumaki ale pojawił się dwa lata temu duży zaskroniec, który zdziesiątkował nornice ale też płazy. Potem sam padł ofiarą jakiegoś kota. Nornice wprowadziły się do kompostownika prawie natychmiast ale żaby musiały przywędrować z dość odległych zbiorników co w czasie suszy było niemożliwe. Teraz znów je mam. No ślimaki-uważajcie :twisted:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Śliczna jest ta lilia w ciapki :lol: urzekł mnie też ten dwukolorowy floks :lol: ale najbardziej podobają mi się jeżówki... :lol: :lol: :lol: śliczne...ja muszę się o nie postarać -teraz mam sztuk-2 :?: :wink:
a z nasionek one będą...za rok?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ania jeżówki bardzo mi się podobają ...
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażko- ja tylko raz bawiłam się w wysiew jeżówek ( ale nie ostatni :wink: ). W swojej naiwności, wylicytowałam na eBayu nasiona jeżówek odmianowych i myślałam, że odmianowe mi wyrosną. Nasiona przyleciały z Kanady jakoś w styczniu-lutym ubiegłego roku. Wysiałam, czekałam i czekałam i nic nie wyrastało. Dopiero na innej licytacji przeczytałam informację o konieczności stratyfikacji nasion jeżówek więc wstawiłam całość na 6 tygodni do lodówki, obniżyłam temperaturę do 3 stopni Celcjusza i po upływie tego czasu zaczęły kiełkować. Nie wszystkie nasiona wyrosły. W lato wysadziłam je na rabatę; rosły jak na drożdżach i jesienią zaczęły wypuszczać silne pędy kwiatostanowe.Niestety zwarzył je pierwszy, październikowy przymrozek. Dziś są dużymi roślinami kwitnącymi obficie . Niestety cechy odmianowe rośliny matecznej zachowały tylko dwie siewki odmiany Mango Medowbright. Inne są białe lub różowe o różnej wysokości i różnym pokroju płatków a jedna ma taki miedziany kolor i myślę, że cały swój urok pokaże w przyszłym roku.

A tak wyglądają w drugim roku od wysiania moje siewki ;

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jedna z białych na ostatnim zdjęciu jest bardzo niska. Wszystkie mają bardzo duże kwiaty.
A to ta, która zachowała cechy odmiany:

Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No,sliczne są :lol: :lol: :lol: jak tak rosną w "kupie" pieknie wyglądaja...bo moję 2 giną wśród innych :wink: :lol:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
rgb35
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2007, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu
Jestem pod ogromnym wrażeniem roślin w Twoim ogrodzie, a w szczególności różnorodności odmian :shock: . Masz takie rośliny, o których istnieniu nawet nie wiedziałem /pewnie nie ja jeden :!: /. Jaką powierzchnię ma Twój ogród, czy to jest ogródek na działce, czy może przydomowy? Poprosimy o więcej szczegółów i kilka fotek z ogólnym widokiem na Twoje zielone królestwo. ;)
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Gentiana Marscha :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: ( zachorowałam :roll: )
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu-tę goryczkę kupiłam w ubiegłym roku ale trzymam ją w donicy i zimowałam w szklarence. Nie mogę jakoś dowiedzieć się, czy jest zimotrwała , czy nie. Ale chyba zaryzykuję i gdy przekwitnie, wysadzę ją w końcu na rabatę.

Ryśku- witaj w moim ogrodzie i bardzo dziękuję za uznanie dla moich roślin.

Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. Mój ogród to ogród przydomowy. Cała posesja ma 1300m kwadratowych powierzchni (ktoś już kiedyś o to mnie pytał ale nie chciało mi się zajrzeć do dokumentów; teraz zajrzałam :) :) ) i kształt nieregularnego trapezu. Jest lekko pochylona w kierunku północnym. Na niej stoi stary dom wybudowany przez moich rodziców. Dość dużą część terenu zajmuje podjazd, garaż i budynek gospodarczy.Mój ogród nie jest zaprojektowany i zakładany przez firmę. Założyłam go sama w dodatku na raty ( najpierw miałam mały skrawek a dwa lata temu, kiedy zmarł mój ojciec, zaczęłam gospodarować na całości) i sama pielęgnuję. Może nie jest taki katalogowy jak okoliczne ogrody okalające wille osób z pierwszych stron tabloidów i ciągle jest w nim dużo do zrobienia ( szczególnie w tym nietypowym roku )ale jest mój własny, pełen roślin, które namiętnie kolekcjonuję, zapachów i dźwięków.

Tu stara część, którą w ubiegłym roku zaczęłam już modernizować

Obrazek Obrazek

Obrazek

I nowa, na której wciąż walczę z nadmiarem azotu w glebie, nicieniami, które o mało nie wykończyły mi moich piwonii i niesamowitą ilością chwastów w tym pokrzyw żegawek uwielbiających nadmiar azotu :evil:
Ale jakoś idzie do przodu :D :D :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”