Nie rozumiem,to zawinąłeś wszystko razem z ogonkami?Na każdej tarczce powinno być pół ogonka liściowego.Po ok 2 tyg po założeniu oczek ogonek samoistnie odpada,jeżeli oczko się przyjęło.Jeżeli zaschło,to sterczy taki suchy "drut".W całości można zawijać oczka jabłoni,bo mają płaskie pąki.idepozapalki pisze:kaLo
Problem w tym, że nie chciałem tego ruszać do wiosny a poza tym są dość szczelnie owinięte.
Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Na pewno można szczepić grusze europejskie na gruszach azjatyckich. Przetestowałem to szczepiąc na gruszy Tse Li i gruszy japońskiej Kumoi , gruszę Dicolor i gruszę Uta. Zrobiłem to w maju, czyli okulizowałem na wiosnę. Przyrosty do jesieni wyniosły ponad 100 cm, a szczepiłem na dziewięcioletnich drzewkach grusz azjatyckich. Czy odwrotnie też się da, tego nie wiem, trzeba samemu sprawdzić.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli nie ma niezgodności to nie ma znaczenie co jest podkładką a co zrazem, oczywiście dla procesu zrastania.
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
Ponieważ jeden obraz warty jest więcej niż hektary opisu dodaje fotki. Nie są najlepsze o czym przekonałem się dopiero edytując je na komputerze. Są za ciemne bo robiłem je bez lampy oprócz ostatniego i to był błąd. Jest też problem z ostrością skupioną na szczegółach za oczkiem któremu robiłem zdjęcie pomimo tego rzucćie okiem. Jeżeli trzeba będzie zrobię fotki jeszcze raz jutro z lampą. To są oczka z 4 albo 5 drzewek. To wszystko są oczka bardzo wczesnej czereśni owocującej w maju. Nazwy odmiany nie znam, ale w okolicy jest tylko jedno takie drzewo.

Dopiero w domu powiększyłem to zdjęcie i wygląda na to że oczko jest żywe, przynajmniej tak mi się wydaje. Jedno oczko zdaje się że z rozpędu wytworzyło małą gałązkę.
To oczko było założone na pędzie który póścił w zeszłym roku, po przycięciu drzewka prawie po ziemi.

Dopiero w domu powiększyłem to zdjęcie i wygląda na to że oczko jest żywe, przynajmniej tak mi się wydaje. Jedno oczko zdaje się że z rozpędu wytworzyło małą gałązkę.
To oczko było założone na pędzie który póścił w zeszłym roku, po przycięciu drzewka prawie po ziemi.

- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam , a wiosenne oczkowanie czereśni ma większe szanse na przyjęcie? ,czy tradycyjne szczepienie np. stosowanie z nacięciem ?
Niezrośnięty pąk i tarczka marszczy się , usycha
Niezrośnięty pąk i tarczka marszczy się , usycha
-
- 200p
NOWY 83
Na którym zdjęciu mam niezrośnięty pąk ??
Bardziej obawiałem się tego że część pąków mam dziwnie ciemną. Już raz szczepiłem czereśnie i może coś by z tego było, ale w miejscu w którym miałem posadzone podkładki woda w rzece podniosła się o metr i wszystko mi zatopiło. To podtopienie miałem końcem czerwca i do tego momentu zaszczepione patyki szlachetniej odmiany wyglądały tak jak w dniu szczepienia. Po paru dniach gdy woda zeszła pąki nabrzmiały i zrobiły się ciemne. Później wszystkie szybko wystartowały i póściły po listku. Myślałem że pełny sukces ale minęło parę dni i wszystko uschło.
Na którym zdjęciu mam niezrośnięty pąk ??
Bardziej obawiałem się tego że część pąków mam dziwnie ciemną. Już raz szczepiłem czereśnie i może coś by z tego było, ale w miejscu w którym miałem posadzone podkładki woda w rzece podniosła się o metr i wszystko mi zatopiło. To podtopienie miałem końcem czerwca i do tego momentu zaszczepione patyki szlachetniej odmiany wyglądały tak jak w dniu szczepienia. Po paru dniach gdy woda zeszła pąki nabrzmiały i zrobiły się ciemne. Później wszystkie szybko wystartowały i póściły po listku. Myślałem że pełny sukces ale minęło parę dni i wszystko uschło.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To taka podpowiedż odnośnie zrastania ,
Witaj, jak duże jest prawdopodobieństwo że zabieg się nie uda??vader2 pisze:Na pewno można szczepić grusze europejskie na gruszach azjatyckich. Przetestowałem to szczepiąc na gruszy Tse Li i gruszy japońskiej Kumoi , gruszę Dicolor i gruszę Uta. Zrobiłem to w maju, czyli okulizowałem na wiosnę. Przyrosty do jesieni wyniosły ponad 100 cm, a szczepiłem na dziewięcioletnich drzewkach grusz azjatyckich. Czy odwrotnie też się da, tego nie wiem, trzeba samemu sprawdzić.

Trudno mi oceniać prawdopodobieństwo udanego szczepienia gruszy europejskiej na azjatyckiej, gdyż wykonałem tylko dwanaście okulizacji na czterech pędach/zrazach. Z tych dwunastu prób przyjęło się osiem, po dwa na każdym pędzie. Oceniając witalność i siłę wzrostu tych przyjętych oczek, mogę ocenić, że nie ma niezgodności biologicznej miedzy tymi odmianami i rokuje to dobrze na przyszłość.
-
- 200p
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
To, ze oczko sie przyjelo to wcale nie znaczy o tym, ze drzewa podkladka i roslina szlachetna wzajemnie się tolerują. Przeciwnie, w przypadku niezgodności jest bardzo często tak, ze zraz początkowo rosnie bardzo ale to bardzo silnie by po 2-3 latach uschnasc. Dla zainteresowanych polecam klasykę traktujaca o tym temacie: The Grafter's Handbook napisana przez R.J. Garner -> http://www.amazon.co.uk/The-Grafters-Ha ... 1845337549vader2 pisze:Trudno mi oceniać prawdopodobieństwo udanego szczepienia gruszy europejskiej na azjatyckiej, gdyż wykonałem tylko dwanaście okulizacji na czterech pędach/zrazach. Z tych dwunastu prób przyjęło się osiem, po dwa na każdym pędzie. Oceniając witalność i siłę wzrostu tych przyjętych oczek, mogę ocenić, że nie ma niezgodności biologicznej miedzy tymi odmianami i rokuje to dobrze na przyszłość.
Niestety tylko w języku angielskim, dla tych oczywiście co do szkoły nie mieli pod górkę ;)
Pozdrawiam serdecznie
Tak jak napisałem, cyt. "dobrze rokuje na przyszłość"
To nie znaczy, że stwierdziłem, że na pewno nie ma niezgodności tkankowej, tylko , że okaże się to dopiero w przyszłości, a na razie jest to dobry prognostyk( na przyszłość)
To kwestia nie znajomości języków obcych, tylko zwykłej umiejętności zrozumienia znaczenia prostego zdania w języku polskim, co jak widać dla niektórych jest to góra nie do zdobycia, mimo iż( być może) nie mieli do szkoły pod górkę.
P.S.
Gdyby rzeczywiście była rażąca niezgodność tkankowa między tymi odmianami, to już na wstępie widać by było chociaż to, że źle zrastają się ze sobą podkładka i zraz, oczka zamierają, odpadają itd. , tak jak to się dzieje w przypadku szczepienia niektórych odmian grusz na pigwie. Tutaj tak nie było, jeśli nawet ( w przyszłości) okaże się, że była niezgodność, to pewnie nie będzie ona tak wielka i być może szczepienie zakończy się powodzeniem.
To nie znaczy, że stwierdziłem, że na pewno nie ma niezgodności tkankowej, tylko , że okaże się to dopiero w przyszłości, a na razie jest to dobry prognostyk( na przyszłość)
To kwestia nie znajomości języków obcych, tylko zwykłej umiejętności zrozumienia znaczenia prostego zdania w języku polskim, co jak widać dla niektórych jest to góra nie do zdobycia, mimo iż( być może) nie mieli do szkoły pod górkę.
P.S.
Gdyby rzeczywiście była rażąca niezgodność tkankowa między tymi odmianami, to już na wstępie widać by było chociaż to, że źle zrastają się ze sobą podkładka i zraz, oczka zamierają, odpadają itd. , tak jak to się dzieje w przypadku szczepienia niektórych odmian grusz na pigwie. Tutaj tak nie było, jeśli nawet ( w przyszłości) okaże się, że była niezgodność, to pewnie nie będzie ona tak wielka i być może szczepienie zakończy się powodzeniem.
A na zmywaku w Londynie taka szkoła to też się liczy?Lex pisze:
Niestety tylko w języku angielskim, dla tych oczywiście co do szkoły nie mieli pod górkę ;)
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Nawet bardziej !
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
To naprawdę zależy jak długo już pracujesz. Książka jest napisana przez autora, który był w latach 40tych dyrektorem instytutu w East Malling, jeśli coś to mówi (pochodzą z niego podkładki do jabłoni z serii M) i jest pisana jerzykiem literackim, tak wiec ten zmywak może nie wystarczyć chyba.astone pisze:A na zmywaku w Londynie taka szkoła to też się liczy?Lex pisze:
Pozdrawiam serdecznie