Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Joze1802: A próbowałeś wymiany pnia? :)

Wcześniej wszczepienie odrostów:
Obrazek

W tym roku całkowicie nowy pień z gruszy kaukaskiej:
Obrazek
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj ERNRUD . Otóż ja też myślałem o takim rozwiązaniu , czyli wymianie pnia przez wszczepienie pomostowe z widocznych na fotce przygotowanych odrostów. U mnie jest taki problem, że mam tylko pół śliwki z jednej strony tylko, druga połówka nie istnieje i przez to jest zachwiana równowaga drzewa. Połówka ta żyje jeszcze tylko dzięki dość solidnemu podparciu, (widocznym na zdjęciu) bo w przeciwnym razie już by się dawno wyłamała, tym bardziej, że w tym roku mam zatrzęsienie owoców na niej. Na wiosnę drzewo ma wzniosłą koronę, ale obecnie pod naporem owoców drzewo ma kształt parasola z gałęziami niemal przy ziemi. :( Obrazek Jutro będę na działce, to porobię trochę zdjęć owej śliwki, jak i moich wszystkich modyfikacji popełnionej na niej. :D .. ;:180
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Identyczna sytuacja jak u mojej gruszy. :) Z tą różnicą, że moja gwiazdeczka pomimo podpory oderwała tę pochyloną koronę i jak widać pozostał jeden odrost na pniu, z którego prowadzę nową koronę.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

Witaj. No ja próbowałem ją ratować już 5 lat temu, robiąc pomost na pionowo rosnącej gałęzi, który nawet ładnie się przyjął. Ale pod moją dłuższą nieobecność na działce z powodu choroby, uczynny sąsiad, za nieświadomym pozwoleniem mojej żony (właścicielka działki) powycinał mi wszystkie odrosty, (które ja specjalnie hodowałem na pomosty) łącznie z tym przyjętym pomostem, po którym zostało tylko wspomnienie i blizna na konarze. :!: ;:185 . Obrazek Obrazek Drugi pomost planowałem w ten sposób, jako zastrzał w celu podparcia korony, ale czekałem na czas kiedy będzie można szczepić za korę, ale się nie doczekałem, a myślę , że przez 4 lata byłby już ładny pieniek. Ten pomost wykonałem w tym roku, ale mam obawę czy zdąży urosnąć, żeby przyjąć na siebie ciężar całej korony. :cry: Ocalał mi jeden pomost wykonany 2 lata temu widoczny na 3 fotce, ale myśląc przyszłościowo zaszczepiłem ją sobie w dwóch miejscach. :wink: Obrazek Obrazek Obrazek Tak jest pochylona, więc ja jej nie wróżę długiego żywota, i chyba podzieli los Twojej Gwiazdeczki dlatego cała moja nadzieja w moich szczepkach, jedną na wysokim pniu a drugą niżej na bocznej gałęzi z odrostu :) Obrazek
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ważne, że korona żywotna, a wtedy nie ma rzeczy niemożliwych. Moja jest podwieszona na 3-metrowej krokwi. :wink:

Dawniej wyglądała tak (2010):
Obrazek
A po złamaniu nikt chyba nie zastanawiałby się nad wycięciem...(2011)
Obrazek
Natomiast po chirurgii i podwieszeniu(2013):
Obrazek

Pewnie większość uzna mnie za wariata, ale kombinuj. ;:173
P.S. 500 post. ;:180 Fajnie, że ktoś jeszcze bawi się w takie rzeczy.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

;:215 Gratuluję jubileuszu. :!: A co do Twojego wariactwa to się nie przejmuj, bo już jest nas dwóch. ;:131 Po za tym zazdroszczę Ci pięknego sadu, bo u mnie już nie ma gdzie przysłowiowego palca wsadzić. Obrazek Ostatni skrawek wykorzystałem do posadzenia jabłoni i wiśni jako zapylaczy. Na jesień chcę posadzić kilka winorośli, z powodu braku miejsca zmuszony będę zlikwidować żywopłot widoczny po lewej stronie fotki. No i takie warunki zmuszają mnie do różnych improwizacji jak i różnej maści kombinatorstwa, bo innego wyjścia nie widzę. :)
Pozdrawiam Józef
chesterro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2014, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szczepienie jabłoni w sierpniu

Post »

Witam serdecznie.
Jako, że jestem nowy na forum, a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, zakładam nowy temat.
Otóż mam zamiar przeszczepić stara nieproduktywną jabłoń metodą okulizacji pąkiem kwiatowym stosowaną w sierpniu. Jednak nie mogę rozpoznać, jak wygląda pąk kwiatowy w sierpniu.
Czy może ktoś pomóc i wrzucić zdjęcie takiego pąka w stadium "sierpniowym"?
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Re: Szczepienie jabłoni w sierpniu

Post »

chesterro pisze:pąkiem kwiatowym
chesterro nigdy nie okulizujemy pąkiem kwiatowym, tylko pąkiem śpiącym, którego dopiero na wiosnę przyszłego roku rozwinie się nowy pęd. :)
Pozdrawiam Józef
chesterro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no, ale mam książkę o szczepieniu i tu pisze "pąkiem kwiatowym"
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

No nie wiem, co to za mądra książka. :shock: A jak w lecie odróżnisz pąk kwiatowy? Okulizacja służy przecież rozmnażaniu drzew a nie kwiatów, tak myślę. :D Opisów okulizacji, jak i sposobów pozyskiwania oczek masz sporo, więc nie będę opisywał, wystarczy poszukać. Bo o okulizacji jabłoni pąkiem kwiatowym w sierpniu pierwszy raz słyszę. ;:131
Pozdrawiam Józef
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Tak książka to pewnie jakieś tłumaczenie książki zagranicznej. W necie jest dużo opisów ze zdjęciami jak to robić.
chesterro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

zgadza się, to tłumaczenie z książki zagranicznej.
w takim razie proszę o rady jak się zabrać do takiego sierpniowego szczepienia? chciałem przeszczepić kilkuletnią już jabłoń-dziczkę. chodzi mi dokładnie o wygląd oczka, które mam pobrać do okulizacji, bo nie wiem jak on ma wyglądać w sierpniu

-- 10 sie 2014, o 11:18 --

czy to może to?
Obrazek
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

W ubiegłym roku szczepiłem we wrześniu dzikie jabłonki zrazami z pąkami kwiatowymi. Potrzebowałem wiosną kwiatów tych jabłoni. Zrazy były ulistnione z krótkopędów. Przyjęły się i wiosną ładnie zakwitły. W twoim przypadku radzę się wstrzymać do wiosny i wtedy przeszczepić koronę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

chesterro pisze: chciałem przeszczepić kilkuletnią już jabłoń-dziczkę. chodzi mi dokładnie o wygląd oczka, które mam pobrać do okulizacji, bo nie wiem jak on ma wyglądać w sierpniu
. A czy to musi być koniecznie okulizacja? Jeśli tak to wpisz w Gogle >okulizacja letnia jabłoni< tam masz dużo opisów, rysunków i zdjęć, dowiesz się jak wygląda oczko, jak się je pozyskuje jak i metody samej okulizacji. Tak, że temat już jest tak opisany, że nie ma sensu po raz nie wiadomo który go opisywać. Więc przyjemnej lektury życzę .:D Powodzenia i daj znać z postępów.;:173 Na fotce zaznaczony jest czopek a nie oczko, oczko śpiące masz przy każdym listku, to jest taka mała kuleczka umiejscowiona między gałązką a trzonkiem liścia, na jesień liść odpada a zostaje tylko oczko z którego na wiosnę wyrasta liść , kwiatostan lub nowa gałązka. ;:108
Pozdrawiam Józef
spoil
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2014, o 21:55

Post »

Oj jak ja bym chciała nauczyć się szczepić drzewa albo znaleźć kogoś kto by mi to zrobił. Eh...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”