Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Może porównanie do paczki papierosów nie było najlepsze, no ale do czego miałem to porównać, do butelki wódki za 18 zł?
Dopiero by sie narobiło.
Taka folia, właśnie bardzo dobra jest dla początkujacych , gdyż wybacza wiele błędów, zwłaszcza w przypadku niedokładnego dopasowania oczka do podkładki, co przy zastosowaniu rafii, czy mało elastycznej taśmy, skutkowało małą skutecznością szczepienia i niskim odsetkiem przyjęć.Ja sam osobiście zaczynałem z rafią, domowej roboty paskami z torebek jednorazowych itp. i często miałem dosyć, ręce mi opadały, kiedy przyjmowało sie jedno na 5-8 oczek i to mimo, że potrafię precyzyjnie operować nie tylko nożem ogrodniczym ale też skalpelem. Wolę raz na dwa lata wydać te 82 zł niż tracić czas na powtorne doszczepianie drzewek. Pozdrawiam.
vader2
100p
100p

Post »

Z resztą nie tylko ten element jest ważny, równie ważne jeśli nie ważniejsze jest zebranie w odpowiednim czasie zrazów, własciwe zabezpieczenie i ich przechowanie w lodówce lub chłodni i odpowiedni moment w kalendarzu na wykonanie tego szczepienia. Do tego dochodzą inne czynniki; pogoda, wilgotność powietrza, szkodniki itd.
Dlatego warto chciaż jeden czynnik zooptymalizować, skoro jest taka możliwość.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vader2
100p
100p

Post »

Ad and777
Pigwy mam szczepione zarówno na pigwie podkładkowej S1( dwie sztuki) oraz na jarzębinie( pospolitej). Na jarzębinie pigwy rosną wolniej ale mają pokrój regularnego drzewka. Te na S1 są roślejsze ale za to mają pokrój krzaczasty. Jedne i drugie dobrze owocują.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

BozenkaA pisze: Nie mam pojęcia, czy uda mi się szczepienie, czy znajdę w tym przyjemność. Dlatego na początek wolałabym coś dużo tańszego.
Bywa i coś tańszego a nawet darmo :D
Zawijać można w każdą folię - ale musi się zostawić samo oczko odsłonięte. Folie do okulizacji mają tu zaletę że można owinąć wszystko wraz z oczkiem i zostawić, bez dalszej roboty. Pąk nie udusi się i wyrośnie przez folię, a i wiązanie nie 'zaobrączkuje' pędu. Ale też wcale nie musi się kupować elegancko na kawałeczki pociętej, a nawet biodegradowalnej, bywają inne taniej. To w końcu tylko folia, kosztuje głównie jej konfekcjonowanie.

Można użyć rozmaitych folii czy taśm, niestety trzeba poeksperymentować które się nadadzą. Np. taśmy izolacyjnej (elektrycznej) uważając żeby nie była zbyt dobrze klejąca :wink: bo się potem może zdjąć wraz z korą. Biurową też się da. Samoprzylepne być nie musi, można użyć zwykłej folii, cienkiej a coś elastycznej, np uciąć paski z cienkich reklamówek - tyle różnicy że trzeba toto zawiązać.
Dla początkującego może być kłopotem by oczko zostawić osłonięte, ale jednak cały styk szczelnie przy tym owinąć... niemniej pośpiechu nie ma, a oczywiście można zawsze dosmarować maścią jakby co.
Oczywiście takie szczepienia trzeba później odwiązać - i nie zapomnieć ;:224
:wit
http://bonsai.otwarte24.pl/261,TASMA-DO-SZCZEPIEN
http://winnica.redcart.pl/p/14/43/tasma ... rosli.html
http://www.euroflora.pl/tabid/448/Type/ ... fault.aspx
http://www.euroflora.pl/SKLEPEshop/tabi ... fault.aspx
http://agro24.pl/flexiband120x35mm1kgtypa-p-192.html
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rossynant, dzięki. ;:196
Rossynant

Post »

Pięknym Paniom zawsze usłużnym :D
and777 pisze:Mam jedną pigwe, nie wiem co za odmiana bo na targu kupiłem ale wcześnie dojrzewa, w tym roku koniec września to już obleciały owoce na ziemie. Nalewka pyszna z pigwy!!! Chce zaszczepić kilka oczek pigwy.
Przy okazji warto może dodać że pigwę rozmnaża się z odkładów i sadzonek. Czemu nie spróbować teraz sadzonek zdrewniałych? Standardowe metody, podobno można i do ziemi wsadzić sztobry, ale też bardziej ambitnie ukorzeniać w podgrzewanym podłożu - wszak kaloryfery już grzeją :lol:
To może obrazowo odeślę do Kapitana :D
Obrazek
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Rossynant, poproszę tak bardziej łopatologicznie, dla mniej zaawansowanych. :lol:
Mam uciąć sadzonki porzeczek, agrestu i ...
Co to za magiczny pył w tej pięknej niebieskiej butli? I czy ma być stale wilgotny?
Rossynant

Post »

To konkretnie wyglada na perlit (i niebieską butelkę :wink: ), musiałabyś znaleźć post Kapitana na temat, z tym że to winorośl i nawet nie wiem czy w tym dziale było. Spodobała mi się fotka i prosty pomysł :lol: Znajdziesz tu: http://winnica.bloog.pl/id,330744205,ti ... index.html

Porzeczki czy agrest można sadzonkować normalnie w grządce w ogródku, jak z pigwą to nie wiem bo ciepłolubna a sam nie próbowałem (jeszcze, bo nie mam miejsca przygotowanego na nowe... ale za chwilę porobię odkłady :wink: )
Jak kto ma niezbyt zimną a wilgotną piwnicę to można sztobry wsadzić w doniczkę i zostawić na zimę; winiarze mnie zjedza jak tak powiem ale winorośl rozmnażałem wstawiając sztobry jesienią do piwniczki na warzywa - wiosną były już z zaczątkami korzeni i szły na miejsce stałe. Różnie można :D

Tniesz sztobry, jednoroczne najlepiej, cięcie dolne skosem; najlepiej to dolne zrobić centymetr-dwa pod jakimś oczkiem czy węzłem. Dodatkowo warto ściąć pasek kory od oczka w dół - uszkadzając też dół oczka - to odsłania sporo aktywnego łyka, na zranieniu wytworzy się kalus z którego rosną korzenie. Zanurzyć w ukorzeniaczu i do podłoża, które powinno być przepuszczalne. Bez ukorzeniacza też wyjdzie, przynajmniej jeśli o porzeczki idzie. Jak się ma glinę to zrobić rowek (przeciąć łopatą) i sypnąć na dno piasku, w nim wtykać.
W domu najlepiej przygotować luźne, lekkie podłoże: piasek z torfem, czy trocinami, czy zmieszany z ogrodową ziemią, albo ten perlit, co tam pasuje. Powinno być sterylne - dla sterylizacji można przelać wrzątkiem czy podgrzać w piekarniku. Można dodawać fungicydów do podlewania ale nie przesadzajmy. Ukorzeniacze też zwykle zawieraja jakiś fungicyd. Podłoże powinno być utrzymywane wilgotne, byle nie przesadzić z podlewaniem :wink:
Przyznam bez bicia że pakuję w piaszczystą ogrodową ziemię i tyle, najwyżej nie każde się uda...

"Podgrzewane podłoże" - chodzi o to by ziemia miała temperaturę korzystną dla wzrostu (20-25'C) a góra sztobrów nie puszczała liści w tym czasie, czyli przebywała w temperaturze koło 10'C, może być ciut więcej ale nie 20... w wyższej temperaturze zaczną liście temu rosnąć. To też nie musi być tragedią, byle uchronić sadzonki przed wysychaniem. Jeśli będą miały zapewnioną pełną wilgotność także w powietrzu to i z liśćmi dadzą radę - można np. sadzonkowac w doniczce okrytej od góry foliową reklamówką jak szklarenką. Tyle że wówczas jest ryzyko rozwoju grzybów, pleśni etc. Niemniej tak się właśnie robi z kolei latem sadzonki zielne, z liśćmi przecież. Jedyny kłopot że potem takie liśćmi radośnie powiewające przyjdzie uprawiać do wiosny w domu, bo na mróz dyć żal byłoby wynieść ;:224

A niejeden wsadził patyczki do flakonu z wodą, by mieć kwiatki czy innę ładnę ozdóbkę zimowę, typu forsycja, bukszpan, mahonia - i dochował się także pięknych korzonków. W tym uniżony sługa 8-)
luk3Z
50p
50p
Od: 26 kwie 2012, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rossynant pisze:(...)
bardziej ambitnie ukorzeniać w podgrzewanym podłożu - wszak kaloryfery już grzeją :lol:
(...)
A liczniki na kaloryferach już nabijają....
Gorzej jak ktoś musi sam napalić aby miec ciepło...
Wszystko kosztuje niestety...
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Czy ktoś próbował szczepienia zielnego ? Chodzi mi o szczepienie derenia jadalnego na siewce.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

ma może ktoś namiary na szkółkę która sprzedaje podkładki m26? Szukam i nigdzie nie moge znaleźć.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Jaka metodę szczepienia mogę zastosować gdy moje sztobry są grubsze od podkładki. Mam antypkę popiel o grubości ok. 4mm i sztobry ok 6-7mm. Co mogę zrobić w tym przypadku? Dziękuję bardzo za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

To trochę wbrew regułom ale jak nie ma innej możliwości to coś trzeba wymysleć. Ja bym próbował w klin lub szparę ale odwrotnie wykonując nacięcia ( klin na podkładce). Znajdź sztobry o podobnej grubości jak te które masz szczepić i próbuj co da największą powierzchnię przylegania miazgi i kory.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Witam,

Kiedy najlepiej pobrać sztobry? W niedziele maja być mrozy do -7 stopni w nocy. Natomiast w środę ma być jeszcze 10 stopni ciepła. Tak wiec duży spadek temperatury. Czy jak będzie jeszcze ciepło to nie jest zbyt wcześnie? Macie jakieś sugestie?

Pozdrawiam serdecznie
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

W sadzie zrazy do szczepień wiosennych ścinać najlepiej w kwadrze owocu zaraz po pełni tj. 29 i 30 listopada i w sobote 1grudnia , myślę że jeszcze poczekać można i po następnej pełni ścinać zrazy do szczepień wiosennych, np. 29,30,31 grudnia, chyba jeszcze dużych mrozów nie będzie.
Podobnie szczepienie lub oczkowanie też wykonuje w kwadrze owocu.
Pozdrawiam
and777
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”