Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Dzięki wielkie za to, ale to odnosi się do okulizacji letniej a mi chodzi o to jak mogę przeprowadzić okulizacje na wiosnę. Nigdzie nie mogę tego znaleźć.

Pozdrawiam serdecznie
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No bo sama technika okulizacji jest identyczna: tniesz oczko i zakładasz. Tak jak latem. Różnica tylko w tym że owo oczko jest "żywe" bo już nie w spoczynku do zimy. Możesz poszukać hasła "okulizacja oczkiem żywym".

Przy okulizacji latem zakładasz oczko "śpiące", w stanie spoczynku, które ruszy dopiero następnego roku wiosną. A oczko zakładane wiosną juz przeszło zimowy spoczynek i już się budzi, zacznie rosnąć zaraz po założeniu. Stąd trzeba przetrzymać sobie zrazy w chłodzie (jak normalnie do szczepienia), bo oczko zakładane jeszcze rosnąć nie powinno, oczywiście; zaś zakładać je należy gdy już na podkładce pąki ruszają (pekają) albo i później. Do zrastania się musi być ciepło, typowo od kwietnia do czerwca, włącznie - jak się ma gdzie przechować te zrazy w uśpieniu :wink:
:wit
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkie dzięki za odpowiedz. Czym zawinąć można te oczko? Czy taka taśma teflonowa PTFE się do tego nadaje? To jest chyba najtańsza opcja jaka jest możliwa, bo taśma izolacyjna to raczej nie, co?

Pozdrawiam serdecznie
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34

Post »

Witam
Jest taka specjalna folia izolacyjna, do tego fantastycznie rozciągliwa( 8X), po kilku miesiącach ulega biodegradacji. Można ją kupić w internecie, sprzedawana w okółkach, w jednym okółku jest około 500-700 listków o długości ( przed rozciągnięciem) 5cm lub 7cm( dwie wersje tej taśmy). Każdy listek zabezpieczony jest od spodu papierkiem pegaminowym i bardzo łatwo odrywa się od następnego listka( perforacja). Taki okółek 500 listków( długości 7cm każdy) lub 700 listków( 5cm długości pojedynczego listka) kosztuje 82,50 zł. Na jednego okulanta wystarczy jeden lub maksymalnie dwa listki. Poszukaj w internecie, wpisz w Google Medifilm taśma izolacyjna i euroflora i będziesz miał link sklepu internetowego.
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

Witam.
Ja zawijam oczka rafią którą kupiłem w sklepie ogrodniczym, nazywa się NATURAL RAPHIA NORTENE.
Kiedyś dostałem od kolegi kilka pasków folii ale nie umiałem owijać bo po kilku dniach końcówki paskow odchodziły od zawiniętych zrazów i oczek, być może żle to robiłem.
Tą rafią co mam może wolniej idzie ale dokładnie owinąć można i zawiązać na końcu, jak ktoś robi małe ilości to bardzo dobra jest.
Pozdrawiam
and777
vader2
100p
100p

Post »

Jeżeli dobrze rozumiem to rafia jest rodzajem sznurka, czegoś cienkiego do wiązania?
Wcześniej też zaczynałem od rafii( takiej zwykłej, konopnej) i niestety do okulizacji nadawała się srednio, wrzynała się w rosnące i pęczniejace oczko, nie dawala idealnej szczelności, wymagały smarowania maścią na bazie kalafonii i w końcu oczka obumierały. Bardziej chyba nadaje się( rafia) do szczepienia zrazami metodami tradycyjnymi niż do okulizacji.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, ale widzisz 82 PLN to trochę dużo. Szkoda, ze sprzedają tylko w takiej dużej ilości. Ja potrzebuje na góra 30 drzewek. Czy taka taśma PTFE się nada, tez chyba jest rozciągliwa, nie?

Pozdrawiam serdecznie
vader2
100p
100p

Post »

Każda taśma będzie dobra pod warunkiem szczelnego i dokładnego przylegania. Czyli wiele zależy od Ciebie i starannego wykonania procedury.
DarekRz

Post »

Nada się zwykła taśma elektroinstalacyjna PCV. Ja używam pasków do okulizacji dostępnych chyba w każdym większym sklepie ogrodniczym.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paski do okulizacji do dostania w większości ogrodniczych lub folia spożywcza (taka rozciągliwa - samoprzylepna) pocięta na roki o szerokości ok. 2 cm.
Pozdrawiam,

J
and777
200p
200p

Post »

Tak, rafią dokładnie nie owinie się, trzeba potem maścią ogrodniczą smarować i latem po przyjęciu uważać aby nie wrastało się i polużnić, cały pęk rafi kosztuje 5,50zł to na kilka lat starczy . Też chętnie kupił bym te paski folii samoprzylepnej żeby w mniejszych ilościach mieli.
Może ktoś chętny jest też na nie to kupilibyśmy np. w 3-4 osoby jedno opakowanie?
Pozdrawiam
and777
vader2
100p
100p

Post »

Ja nie wiem, czy te 82 zł to jest aż tak wielki wydatek( paczka papierosów kosztuje 12 zł), tym bardziej, że te paski foliowe, dopóki się z nich nie zdejmie zabezpieczajacego pergaminu są zabezpieczone przed wysychaniem i biodegradacją. Ja mam działkę 14 arów przydomową, na której amatorsko posadziłem i uprawiam kilkadziesiąt sztuk rozmaitych drzewi krzewow owocowych, przeszczepiłem sobie wiele jabłoni, śliw, pigw i grusz, czy bzów lilaków.Dzięki okulizacji mam sporo wieloodmianowych jabłoni, czereśni, grusz, czy dereni, dwukolorowe bzy lilaki. Ten jeden okółek folii wystarczył mi na prawie dwa lata amatorskich okulizacji, dając 80-90 procentową skuteczność.Trzeba tylko szczelnie ten okółek zawinąć w woreczek polietylenowy, to posłuży jeszcze długo. Przy starannym i oszczednym postępowaniu, za 82,50 zł można zrobić 400-500 oczek. To jest mało? W amatorskim szczepieniu i okulizacji to są żadne pieniądze, tym bardziej, że wydane raz na rok, czy nawet dwa lata. Zresztą nie tylko do okulizacji ta folia może posłużyć; szczepiłem ( z powodzeniem) moje grusze azjatyckie metodą za korę( kożuchówka) z bardzo dobrym rezultatem http://imageshack.us/a/img26/4033/drzewka072.jpg
vader2
100p
100p

Post »

Zookulizowany fioletowy lilak na białoperłowym lilaku( Krasawica Moskwy) http://imageshack.us/a/img546/1883/drzewka113.jpg
and777
200p
200p

Post »

vader2 na jakiej podkładce szczepiłes pigwe? Mam jedną pigwe, nie wiem co za odmiana bo na targu kupiłem ale wcześnie dojrzewa, w tym roku koniec września to już obleciały owoce na ziemie. Nalewka pyszna z pigwy!!! Chce zaszczepić kilka oczek pigwy.
Te paski samoprzylepne to świetna sprawa przy oczkowaniu, tylko ja rocznie 5-10 oczek szczepie ale jak piszesz że to nie wysycha to pewnie skusze się i kupie ją. haha
Pozdrawiam
and777
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

vader2 pisze:Ja nie wiem, czy te 82 zł to jest aż tak wielki wydatek( paczka papierosów kosztuje 12 zł), tym bardziej, że te paski foliowe, dopóki się z nich nie zdejmie zabezpieczajacego pergaminu są zabezpieczone przed wysychaniem i biodegradacją.
Vader2, dla kogoś, kto już potrafi szczepić i znalazł w tym przyjemność, może i niedużo. Ale ja dopiero początkuję. Jesienią wsiałam trochę nasion antonówek, mając nadzieję, że wzejdą i wyrosną mi na podkładki. Nie mam pojęcia, czy uda mi się szczepienie, czy znajdę w tym przyjemność. Często z wielu planów nic nie wychodzi. Dlatego na początek wolałabym coś dużo tańszego. A dla ludzi niepalących, porównanie do papierosów jest czystą abstrakcją. Nawet nie wiedziałam, że papierosy są takie drogie. :shock:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”