Wszystko o pomidorach cz. 19
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 19
Możliwa pomyłka jest, grona miał po 2, pomidory, największe miał 3, popatrzę czy jest jeszcze coś na krzaku.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na oko wygląda wszystko w porządku .
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Kamil napiszesz coś więcej o krzyżówce Nocna świeca x Faelans First Snow.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
anulab czyżby nie pasowało jej stanowisko, albo przejadła się na początku sezonu azotem i jej zostało?
W pierwszym pokoleniu spodziewam się czerwonej śliwki, a jaka będzie to się okaże, gdyż nasiona F1 są spakowane do woreczka strunowego
W kolejnych sezonach będzie się rozszczepiało i to bardzo. Liście zwykłe i łaciate, pomidory Czerwone, malinowe, żółte, żółte z bezbarwną skórką każdy z tej barwy może być z przydymieniem po Faelans First Snow. Dajmy na to wyjdzie żółte dymne bawole serce z bezbarwną skórką i łaciatymi liśćmi (4 recesywne cechy
)
W pierwszym pokoleniu spodziewam się czerwonej śliwki, a jaka będzie to się okaże, gdyż nasiona F1 są spakowane do woreczka strunowego

W kolejnych sezonach będzie się rozszczepiało i to bardzo. Liście zwykłe i łaciate, pomidory Czerwone, malinowe, żółte, żółte z bezbarwną skórką każdy z tej barwy może być z przydymieniem po Faelans First Snow. Dajmy na to wyjdzie żółte dymne bawole serce z bezbarwną skórką i łaciatymi liśćmi (4 recesywne cechy

-
Od jakiegoś czasu oglądam filmy Saszy jak prowadzi ogród . Dla mnie taki ogród to wręcz dzieło sztuki .
https://www.youtube.com/watch?v=A2zDWJWwfbE

https://www.youtube.com/watch?v=A2zDWJWwfbE
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Obejrzałam film z ciekawością i tak zastanowiłam się, jakie odmiany u nas da się wysiewać wprost do gruntu ? aby w lipcu już konsumować swoje pomidorki. Chyba to nie realne
Jak zauważyłam też prowadzi uprawę na wiele pędów. Mi jakoś w tym roku przypadła uprawa prowadzoną jak winorośl. Palikowce w wiaderku przy wichurach potrafiły się przewrócić
Ogólnie w tym roku jestem zadowolona z mojej uprawy, choć początek sezonu zrobił się nie ciekawy 

Najbardziej zaskakującym dla mnie pomidorkiem okazał się PERUN (stare nasionka) łapią go różne choroby a on niezmordowanie owocuje pomimo oberwanych na bieżąco liści

Najbardziej zaskakującym dla mnie pomidorkiem okazał się PERUN (stare nasionka) łapią go różne choroby a on niezmordowanie owocuje pomimo oberwanych na bieżąco liści

-
Jola , ładna uprawa , u Saszy taka bardziej pokazowa do filmu . Myślałam nad pomidorem jakiego mogłabym wysiać
wprost do gruntu i chyba bym wybrała K/37 .
Wczoraj podlałam swoje uprawy wyciągiem z kompostu . Drugi przepis na nawóz jaki u niego znalazłam to przefermentowany
wyciąg z bananów , buraków i marchewki .
wprost do gruntu i chyba bym wybrała K/37 .
Wczoraj podlałam swoje uprawy wyciągiem z kompostu . Drugi przepis na nawóz jaki u niego znalazłam to przefermentowany
wyciąg z bananów , buraków i marchewki .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Ja spróbuję wysiać Poranek wprost do gruntu, w opisach jest nawet zalecane.
Z bardzo wczesnych mam też Zorzę Toruńską i Beta. Będę uprawiać w worku. W tym roku sprawdziła się taka uprawa i będę kontynuować ją w kolejnych latach.
Z bardzo wczesnych mam też Zorzę Toruńską i Beta. Będę uprawiać w worku. W tym roku sprawdziła się taka uprawa i będę kontynuować ją w kolejnych latach.

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Aniu, dziękuję
W leśnej głuszy sprawdził mi się ten typ hodowli w tym roku. Nie powiem jest wymagająca bo trzeba 2 razy dziennie podlewać i nawozić.Pilnować jak drzewa sypią szarą pleśnią i mączniakiem. Na szczęście były tylko 3 opryski. Na błędach człek się uczy i wiem, że w przyszłym roku też tak będę uprawiać. U mnie zamiast podlewanie z kompostu to stosowałam naprzemienne podlewanie z kristalonu i przefermentowanych chwastów i liści pomidora. Kartony i butelki w wiaderkach służyły do nawożenia, miały malutką dziurkę i nawozy pomału spływały do ziemi w wiadrze.
Kasiu , myślę, że uprawiamy pomidorki podobnie
Ty we worku a ja w wiaderku.

Kasiu , myślę, że uprawiamy pomidorki podobnie

- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Ponawiam pytanie o odmianę Scatolone.
Zastanawiam się nad nim. Czy on, czy może San Marzano?
Ma ktoś porównanie między tymi odmianami?
Zastanawiam się nad nim. Czy on, czy może San Marzano?
Ma ktoś porównanie między tymi odmianami?
-
Skoro jest presja ze strony szarej pleśni to może skuteczne byłoby profilaktyczne zastosowanie
bacillus subtilis ?
bacillus subtilis ?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Pomysł jak najbardziej dobry. U mnie po kilkukrotnym zastosowaniu presją SzP była znikoma, choć trzeba przyznać, że sezon był dobry.
Co dziwniejsze nie było w tym roku BPL w tunelu, ale to może bardziej zasługa starannej dezynfekcji foliaka.
Co dziwniejsze nie było w tym roku BPL w tunelu, ale to może bardziej zasługa starannej dezynfekcji foliaka.
Pozdrawiam, Jacek
-
Jacek czym dezynfekowałeś ?
U mnie w tym sezonie z brunatną problem . Po zastosowaniu polymyxy rośliny odżyły . Planuję opryskać tym
cały tunel po sprzątnięciu , byle temperatura sprzyjała .
Teraz u mnie zimno , był lekki punktowy szron .
U mnie w tym sezonie z brunatną problem . Po zastosowaniu polymyxy rośliny odżyły . Planuję opryskać tym
cały tunel po sprzątnięciu , byle temperatura sprzyjała .
Teraz u mnie zimno , był lekki punktowy szron .