Ja już od prawie miesiąca trzymam je ba balkonie i na szczęście nie pomarzły
co do kwitnienie to się niestety nie orientuje bo sadziłam pierwszy raz w życiu
Piękne i zdrowe Ja dzisiaj o swoich też myślałam, że chyba już pójdą do ogrodu, bo od miesiąca są na dworze, akle co noc okrywałam, bo już dawno bym je straciła. Muszę obfocić dzisiaj
Witam wwątku.Ja podpędziłem mieczyki abisyńskie i już są spore.W dzień wystawiam w donicy na balkon i na noc zabieram.Mam nadzieje że zimni ogrodnicy już za nami przynajmniej generalnie...
Paweł Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Witam, W czerwcu dostałam mnóstwo cebul/bulw mieczyków i posadziłam je w ok. 100 doniczkach po 3-4 sztuki razem. Jak można się domyśleć nie zakwitły w tym roku. Zastanawia mnie czy mogę je schować na zimę w tych doniczkach czy powinnam każdą cebulę wykopać i schować je luzem?
Będę wdzięczna za informacje
Jeszcze za wcześnie na chowanie cebulek , poza tym to myślę, że trzeba je wyjąć z doniczek, bo mieczyki nad tą cebulka która rosła w tym roku produkują młodą, która zakwitnie w przyszłym i to te młode się zostawia na przechowanie.
Dziękuję za informacje.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z mieczykami. Ciekawe czy będę umiała je oczyścić. Jeżeli ktoś będzie czyścił mieczyki we wrześniu i byłby tak miły żeby zrobić cebuli zdjęcie przed i po oczyszczeniu to byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Na pewno sobie poradzisz wykopujesz cebulki i zostawiasz w przewiewnym miejscu żeby wyschły, one maja takie łuski jak cebula, ściągasz te najbardziej brudne z ziemi reszte zostawiasz , pod spodem cebulki jest taka jakby to nazwać piętka (to stara pomarszczona cebula z korzonkami) to tez delikatnie usuwasz , jeszcze pozostaje do usunięcia resztka łodygi i to wszystko. Tak oczyszczone cebulki jeszcze podsuszam i chowam do piwnicy.
Jak przeszperasz wątki mieczykowe to znajdziesz dużo informacji o przechowywaniu i co dalej na wiosnę
Ja swoje też po wykopaniu przesuszam na słoneczku,obcinam łodygi,potem zasypuje piaskiem z piaskownicy i daje do garażu tam jest chłodno,od czasu do czasu skropie wodą i przetrzymaja się do nastepnego roku.