Cięcie róż historycznych - krótka ściąga
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cięcie róż historycznych - krótka ściąga
Wiesiu! Rośnie w przewiewnym miejscu. Pod płotem z siatki i nawet chwasty za płotem w ubiegłym roku wycinałam za jego "plecami" aby była jak najlepsza cyrkulacja powietrza - a on wcale z tego żadnych wniosków nie wyciągnął 

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo przydany wątek ,właśnie zaczęłam się zastanawiać jak będę ciąć wiosną moje róże historyczne.
Pszczółko, jeszcze jedno drobne sprostowanie. Otóż do róż francuskich niepowtarzających kwitnienia zaplątała się róża Rose de Rescht. A tymczasem jest to róża damasceńska, jak najbardziej powtarzająca kwitnienie, więc tniemy ją wczesną wiosną. W różach francuskich prawdopodobnie miała znaleźć się róża Charles de Milles. 

pozdrawiam
Aneta
Aneta
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dobrze,że znalazłam ten wątek
Bardzo pomocny.

Bardzo pomocny.
Pozdrawiam - BabajAGA
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Witam
Mam pytanie dot. przycinania róż. Jesienią dostałam od sąsiadki różę (niestety poza tym, że kwitnie na biało, to nic o niej nie wiem
)
Jak przyciąć tą różę? Ja jakiem wysokości i które pędy, przyznam, że niewiele na ten temat wiem
Poniżej zdjęcie - liczę na pomoc

Mam pytanie dot. przycinania róż. Jesienią dostałam od sąsiadki różę (niestety poza tym, że kwitnie na biało, to nic o niej nie wiem

Jak przyciąć tą różę? Ja jakiem wysokości i które pędy, przyznam, że niewiele na ten temat wiem

Poniżej zdjęcie - liczę na pomoc

Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Była przesadzona taka duża? Czy powtarza kwitnienie? Sąsiadka o tym powinna wiedzieć.
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Sąsiadka likwidowała swoją działkę i teraz nie będę miała z nią kontaktu, dlatego nie am jak dopytać
Na pewno powtarzała kwitnienie.
Róża przesadzana była "taka duża" a właściwie jeszcze większa, część pędów przycięłam jesienią, bo były martwe (nic na nich nie rosło).
Przenieśliśmy ją z wielką bryłą ziemi i wsadziliśmy w miejsce które było wcześniej przyszykowane pod róże (nie wiem, czy to dobrze
), jeszcze późną jesienią zakwitły dwa kwiatki.
Niedawno rozpoczęłam swoją działkową przygodę i dopiero kompletuje roślinki a z uwagi na ceny/koszty i potrzeby, taka darowana róża to prawdziwy skarb, dlatego bardzo bym chciała, aby pięknie i zdrowo rosła.

Na pewno powtarzała kwitnienie.
Róża przesadzana była "taka duża" a właściwie jeszcze większa, część pędów przycięłam jesienią, bo były martwe (nic na nich nie rosło).
Przenieśliśmy ją z wielką bryłą ziemi i wsadziliśmy w miejsce które było wcześniej przyszykowane pod róże (nie wiem, czy to dobrze

Niedawno rozpoczęłam swoją działkową przygodę i dopiero kompletuje roślinki a z uwagi na ceny/koszty i potrzeby, taka darowana róża to prawdziwy skarb, dlatego bardzo bym chciała, aby pięknie i zdrowo rosła.
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Ok - czyli cięcie wiosną bo jeśli nie powtarzają a ją przytniesz to stracisz kwitnienie.
Poczytaj ten wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=11061
dużo jest tam napisane. Róża wygląda na parkową czyli za mocno nie musisz jej przycinać - jeśli nie były korzenie uszkodzone.
Poczytaj ten wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=11061
dużo jest tam napisane. Róża wygląda na parkową czyli za mocno nie musisz jej przycinać - jeśli nie były korzenie uszkodzone.
Mam kilka starych odmian róż- damascena, rose de resht, i takie których nazw nie pomnę ale mocno historyczne- klimat u mnie srogi, bo wschodnia Polska- latem upał, zimą doo...a, nie tnę jesienią, niech sterczą pachruścia. W takich warunkach przycinam w maju, oddzielam to co martwe od żywego pąka skierowanego na zewnątrz krzaka. Działa. Tą samą metodę stosuję w przypadku innych róż. Magda
Gdy ci coś wpada do oka pamiętaj ze to odrobina kosmosu /Tuwim/
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
A jak przyciąć Aleksandra Mc Kenzi i Luis Odier, w ubieglym roku nie powtórzyły mi kwitnienia.Nie obcinałam ich jesienią
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój Aleksander już ma cztery sezony i jeszcze nie cięty.Natomiast LO jak młody to tylko to co podmarzło lub się krzyżuje i obciera.Jak pędy długie to można trochę skrócić lub przygiąć do ziemi czyli kulkować.