Mam bugenwillę trzeci rok - nie jest kłopotliwa w uprawie i moja już kwitnie od dwu tygodni.
W razie potrzeby pytaj ,może będę umiała powiedzieć coś więcej.
W mieszkaniu najlepsze dla bugenwilli stanowisko to - tuż przy południowym oknie.
Wymaga jednak częstego wietrzenia i spryskiwania.
Jednak latem
bugenwilla najlepiej rośnie na balkonie albo zadołowana wraz z doniczką w ogrodzie na słonecznej rabacie gdzie wynosimy ją w maju , początkowo osłaniając ją przed ostrym słońcem .
Wymaga obfitego podlewania przez całe lato i nawożenia co 7 dni nawozem do roślin kwitnących od kwietnia do sierpnia - nie dłużej, ponieważ pędy muszą mieć czas by mogły zdrewnieć przed zimą.
W końcu października przenosimy do domu a od listopada do lutego zapewniamy jej okres spoczynku, w temperaturze około 10 st. C np.w jasnej piwnicy . Podlewamy ją raz w tygodniu niewielką ilością wody. Może zgubić w tym czasie liście.
Jeśli będzie przetrzymywana w ciepłym pomieszczeniu nie zakwitnie w nastepnym roku.
Pod koniec lutego skracamy pędy o 1/3 długości, co spowoduje,że
bugenwilla rozkrzewi się i zawiąże dużo pąków. Ustawiamy w ciepłym miejscu, tuż przy oknie i zaczynamy obfite podlewanie.
Gdy zaczynają wyrastać liście, wymieniamy podłoże. Ziemia powinna być lekka, żyzna.
Przesadzamy ostrożnie do tej samej donicy - w dużej roślina mniej obficie kwitnie.
Przez następne 3 tygodnie nienawozimy rośliny.
W maju wynosimy do ogrodu lub na balkon stopniowo przystosowując ja do słońca.
Bugenwille rozmnażamy poprzez ukorzenianie półzdrewniałych sadzonek pobranych w styczniu-marcu.
Powinny mieć długość ok.10cm,zanużamy w ukorzeniaczu i sadzimy w wilgotnym podłożu. Nakrywamy folią i sadzonki często zraszamy.
W temperaturze 25-30 st. C ukorzenią się w ciągu 4-6 tygodni,wtedy przesadzamy je do doniczek, a wypuszczające młode pędy przycinamy, by się rozkrzewiły.Zakwitną po około 2-3 latach.
Poprzez cięcie możemy nadawać roślinie odpowiedni kaształt lub prowadzić ją jako pnącze lub drzewko.