Ananas - uprawa i rozmnażanie
Re: Ananas
wlej troszke wody do piuropuszu one to lubia,moze lepiej sie poczuje
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wlewałbym wody ! Roślina żyje tylko "w połowie" i może zgnić. Raczej trzeba pilnować by "z dołu" było wilgotno.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Bzdura nie pisz komuś porad które nie mają pokrycia z wiedzą i własną praktyką. Jak można komuś kazać lać wodę w ukorzenianą dopiero rozetę? Zabójstwo dla takiej rozety. To nie bromelia czy ananas z syntetycznego chowu.grapek910 pisze:wlej troszke wody do piuropuszu one to lubia,moze lepiej sie poczuje
Mi też...
niby długo się trzymał a jednak dziś sam środek okazał się zgniły... liście wypały
niby długo się trzymał a jednak dziś sam środek okazał się zgniły... liście wypały
Dziś przystępuje do próby nr 6... tym razem z wodą. Jak się teraz nie uda to już się chyba poddam bo mam dość jedzenia niedojrzanych, twardych ananasów 

A czytali dokładnie co napisałem na początku tego tematu. Jak nie to poczytać a jak coś nie jasne napisać do mnie pw w zwrotnym podam tel do siebie. 

Piętka jest zbyt płaska, za głęboko odcięta by udało się ukorzenić w ziemi, oderwij dolną partie liści i cała rozetę postaw w wodzie tak by było jej nie więcej jak 1 cm piętka może być tylko do połowy zamoczona. 

- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czarodzieju, słyszałeś może o przyspieszaniu owocowania za pomocą jabłek? ;)
Jasne, sam nawet o tym gdzieś pisałem. Przekrojone jabłko wkłada się razem z minimum dwuletnim ananasem w bezbarwny worek foliowy na 14-21 dni i szczelnie zawiązuje. Jabłko wydziela etylen w procesie dojrzewania a ten znów powoduje wymuszenie kwitnienia. 

- GeorgeLucas
- 200p
To to jabłko nie gnije po takim czasie?
A ananas nie musi być chyba dwuletni, bo na innym forum ktoś zrobił to
Z 1-no letnim ananasem i mu się udało
A ananas nie musi być chyba dwuletni, bo na innym forum ktoś zrobił to
Z 1-no letnim ananasem i mu się udało

- GeorgeLucas
- 200p
Takie wymuszanie działa też na innych roślinach czy tylko na ananasie?