
Pytam bo byłam przekonana , że gotowanie faktycznie zmiękcza wodę .
Sprawdziłam pH wody po zagotowaniu i tylko minimalnie spadło , pewnie
trzeba dłużej gotować .

Może jest jakiś chemik na forum, bo jeżeli to prawda to mam rozwiązanie.Gotowanie wody przez kilka(naście) minut likwiduje praktycznie do zera twardość węglanową. Dowodem na to jest kamień który zostaje w czajniku. Za to gotowanie nie ma wpływu na twardość niewęglanową. Czyli ogólna twardość wody zmniejsza się podczas gotowania ale trzeba pamiętać o dokładnym przykryciu i nie gotowaniu za długo. Jak za dużo wody wyparuje to twardość może wzrosnąć zamiast zmaleć.
Szanowna Pani yanina19, która z proponowanych tych trzech rozwiązań, czyli woda deszczówka i z filtra RO zawiera wapń? Z tego co piszesz to tylko destylowana nie zawiera Ca, a wspomniane już wcześniej, tak? To ja chyba jestem nie doinformowany. Akurat się składa że mam filtr RO ponieważ prowadzę akwarium roślinne i wiem coś na ten temat. Tyczy się to samo deszczówki, gdzie tam jest wapń? Jaką twardość gH i KH ma ta woda? Badała Pani Szanowana np. testami?yanina_19 pisze: albo destylowana - chociaż z destylowaną trzeba bardzo uważać, bo ta woda nie zawiera wapnia, a roślinom jest ono jednak potrzebne
Hmmm.. pisałam o deszczówce i destylowanej, a - mój szanowny adwersarzu - deszczówka gówienka ptasie niesie ze sobą, śladowo, ale jednakyanina_19 pisze:Jeśli nie chcesz filtra, to wg mni zostaje Tobie albo deszczówka jak napisał @grzesio764 albo destylowana - chociaż z destylowaną trzeba bardzo uważać, bo ta woda nie zawiera wapnia