Woda do podlewania roślin:skład,jakość ,zmiękczanie ,pH itd.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zmiękczanie wody bez chemii.

Post »

:wit Ekspresja a sprawdzałaś pH wody po gotowaniu ?
Pytam bo byłam przekonana , że gotowanie faktycznie zmiękcza wodę .
Sprawdziłam pH wody po zagotowaniu i tylko minimalnie spadło , pewnie
trzeba dłużej gotować . ;:131
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
@ekopom
Mam kilka roślinek, więc kupowanie filtra odpada. Czy możesz napisać ile mam wsypać tego kwasku do litra wody, aby nie przedobrzyć i czy taką wodą można podlewać cały czas, czy robić przerwę. Głównie chodzi mi o storczyki i fiołki. Zupełnie nie znam się na chemii, więc proszę o wykład łopatologiczny. ;:167
@anulab
Ziemia u roślin na wierzchu ma wykwity żółtawe od tej wody i muszę coś zrobić, zanim wszystko zdechnie.
Ja gotuję ponad 5 min i widzę jak dużo osadu pozostaje na obrzeżach garnka. Jak przelewam, to na dnie garnka zostaje drugie tyle - masakra (nie mam miernika). Taka woda jest wyjałowiona i trzeba stosować odżywki, aby uzupełnić minerały.....dlatego wolałabym zmiękczyć, a nie gotować.
Pozdrawiam:)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Do zakwaszania wody pod borówkę daję 30 gram na konewkę . pH wody mam wtedy około
5,5 . Do podlewania kwiatów dodaję około 1/2 łyżeczki na litr wody . Nasza woda ma pH
między 7-8 .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nie miałem potrzeby zmiękczania wody, więc za bardzo nie wchodziłem w ten temat, może koś inny już obeznany w tym temacie się wypowie. Taki filtr to tyko około 100 zł, nie są to takie duże pieniądze.
Awatar użytkownika
Bala
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2019, o 08:54

Post »

Gotowanie musi w jakimś stopniu zmniejszać zawartość wapnia, bo inaczej w naszych np. czajnikach nie powstawałby wapienny osad.
Chyba tylko omsotyczny filtr RO jest bez chemii.
Kwasek cytrynowy, ocet to przecież chemia. :)
Ja osobiście używam kwasu azotowego. Wprowadzam tym samym trochę nawozu azotowego. Ogólnodostępny (regulacje prawne) jest tylko kwas 5% - np. na all... Choć takie stężenie jest wysoko nieopłacalne.
:wit
...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54

Post »

Nie masz możliwości deszczówki zbierać? Myślę że najprostszy sposób.
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ekspresja - tak jak napisał @ekopom - to nie ma sensu jeśli chcesz ograniczyć ilość m.in. wapnia. Ono będzie w wodzie tylko w bardziej przyswajalnej dla rośliny formie. Zauważ, że jak chcesz odkamienić czajnik to do wody wsypujesz kwasek, zagotowujesz i po jakimś czasie możesz zobaczyć, że wapień się nie wytrącił, ale czajnik jest czysty. Co się stało z wapniem? Przecież nie wyparował.

Poza tym co innego twardość wody a co innego pH wody. Zmiękczając chemicznie wodę owszem można zmienić pH, ale można to zrobić w kontrolowany sposób. Dla Twoich roślin nie powinno się zejść do pH poniżej 5

Jeśli nie chcesz filtra, to wg mni zostaje Tobie albo deszczówka jak napisał @grzesio764 albo destylowana - chociaż z destylowaną trzeba bardzo uważać, bo ta woda nie zawiera wapnia, a roślinom jest ono jednak potrzebne, no i trzeba rozsądnie dostarczać pożywki do tak 'jałowej' wody.
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Gotowanie wody przez kilka(naście) minut likwiduje praktycznie do zera twardość węglanową. Dowodem na to jest kamień który zostaje w czajniku. Za to gotowanie nie ma wpływu na twardość niewęglanową. Czyli ogólna twardość wody zmniejsza się podczas gotowania ale trzeba pamiętać o dokładnym przykryciu i nie gotowaniu za długo. Jak za dużo wody wyparuje to twardość może wzrosnąć zamiast zmaleć.
Może jest jakiś chemik na forum, bo jeżeli to prawda to mam rozwiązanie.
Pozdrawiam:)
x-y - 19
---

Re: Woda do podlewania roślin:skład,jakość ,zmiękczanie ,pH itd.

Post »

Chemika nie trzeba :D to skropliny na wewnętrznej stronie pokrywki, czyli utrata wody 'destylowanej' jeśli nieszczelna. Ale zmartwię Cię, niewęglanowa też jest do bani. A poza tym szczelne gotowanie to chyba tylko w szybkowarze

Tak mi przyszło do głowy jeszcze jedno rozwiązanie, może akurat Ci podpasuje. Na olx jest mnóstwo ogłoszeń o sprzedaży wody z RO, może akurat ktoś bardzo blisko ciebie sprzedaje. Zależy ile używasz tygodniowo. 10 l za 2,50PLN.. to nie opłaca ci się gotować swojej a i tak otrzymujesz produkt marnej jakości https://www.olx.pl/oferta/woda-z-filtra ... d55b964d57
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54

Post »

yanina_19 pisze: albo destylowana - chociaż z destylowaną trzeba bardzo uważać, bo ta woda nie zawiera wapnia, a roślinom jest ono jednak potrzebne
Szanowna Pani yanina19, która z proponowanych tych trzech rozwiązań, czyli woda deszczówka i z filtra RO zawiera wapń? Z tego co piszesz to tylko destylowana nie zawiera Ca, a wspomniane już wcześniej, tak? To ja chyba jestem nie doinformowany. Akurat się składa że mam filtr RO ponieważ prowadzę akwarium roślinne i wiem coś na ten temat. Tyczy się to samo deszczówki, gdzie tam jest wapń? Jaką twardość gH i KH ma ta woda? Badała Pani Szanowana np. testami?
x-y - 19
---

Re: Woda do podlewania roślin:skład,jakość ,zmiękczanie ,pH itd.

Post »

Aż musiałam wrócić do tego co wcześniej napisałam :D
yanina_19 pisze:Jeśli nie chcesz filtra, to wg mni zostaje Tobie albo deszczówka jak napisał @grzesio764 albo destylowana - chociaż z destylowaną trzeba bardzo uważać, bo ta woda nie zawiera wapnia
Hmmm.. pisałam o deszczówce i destylowanej, a - mój szanowny adwersarzu - deszczówka gówienka ptasie niesie ze sobą, śladowo, ale jednak :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”