Jabłoń dyskusje ogólne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Kupiłam Piros, jabłuszko bardzo urodziwe, miękkie , co dla mnie akurat ważne , i nawet smaczne. W porównaniu np do papierówki to bardzo smaczne. Za papierowkami nie przepadam
.

Pozdrawiam! Gienia.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam James Grieve 5 lat, owoce mu opadają zanim dobrze dojrzeją i są kwaśne i twarde. Tam gdzie je przechowuję to nie dojrzewają tylko więdną, nie mam lepszego miejsca a jabłka innych odmian dobrze tam dochodzą. Jednego roku utrzymało się na drzewie jedno jabłko do pełnej dojrzałości i rzeczywiście było pyszne, soczyste i słodkie. Ale to było gdzieś pod koniec września nie sierpnia.
Papierówek też nie lubiłam, póki nie spróbowałam dużych ,narośniętych ,dojrzałych z zadbanego drzewka, czyli mojego.

Papierówek też nie lubiłam, póki nie spróbowałam dużych ,narośniętych ,dojrzałych z zadbanego drzewka, czyli mojego.

-
- 50p
- Od: 1 gru 2020, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
W okolicy Białegostoku James Grieve do zjedzenia z drzewa jest w połowie września.
Kiedyś były u babci dwa drzewa, wycięte jak miały ponad 40 lat, w międzyczasie obniżone o ponad połowę. Teraz są "nowe", już 20 letnie szczepione z tamtych.
Trzeba pilnować mszycy jabłoniowo-babkowej - uszkodzone przez nią zawiązki nie dorastają. Do opadnięcia, albo zgnicia na drzewie są małe i niesmaczne.
Kiedyś były u babci dwa drzewa, wycięte jak miały ponad 40 lat, w międzyczasie obniżone o ponad połowę. Teraz są "nowe", już 20 letnie szczepione z tamtych.
Trzeba pilnować mszycy jabłoniowo-babkowej - uszkodzone przez nią zawiązki nie dorastają. Do opadnięcia, albo zgnicia na drzewie są małe i niesmaczne.
Pozdrawiam,
J
J
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Farmer1111 Na 100% Antonówka półfuntowa.
Mój James Grieve ani specjalnie nie kwitnie ani nie doczekałam się jeszcze owoców, które by nie opadły zanim dojrzeją. Drzewo kochane przez mszyce, rośnie "jak miotła" - uwielbia wypuszczać wilki. Sadzone w 2015.
Mój James Grieve ani specjalnie nie kwitnie ani nie doczekałam się jeszcze owoców, które by nie opadły zanim dojrzeją. Drzewo kochane przez mszyce, rośnie "jak miotła" - uwielbia wypuszczać wilki. Sadzone w 2015.
Pozdrawiam Lucyna
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Hehe. Czyli opada w sierpniu, dojrzewa we wrześniu, a przy okazji jest uwielbiany przez mszyce 

- leszkat76
Ale trzeba przyznać że zapylaczem jest bardzo dobrym. W zeszłym roku rozwieszałam jego gałązki na młodych jabłonkach i owoce były piękne, jak z obrazka. W tym roku James miał mało kwiatów i rozwieszałam gałązki Krąselskiej, tylko na Witosa nie szkodowałam i dałam Jamesa. Efekt taki że Witos mi się złamał bo miał dużo i duże owoce a inne jabłonki słabo zawiązały, pomimo obfitego kwitnienia.
Freedom miał w zeszłym roku ogromne owoce a w tym jakieś niedorobione, połowę mniejsze. Discovery obficie kwitł a owoców kilka tylko miał. Early Geneva podobnie.
Freedom miał w zeszłym roku ogromne owoce a w tym jakieś niedorobione, połowę mniejsze. Discovery obficie kwitł a owoców kilka tylko miał. Early Geneva podobnie.
-
Dziwne, ani jednej mszycy na nim nie widziałam. Nawet Jamesa nie psikałam na mszyce tylko śliwy rosnące po sąsiedzku.
Zorientowałam się, że coś z nim nie tak bo posadzony wiosną ub. roku praktycznie nie urósł, wypuścił trzy krótkie gałązki na wierzchołku, pewnie ze dwie krótkie , boczne i zakwitło parę kwiatków na pieńku. A miał być karłowy. W tym roku cały pień był ukwiecony i gałązki też. Cały czas miałam w głowie by zapylał wkoło co tylko się da (bo po to był posadzony) , nawet jabłoń u sąsiada, która kwitła od paru lat i nigdy ani jednego jabłka nie zawiązała. Poczekałam aż James przekwitnie, pięknie wszystkie kwiatki zawiązały. Podobno kolumnowe tak mają, że są samopylne. Poobcinałam wszystkie zawiązki, zostawiłam tylko 5 szt jabłuszek na wierzchołku. Przywiązany solidnie do dwóch palików, oparł się wichurom. Podczas tej najgorszej, ostatniej jedno jabłko spadło. Reszta, czyli 4 szt dobrze się trzyma, nawet duże są. No to czekam, twierdzicie, że muszą powisieć i wtedy są pyszne, zobaczymy. Myślę, że nikt obcy się nie skusi, bo nam już tak jacyś amatorzy kwaśnych jabłek potrząsnęli Julią (przy siatce rośnie), że ostało się zaledwie kilkanaście szt . A że jabłka były piękne, ale jeszcze niedojrzałe, zniszczyli tylko, ponadgryzane powrzucane były w grządki. Jakiś szczeniacki wybryk.
Zorientowałam się, że coś z nim nie tak bo posadzony wiosną ub. roku praktycznie nie urósł, wypuścił trzy krótkie gałązki na wierzchołku, pewnie ze dwie krótkie , boczne i zakwitło parę kwiatków na pieńku. A miał być karłowy. W tym roku cały pień był ukwiecony i gałązki też. Cały czas miałam w głowie by zapylał wkoło co tylko się da (bo po to był posadzony) , nawet jabłoń u sąsiada, która kwitła od paru lat i nigdy ani jednego jabłka nie zawiązała. Poczekałam aż James przekwitnie, pięknie wszystkie kwiatki zawiązały. Podobno kolumnowe tak mają, że są samopylne. Poobcinałam wszystkie zawiązki, zostawiłam tylko 5 szt jabłuszek na wierzchołku. Przywiązany solidnie do dwóch palików, oparł się wichurom. Podczas tej najgorszej, ostatniej jedno jabłko spadło. Reszta, czyli 4 szt dobrze się trzyma, nawet duże są. No to czekam, twierdzicie, że muszą powisieć i wtedy są pyszne, zobaczymy. Myślę, że nikt obcy się nie skusi, bo nam już tak jacyś amatorzy kwaśnych jabłek potrząsnęli Julią (przy siatce rośnie), że ostało się zaledwie kilkanaście szt . A że jabłka były piękne, ale jeszcze niedojrzałe, zniszczyli tylko, ponadgryzane powrzucane były w grządki. Jakiś szczeniacki wybryk.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Polećcie proszę jakieś odmiany wczesne, na letnie orzeźwienie.
Lubię odmiany chrupkie i soczyste. Może znajdą się odmiany do zerwania już w sierpniu o takich walorach. 

-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Charłamowska jest soczysta i kwaśna dojrzewa początkiem września.
Dziś wyjąłem 6 pestek z Jonathana, którego zapylałem koksą pomarańczową, drugi krok w długiej podróży do owocowania tych siewek
Dziś wyjąłem 6 pestek z Jonathana, którego zapylałem koksą pomarańczową, drugi krok w długiej podróży do owocowania tych siewek

- leszkat76
Łał ,Kamil to nawet krzyżówki jabłoni tworzysz?
Ciekawe co wyrośnie.
Ja to polecam z sierpniowych Katję i Grafsztynek Inflancki, z lipcowych Early Geneva, podobnież choruje na parch ale u mnie na razie zdrowo rośnie, trochę pryskam , nie dużo. Naszczepiłam z letnich Suislepper, Gold Milenium (chwalone przez forumowiczów, ja nie próbowałam)i Różowy Nalew soczysty, chrupiący, lekko kwaskowaty. Jeszcze Ananas Berżenicki.

Ja to polecam z sierpniowych Katję i Grafsztynek Inflancki, z lipcowych Early Geneva, podobnież choruje na parch ale u mnie na razie zdrowo rośnie, trochę pryskam , nie dużo. Naszczepiłam z letnich Suislepper, Gold Milenium (chwalone przez forumowiczów, ja nie próbowałam)i Różowy Nalew soczysty, chrupiący, lekko kwaskowaty. Jeszcze Ananas Berżenicki.

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Gold Milenium mogę polecić. Koniec sierpnia jest dobra.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
To była tylko próba na razie jak wyjdzie mi zapylenie, warto by wyhodować jakąś wartościową odmianę na bazie zabytkowych odmian.
Obawiam się, że wyrośnie coś bardzo podatnego na mączniaka i raki

Są odmiany z tej pary, tylko nasiona tworzyła koksa: Karmijn de Sonnaville, Kent apple.
- leszkat76
Mam Koksę ale owoce ma tak drobne, że gdyby nie to że potrzebna na zapylacz to bym wywaliła. Jeszcze mączniaka łapie.
W tym roku to wszystkie owoce spadły nie dojrzałe i nawet liści już prawie nie ma. Fakt że mało podlewałam ale inne drzewka jakoś lepiej sobie radzą.