Kuchnia Kaśki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Mazurki wyszły średnio-kajmak zrobiłam za rzadki, ale i tak zostały zjedzone.
Pochwalę się domową wędlinką, chociaż za dużo mojego wkładu w to nie było
Babka za to była pyszna,przepis stąd viewtopic.php?p=3577497#p3577497 , dodałam olejek śmietankowy, rzadko używam ,,perfum do ciasta,, ale tu jak najbardziej wskazane
Pochwalę się domową wędlinką, chociaż za dużo mojego wkładu w to nie było
Babka za to była pyszna,przepis stąd viewtopic.php?p=3577497#p3577497 , dodałam olejek śmietankowy, rzadko używam ,,perfum do ciasta,, ale tu jak najbardziej wskazane
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10604
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu kaj nie kochać Ciebie za takie pyszności.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Zaczyna się sezon dyniowy.
Pyszne
Owsiane ciastka dyniowe(-zainspirowałam się przepisem z Moich Wypieków)
220 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
ok 200 g puree z dyni
120 g roztopionego masła
1 żółtko
wanilia
80g żurawiny
Wszystkie składniki wymieszać, aż się dobrze połączą, jeśli ciasto mało kleiste dodać jeszcze puree. Formować kulki wilgotnymi dłońmi lub dwoma łyżkami, spłaszczyć. Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciastek -ok 15, 20 minut zależnie od grubości ciastek. W oryginale polane są cynamonowym lukrem, ja zostawiłam golaski
Muffinki dyniowe
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
170g cukru
cukier waniliowy
2 duże jaja
250 ml puree z dyni
60 ml mleka
150g roztopionego masła
W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Składniki łączymy i do foremek. Do każdej można włożyć 2,3 wiśnie, borówki, lub rodzynki. Dla zaromatyzowania można wetrzeć skórkę z cytryny, lub pomarańczy.Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Pyszne
Owsiane ciastka dyniowe(-zainspirowałam się przepisem z Moich Wypieków)
220 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
ok 200 g puree z dyni
120 g roztopionego masła
1 żółtko
wanilia
80g żurawiny
Wszystkie składniki wymieszać, aż się dobrze połączą, jeśli ciasto mało kleiste dodać jeszcze puree. Formować kulki wilgotnymi dłońmi lub dwoma łyżkami, spłaszczyć. Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciastek -ok 15, 20 minut zależnie od grubości ciastek. W oryginale polane są cynamonowym lukrem, ja zostawiłam golaski
Muffinki dyniowe
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
170g cukru
cukier waniliowy
2 duże jaja
250 ml puree z dyni
60 ml mleka
150g roztopionego masła
W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Składniki łączymy i do foremek. Do każdej można włożyć 2,3 wiśnie, borówki, lub rodzynki. Dla zaromatyzowania można wetrzeć skórkę z cytryny, lub pomarańczy.Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Ten przepis wykorzystałam po raz pierwszy, otworzyłam już jeden słoiczek, i mogę go polecić
Pomidorki koktajlowe w oliwie
1 kg pomidorków koktajlowych
sok z cytryny
20 listków bazylii
2-4 gałązki tymianek
4 ząbki czosnku
octu 10%
oliwa
sól
cukier
Pomidorki umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni , niektóre się rozpadną.
Pomidorki nałożyć do słoików do 3/5 ich wysokości. Do każdego dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżeczkę soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki.
Podgrzać oliwę, gorącą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy możemy użyć olej słonecznikowy. Ja dałam pół na pół.
Oryginalny przepis pochodzi z ,, Wrząca kuchnia,,
Pomidorki koktajlowe w oliwie
1 kg pomidorków koktajlowych
sok z cytryny
20 listków bazylii
2-4 gałązki tymianek
4 ząbki czosnku
octu 10%
oliwa
sól
cukier
Pomidorki umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni , niektóre się rozpadną.
Pomidorki nałożyć do słoików do 3/5 ich wysokości. Do każdego dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżeczkę soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki.
Podgrzać oliwę, gorącą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy możemy użyć olej słonecznikowy. Ja dałam pół na pół.
Oryginalny przepis pochodzi z ,, Wrząca kuchnia,,
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Crumble
mąka 250g
cukier 12og
masło150g
Do naczynia wkładamy owoce, tak dobre 0,5 kg, wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, można dodać cukru jeśli owoce bardzo kwaśne, na to kruszonkę i do piekarnika180 stopni, 30-40 minut. Owoce będą się gotowały, tak ma być. Ja miałam śliwki, brzoskwinie i winogrono. Najlepsze na ciepło.
mąka 250g
cukier 12og
masło150g
Do naczynia wkładamy owoce, tak dobre 0,5 kg, wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, można dodać cukru jeśli owoce bardzo kwaśne, na to kruszonkę i do piekarnika180 stopni, 30-40 minut. Owoce będą się gotowały, tak ma być. Ja miałam śliwki, brzoskwinie i winogrono. Najlepsze na ciepło.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Sałatka z tuńczyka
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3069
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu koniecznie muszę spróbować Twoich przepisów Świetnie się prezentują. Robiłaś może puree z dyni w słoikach? Albo jakiś dżem na bazie dyni?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Julianie gdybyś zajrzał, to odpowiem: robiłam pure z dyni, ale niestety na 4 słoiki 3 się zepsuły. Zdecydowanie lepiej jest je zamrozić.
Wczoraj w wyniku kombinowania co zrobić na obiad powstał
Sos z garam masala
O,4 kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
biała część pora
1marchewka
1 puszka pomidorów
0,25 serka mascarpone, można zastąpić kremówką
przyprawa garam masala
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, krótko, żeby nie był gorzki. Dodać mięso, trochę podsmażyć, potem dodać pora pokrojonego w półplasterki i marchewkę startą na jarzynowej tarce, krótko przesmażyć. Posypać przyprawami, wymieszać, wlać pomidory. Na koniec dodać serek. Jeśli to konieczne podlać wodą lub bulionem. Podawać z ryżem lub makaronem.
Wczoraj w wyniku kombinowania co zrobić na obiad powstał
Sos z garam masala
O,4 kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
biała część pora
1marchewka
1 puszka pomidorów
0,25 serka mascarpone, można zastąpić kremówką
przyprawa garam masala
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, krótko, żeby nie był gorzki. Dodać mięso, trochę podsmażyć, potem dodać pora pokrojonego w półplasterki i marchewkę startą na jarzynowej tarce, krótko przesmażyć. Posypać przyprawami, wymieszać, wlać pomidory. Na koniec dodać serek. Jeśli to konieczne podlać wodą lub bulionem. Podawać z ryżem lub makaronem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3069
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie
Re: Kuchnia Kaśki
Dziękuję za podpowiedź W takim razie nie będę robić pure w słoikach
- dtlissa
- 200p
- Posty: 384
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wroclaw
Re: Kuchnia Kaśki
ta sałatka, gdzie zapasy ryżu w domu są dość duże jest świetna. Dziękuję bardzo za przepisa, sałatka bardzo smacznakasik 69 pisze:Sałatka z tuńczyka
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.
Witam w ogrodzie... (NL1)
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Julku podobno dynię trzeba pasteryzować trzykrotnie. Tak więc z mrożeniem mniej kłopotu, tylko trzeba mieć dużą zamrażarkę A jak robisz mus z dyni. Ja umytą dynię kroję na kawałki, układam na blasze i do piekarnika. Potem wystarczy tylko przetrzeć przez sito.
dtlissa a tą próbowałaś viewtopic.php?p=6120581#p6120581 ?
Dziś
Zupa gołąbkowa- proporcje mniej więcej, bo robiłam,, na oko
0,5 kg mięsa mielonego
pół niedużej główki białej kapusty-pokroić jak na surówkę
1 duża cebula-pokroić kostkę
2 ząbki czosnku
1 spora marchewka-zetrzeć na tarce jarzynowej
koncentrat pomidorowy+-2 łyżki
1 szklanka ryżu
3 litry wody
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Cebulę przesmażyć na oleju, wrzucić czosnek, a po chwili mięso. Przesmażyć tak jak do spagetti. Dodać marchew i jeszcze chwilę przesmażyć. Dołożyć koncentrat i przyprawy. Przełożyć do garnka, dodać kapustę i krótko przesmażyć mieszając. Podlać wodą, dołożyć ziele anielskie i liść laurowy. Jak się zagotuje dodać suchy ryż. Gotować do miękkości ryżu, W razie potrzeby dodać wody.
dtlissa a tą próbowałaś viewtopic.php?p=6120581#p6120581 ?
Dziś
Zupa gołąbkowa- proporcje mniej więcej, bo robiłam,, na oko
0,5 kg mięsa mielonego
pół niedużej główki białej kapusty-pokroić jak na surówkę
1 duża cebula-pokroić kostkę
2 ząbki czosnku
1 spora marchewka-zetrzeć na tarce jarzynowej
koncentrat pomidorowy+-2 łyżki
1 szklanka ryżu
3 litry wody
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Cebulę przesmażyć na oleju, wrzucić czosnek, a po chwili mięso. Przesmażyć tak jak do spagetti. Dodać marchew i jeszcze chwilę przesmażyć. Dołożyć koncentrat i przyprawy. Przełożyć do garnka, dodać kapustę i krótko przesmażyć mieszając. Podlać wodą, dołożyć ziele anielskie i liść laurowy. Jak się zagotuje dodać suchy ryż. Gotować do miękkości ryżu, W razie potrzeby dodać wody.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Sałatka z grzybkami
4-5 ugotowanych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
2 kiszone ogórki
słoik marynowanych grzybków
szczypiorek-dużo
sól, pieprz, musztarda, czosnek majonez-wg uznania
Wszystko pokroić w drobną kostkę, przyprawić, wymieszać zostawić żeby się trochę przegryzło.
4-5 ugotowanych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
2 kiszone ogórki
słoik marynowanych grzybków
szczypiorek-dużo
sól, pieprz, musztarda, czosnek majonez-wg uznania
Wszystko pokroić w drobną kostkę, przyprawić, wymieszać zostawić żeby się trochę przegryzło.