Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- mag
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4381
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pod Wrocławiem
Re: Przepisy na potrawy z dyni
A gdyby dać zamiast pieczonej, utartą surową dynię Byłoby szybciej
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6532
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Może i tak, ale: byłoby wilgotniej, bo pieczona jest suchsza, po drugie upieczona łatwiej się rozgniata na pure samym widelcem, zupełnie bez wysiłku, a surową trzeba dopiero utrzeć...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Sunrise
- 200p
- Posty: 227
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław okolice
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Witam
Też uwielbiam dynię i mam zamiar w tym roku nasadzić i zebrać pokaźny zbiór. Jak byłam w USA to jadłam pyszny placek z dynii, coś takiego jak sernik, gdzieś powinnam mieć przepis, jak przetłumaczę to wpiszę.
Też uwielbiam dynię i mam zamiar w tym roku nasadzić i zebrać pokaźny zbiór. Jak byłam w USA to jadłam pyszny placek z dynii, coś takiego jak sernik, gdzieś powinnam mieć przepis, jak przetłumaczę to wpiszę.
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Ooooo to poproszę o przepis , bo właśnie mam pod ręka rozkrojoną dynie i szukam na nią pomysłu
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Sunrise
- 200p
- Posty: 227
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław okolice
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Proszę bardzo
Znalazłam i to juz przetłumaczony, nie musiałam kombinować z wielkością miar (oni tam używaja cup czyli niecałe 1/2 szklanki).
Ciasto z dyni:
220 g białej mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru-pudru
100 g masła
trochę lodowatej wody (wystarczy jedna kostkę lodu zalać odrobiną wody)
Przesianą do miski mąkę trzeba palcami utrzeć z zimnym masłem i solą aż powstaną grudki. Następnie bardzo ostrożnie dodawać wodę by nadać ciastu odpowiednia - gładka konsystencję. Ciasto jest dobre, kiedy nie przykleja sie do dłoni i miski. Należy je teraz rozwałkować w kształt koła - podsypywać mąką, jeśli sie przykleja do wałka czy stolnicy - i wyłożyć nim formę do tarty (20-22 cm). Wystające części obciąć.
Dno tarty wyłozyć orzechami macademia (mi one najbardziej smakuja z tym plackiem) ale można dodać inne lub posypać pokruszonymi płatkami migdałów (zależy co kto lubi, lub co kto ma)
i wstawić całość na godzinę do lodówki.
Masa dyniowa:
360-400 g musu z dyni (dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Na niewielkim ogniu podgrzewać aż zacznie puszczać sok. Od czasu do czasu mieszać i gotować do miękkości)
100g cukru trzcinowego
90 g brązowego cukru
400 ml skondensowanego mleka - słodkiego
3 jajka - jeśli są bardzo duże można dać dwa i 1 żółtko
2/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
ewentualnie łyżeczka skórki startej z pomarańczy i płatki migdałów do posypania dna tarty
(mozna dodać 2-3 łyzki grysiku i łyżkę mąki, jeśli wydaje nam się za żadkie - też zalezy od dynii)
Rozbełtać jajka, dodać cukier, mleko i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać przyprawy i wymieszać a na końcu dodać mus z dyni i wszystko dokładnie wymieszać.
Przelać masę na wystudzone w lodówce ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 175 stopni C i piec ok 45 minut.
Ciasto jest pyszne - polecam
Izabela
Znalazłam i to juz przetłumaczony, nie musiałam kombinować z wielkością miar (oni tam używaja cup czyli niecałe 1/2 szklanki).
Ciasto z dyni:
220 g białej mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru-pudru
100 g masła
trochę lodowatej wody (wystarczy jedna kostkę lodu zalać odrobiną wody)
Przesianą do miski mąkę trzeba palcami utrzeć z zimnym masłem i solą aż powstaną grudki. Następnie bardzo ostrożnie dodawać wodę by nadać ciastu odpowiednia - gładka konsystencję. Ciasto jest dobre, kiedy nie przykleja sie do dłoni i miski. Należy je teraz rozwałkować w kształt koła - podsypywać mąką, jeśli sie przykleja do wałka czy stolnicy - i wyłożyć nim formę do tarty (20-22 cm). Wystające części obciąć.
Dno tarty wyłozyć orzechami macademia (mi one najbardziej smakuja z tym plackiem) ale można dodać inne lub posypać pokruszonymi płatkami migdałów (zależy co kto lubi, lub co kto ma)
i wstawić całość na godzinę do lodówki.
Masa dyniowa:
360-400 g musu z dyni (dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Na niewielkim ogniu podgrzewać aż zacznie puszczać sok. Od czasu do czasu mieszać i gotować do miękkości)
100g cukru trzcinowego
90 g brązowego cukru
400 ml skondensowanego mleka - słodkiego
3 jajka - jeśli są bardzo duże można dać dwa i 1 żółtko
2/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
ewentualnie łyżeczka skórki startej z pomarańczy i płatki migdałów do posypania dna tarty
(mozna dodać 2-3 łyzki grysiku i łyżkę mąki, jeśli wydaje nam się za żadkie - też zalezy od dynii)
Rozbełtać jajka, dodać cukier, mleko i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać przyprawy i wymieszać a na końcu dodać mus z dyni i wszystko dokładnie wymieszać.
Przelać masę na wystudzone w lodówce ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C - piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 175 stopni C i piec ok 45 minut.
Ciasto jest pyszne - polecam
Izabela
-
- 200p
- Posty: 266
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Przepis na wino z dyni
Jak przeważnie na wino nie ma dokładnego przepisu, tak i mój nie jest dokładny. Jest to przepis mojej babci która nigdy do niczego nie używała miarek ani wagi, wszystko na oko albo raczej do smaku. Więc postaram się opisać jak najlepiej potrafię!
Dynię oczyszczamy, obieramy z skórki kroję najdrobniej jak się da (można także zetrzeć na tarce), zalewam całość syropem z wody i cukru (cukru według uznania, ilości dyni i wielkości baniaka na wino, orientacyjnie wody musi być tyle by dynia pływała), przelewam całość do baniaka, przykrywam szyjkę ściereczką i pozostawiam do mocnego fermentowania na parę dni aż się podniesie. Wtedy całość przeciskam przez szmatkę lnianą, płyn wlewam z powrotem do umytego baniaka a miąższ wyrzucam.
Do płynu dodaję przyprawy, parę gożdzików, laskę wanili i kawałek cynamonu trochę miodu (ale to według upodobania, można dodać także imbir albo sok najlepiej domowy, wtedy zyskamy inny kolor i lekki posmak wybranego owocu w bukiecie wina).
Zalewam taki płyn ponownie syropem z cukru (po poprzednim skosztowaniu by wiedzieć ile cukru dodać, ja lubię słodsze i radze dodać więcej cukru, bo i tak się obróci częściowo w procenty, ale to także kwestia smaku). Dopełniam do 3/4 wysokości baniaka wodą (żródlaną), zakładam rurkę fermentacyjną i odstawiam na parę miesięcy, zlewając od czasu do czasu płyn z nad osadu, osad wylewam. A uzyskany klarowniejszy płyn wlewam z powrotem do umytej butli. Tą czynność powtarzam parę razy w zależności od odmiany dyni i stopnia fermentacji, jest to także okazja do ewentualnego dosłodzenia do smaku lub lepszej fermentacji. Ja nigdy nie dodaję drożdży winiarskich!!! Kolor wina wacha się od słomkowego, po żółto -pomarańczowy (sama dynia- dodając soku zmodyfikujemy kolor ale i smak!
Wino nigdy nie wychodzi takie same
Pozdrawiam i życzę smacznego
Jak przeważnie na wino nie ma dokładnego przepisu, tak i mój nie jest dokładny. Jest to przepis mojej babci która nigdy do niczego nie używała miarek ani wagi, wszystko na oko albo raczej do smaku. Więc postaram się opisać jak najlepiej potrafię!
Dynię oczyszczamy, obieramy z skórki kroję najdrobniej jak się da (można także zetrzeć na tarce), zalewam całość syropem z wody i cukru (cukru według uznania, ilości dyni i wielkości baniaka na wino, orientacyjnie wody musi być tyle by dynia pływała), przelewam całość do baniaka, przykrywam szyjkę ściereczką i pozostawiam do mocnego fermentowania na parę dni aż się podniesie. Wtedy całość przeciskam przez szmatkę lnianą, płyn wlewam z powrotem do umytego baniaka a miąższ wyrzucam.
Do płynu dodaję przyprawy, parę gożdzików, laskę wanili i kawałek cynamonu trochę miodu (ale to według upodobania, można dodać także imbir albo sok najlepiej domowy, wtedy zyskamy inny kolor i lekki posmak wybranego owocu w bukiecie wina).
Zalewam taki płyn ponownie syropem z cukru (po poprzednim skosztowaniu by wiedzieć ile cukru dodać, ja lubię słodsze i radze dodać więcej cukru, bo i tak się obróci częściowo w procenty, ale to także kwestia smaku). Dopełniam do 3/4 wysokości baniaka wodą (żródlaną), zakładam rurkę fermentacyjną i odstawiam na parę miesięcy, zlewając od czasu do czasu płyn z nad osadu, osad wylewam. A uzyskany klarowniejszy płyn wlewam z powrotem do umytej butli. Tą czynność powtarzam parę razy w zależności od odmiany dyni i stopnia fermentacji, jest to także okazja do ewentualnego dosłodzenia do smaku lub lepszej fermentacji. Ja nigdy nie dodaję drożdży winiarskich!!! Kolor wina wacha się od słomkowego, po żółto -pomarańczowy (sama dynia- dodając soku zmodyfikujemy kolor ale i smak!
Wino nigdy nie wychodzi takie same
Pozdrawiam i życzę smacznego
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Przepisy na potrawy z dyni
W tym roku pierwszy raz sadzę dynie i postanowiłam przygotować się do ich zagospodarowania na jesieni. Poprosiłam o pomoc znajomego kucharza i co jakiś czas (jak ma trochę dyni) uczy mnie czegoś. Na razie mogę podać takie przepisy:
Gnocchi z dyni
dynia 150 gram
mąka około 900 gram
parmezan 100 gram
sól
gałka muszkatołowa
Dynię obrać i pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze i przykryć folią aluminiową. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut, ma puścić sok. Zlać płyn (można go dodać do jakiegoś soku albo wlać do zupy) i osuszyć dynię. Zmiksować. Zagnieść z pozostałymi składnikami, mąki dając tyle, żeby ciasto było jak na kopytka. Utoczyć wałeczki grubości małego palca, lekko spłaszczyć, pociąć na kawałeczki szerokości nie większej niż 1 cm.
Gotować jak kopytka. Podawać z dowolnym sosem, dobrze się komponują z rybą.
Nadzienie do ravioli
dynia - 100 gram zmiksowanej
mielona wierzowina albo poskubana na kawałeczki surowa kiełbasa - 200 gram
parmezan - 100 gram
bułka tarta - 100 gram
Dynię i mięso razem dusić na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż dynia się udusi. Zmiksować. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić. Nadzienie gotowe, lepić pierożki
Risotto z dynią
surowy boczek wieprzowy ALBO surowa kiełbasa ALBO dowolna wieprzowina (mi najlepiej smakuje z boczkiem) - ilość na oko, nie za dużo, około spora garść pokrojonego w kostkę
dynia - na oko, sporo
ryż - na oko, ze 2/3 szklanki surowego
rosół - resztka z wczorajszego obiadu albo rozpuszczona w wodzie kostka rosołowa - przynajmniej litr
po małym kawałku: marchewka, cebula, por, seler (nać), pietruszka (nać)
Mięsko lekko podsmażyć na duużej patelni, dodać dynię pokrojoną na kawałki (im mniejsze tym szybciej się udusi) i smażyć mieszając co jakiś czas aż dynia puści dużo soku i zmięknie.
Posiekać na drobniutko włoszczyznę i dodać do potrawy, smażyć przez chwilę. Dodać ryż (surowy) i smażyć często mieszając, aż będzie konieczne podlanie rosołem. I tak smażyć i podlewać aż ryż będzie ugotowany. Ma wyjść dość rzadka papka. Na koniec można posypać parmezanem albo owczym serem. Można w trakcie gotowania dodać łyżeczkę śmietany.
W tym przepisie wszystko jest na oko i risotto wyjdzie w zależności od proporcji składników bardziej mięsne lub bardziej dyniowe, można robić rzadsze lub gęste, wg upodobania.
Gnocchi z dyni
dynia 150 gram
mąka około 900 gram
parmezan 100 gram
sól
gałka muszkatołowa
Dynię obrać i pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze i przykryć folią aluminiową. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut, ma puścić sok. Zlać płyn (można go dodać do jakiegoś soku albo wlać do zupy) i osuszyć dynię. Zmiksować. Zagnieść z pozostałymi składnikami, mąki dając tyle, żeby ciasto było jak na kopytka. Utoczyć wałeczki grubości małego palca, lekko spłaszczyć, pociąć na kawałeczki szerokości nie większej niż 1 cm.
Gotować jak kopytka. Podawać z dowolnym sosem, dobrze się komponują z rybą.
Nadzienie do ravioli
dynia - 100 gram zmiksowanej
mielona wierzowina albo poskubana na kawałeczki surowa kiełbasa - 200 gram
parmezan - 100 gram
bułka tarta - 100 gram
Dynię i mięso razem dusić na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż dynia się udusi. Zmiksować. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić. Nadzienie gotowe, lepić pierożki
Risotto z dynią
surowy boczek wieprzowy ALBO surowa kiełbasa ALBO dowolna wieprzowina (mi najlepiej smakuje z boczkiem) - ilość na oko, nie za dużo, około spora garść pokrojonego w kostkę
dynia - na oko, sporo
ryż - na oko, ze 2/3 szklanki surowego
rosół - resztka z wczorajszego obiadu albo rozpuszczona w wodzie kostka rosołowa - przynajmniej litr
po małym kawałku: marchewka, cebula, por, seler (nać), pietruszka (nać)
Mięsko lekko podsmażyć na duużej patelni, dodać dynię pokrojoną na kawałki (im mniejsze tym szybciej się udusi) i smażyć mieszając co jakiś czas aż dynia puści dużo soku i zmięknie.
Posiekać na drobniutko włoszczyznę i dodać do potrawy, smażyć przez chwilę. Dodać ryż (surowy) i smażyć często mieszając, aż będzie konieczne podlanie rosołem. I tak smażyć i podlewać aż ryż będzie ugotowany. Ma wyjść dość rzadka papka. Na koniec można posypać parmezanem albo owczym serem. Można w trakcie gotowania dodać łyżeczkę śmietany.
W tym przepisie wszystko jest na oko i risotto wyjdzie w zależności od proporcji składników bardziej mięsne lub bardziej dyniowe, można robić rzadsze lub gęste, wg upodobania.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Loeb - prosiła mnie o wstawienie na tym wątku przepisu na nadziewane patisony. Wprawdzie widzę tu same dynie, ale mam nadzieję że się przyda
Nie jest to żaden wymyślny przepis, w ten sam sposób robię i cukinię, i kabaczka i właśnie patisona, ale patison ma o wiele bardziej ciekawy smak.
-mięso mielone
-jajko
-bułka tarta
-przyprawy - sól, pieprz, zioła wg uznania
-przecier pomidorowy
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku. Można dodać trochę ugotowanego ryżu.
Patisona dość dużego (wiadomo, nie może to być taki jak wkłada sie w słoiki) wydrążyć, ostrożnie aby nie zrobić dziurki w dnie, jeśli jest młodziutki można ze skórką, jeżeli po próbie paznokieć ma chociaż delikatny opór aby przebić skórkę, trzeba ją ostrożnie obrać.
W środku i z zewnątrz posypać trochę solą, włożyć mięso, może trochę wystawać nad warzywo, ale nie dużo, na wierzch położyć plasterek masła, włożyć na blaszkę i do piekarnika nastawionego na 180stopni C. Piec w zależności od wielkości ok. 20-40 minut
Najlepiej sprawdzić szpikulcem od szaszłyków, jeżeli wchodzi bez oporu jest gotowy.
Można podawać z ketchupem
Smacznego
Innym razem podam przepis na drożdżaka z dynią
Nie jest to żaden wymyślny przepis, w ten sam sposób robię i cukinię, i kabaczka i właśnie patisona, ale patison ma o wiele bardziej ciekawy smak.
-mięso mielone
-jajko
-bułka tarta
-przyprawy - sól, pieprz, zioła wg uznania
-przecier pomidorowy
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku. Można dodać trochę ugotowanego ryżu.
Patisona dość dużego (wiadomo, nie może to być taki jak wkłada sie w słoiki) wydrążyć, ostrożnie aby nie zrobić dziurki w dnie, jeśli jest młodziutki można ze skórką, jeżeli po próbie paznokieć ma chociaż delikatny opór aby przebić skórkę, trzeba ją ostrożnie obrać.
W środku i z zewnątrz posypać trochę solą, włożyć mięso, może trochę wystawać nad warzywo, ale nie dużo, na wierzch położyć plasterek masła, włożyć na blaszkę i do piekarnika nastawionego na 180stopni C. Piec w zależności od wielkości ok. 20-40 minut
Najlepiej sprawdzić szpikulcem od szaszłyków, jeżeli wchodzi bez oporu jest gotowy.
Można podawać z ketchupem
Smacznego
Innym razem podam przepis na drożdżaka z dynią
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2122
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Super Na drożdża też poprosze. W zeszłym roku piękne patisony mi porosły i nie wiedziałam co z nimi zrobić, w końcu skończyły jako dekoracja:D Jeden stoi do dziś. A skórkę długo miały miękką .
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
U mnie tylko te ostatnie jesienne patisony zostają, wcześniej rozbiorą mi wszystkie, a to siostra, to znajomi, sporo też sami jemy. Z patisonów robię też takie a'la leczo-podłoże:loeb pisze:Super Na drożdża też poprosze. W zeszłym roku piękne patisony mi porosły i nie wiedziałam co z nimi zrobić, w końcu skończyły jako dekoracja:D Jeden stoi do dziś. A skórkę długo miały miękką .
patison, marchew zetrzeć na tarce do warzyw, dodać podsmażoną, pokrojoną cebulę, pokrojone pomidory, można dodać paprykę, lub inne warzywa wg, uznania.
Dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą pieprzem, ziołami
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 3
- Od: 27 cze 2011, o 07:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przepisy na potrawy z dyni
po drugie upieczona łatwiej się rozgniata na pure samym widelcem, zupełnie bez wysiłku, a surową trzeba dopiero utrzeć...
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Podaję obiecany przepis na DROŻDŻAKA Z DYNI
1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (pół na pół margaryny i oleju)
7 dkg drożdży
1,5 szkl mleka
37 dkg dyni
olejek migdałowy
1/3 łyżeczki soli
Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować w szklance mleka, zmiksować, do gorącego dodać margarynę (aby się rozpuściła).
Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczka cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, dynię, olej i sól, i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
Przed upieczeniem można cienko posmarować ciasto powidłami śliwkowymi i posypać kruszonką, zamiast powideł można użyć bardzo słodkiej wody, chodzi o to aby kruszonka przykleiła się.
Z tej porcji wychodzą mi 2 duże keksówki. Drożdżak jest bardzo dobry i wilgotny, dlatego uwielbiany przez dzieci i mojego męża, z założenia nie lubi on suchych ciast
A to zdjęcie drożdżaka pieczonego jesienią
1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (pół na pół margaryny i oleju)
7 dkg drożdży
1,5 szkl mleka
37 dkg dyni
olejek migdałowy
1/3 łyżeczki soli
Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować w szklance mleka, zmiksować, do gorącego dodać margarynę (aby się rozpuściła).
Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczka cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, dynię, olej i sól, i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
Przed upieczeniem można cienko posmarować ciasto powidłami śliwkowymi i posypać kruszonką, zamiast powideł można użyć bardzo słodkiej wody, chodzi o to aby kruszonka przykleiła się.
Z tej porcji wychodzą mi 2 duże keksówki. Drożdżak jest bardzo dobry i wilgotny, dlatego uwielbiany przez dzieci i mojego męża, z założenia nie lubi on suchych ciast
A to zdjęcie drożdżaka pieczonego jesienią
Re: Przepisy na potrawy z dyni
A z makaronowej możecie coś zaproponować?:)
Lika
Lika