Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Bardzo fajna stronka , zapisałam sobie, bo dynia jedna urosła, a 2 kolejne rosną
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- minia821
- 500p
- Posty: 660
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Ciasto dyniowo-marchwiowe
1 szkl. cukru
3 jajka
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody spożywczej
1 cukier wanilinowy
3 szkl. mąki
1 szkl. oleju
2 garście pokrojonych różnych orzechów (ja daję przeważnie nerkowce, laskowe)
2-3 szkl. (w sumie) obranej, startej i odsączonej dyni i marchwi.
Jaja ubić z cukrami, dodać olej, mąkę z sodą i cynamonem - wymieszać łyżką, dodać orzechy i warzywa, wymieszać.
Ciasto piec ok. 50 min. w 180 stopniach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zimne oprószyć cukrem pudrem.
UWAGI:
- ciasto można zrobić z samej dyni, albo z samej marchwi.
- nie trzeba dawać orzechów.
- ciasto jest lekko wilgotne, pachnie jak piernik.
1 szkl. cukru
3 jajka
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody spożywczej
1 cukier wanilinowy
3 szkl. mąki
1 szkl. oleju
2 garście pokrojonych różnych orzechów (ja daję przeważnie nerkowce, laskowe)
2-3 szkl. (w sumie) obranej, startej i odsączonej dyni i marchwi.
Jaja ubić z cukrami, dodać olej, mąkę z sodą i cynamonem - wymieszać łyżką, dodać orzechy i warzywa, wymieszać.
Ciasto piec ok. 50 min. w 180 stopniach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zimne oprószyć cukrem pudrem.
UWAGI:
- ciasto można zrobić z samej dyni, albo z samej marchwi.
- nie trzeba dawać orzechów.
- ciasto jest lekko wilgotne, pachnie jak piernik.
Pozdrawiam Kaśka
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1672
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Przepisy na potrawy z dyni
agusia2410 pisze:Podaję obiecany przepis na DROŻDŻAKA Z DYNI
1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (pół na pół margaryny i oleju)
7 dkg drożdży
1,5 szkl mleka
37 dkg dyni
olejek migdałowy
1/3 łyżeczki soli
Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować w szklance mleka, zmiksować, do gorącego dodać margarynę (aby się rozpuściła).
Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczka cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, dynię, olej i sól, i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
Przed upieczeniem można cienko posmarować ciasto powidłami śliwkowymi i posypać kruszonką, zamiast powideł można użyć bardzo słodkiej wody, chodzi o to aby kruszonka przykleiła się.
Z tej porcji wychodzą mi 2 duże keksówki. Drożdżak jest bardzo dobry i wilgotny, dlatego uwielbiany przez dzieci i mojego męża, z założenia nie lubi on suchych ciast
A to zdjęcie drożdżaka pieczonego jesienią
Dzisiaj zrobilam, pychotka
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Był przepis na wino z dyni to ja podam na nalewkę z dyni.
Zaznaczam,że nie robiłam,ale może jeszcze spróbuję zrobić.
Opiszę wtedy również wrażenia smakowe.
Kiedyś zanotowałam w notesiku i stąd mam przepis.
Niewielka dynię obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.Wsypać do słoika i zalać wódką do pełna i postawić w chłodne miejsce na 14-16 dni.Przefiltrować i dodać do syropu sporządzonego z 0,5 kg cukru i 250 ml wody.
Nalewka musi dojrzewać 6-8 miesięcy w chłodnym miejscu.
Zaznaczam,że nie robiłam,ale może jeszcze spróbuję zrobić.
Opiszę wtedy również wrażenia smakowe.
Kiedyś zanotowałam w notesiku i stąd mam przepis.
Niewielka dynię obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.Wsypać do słoika i zalać wódką do pełna i postawić w chłodne miejsce na 14-16 dni.Przefiltrować i dodać do syropu sporządzonego z 0,5 kg cukru i 250 ml wody.
Nalewka musi dojrzewać 6-8 miesięcy w chłodnym miejscu.
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Jesienią zawsze robię moje ulubione pierogi z farszem z dyni.
Ciasto przygotowuje się jak na jakiekolwiek pierogi.
Farsz: dynia (ilość dowolna), cebula, orzechy włoskie mielone, sól, cukier, pieprz, mielony kminek, sok z cytryny.
Dynie należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy dynię. I tutaj muszę ostrzec bo przygotowanie tego farszu może zająć trochę czasu. Żeby pierogi dobrze się zlepiały farsz nie może być zbyt wodnisty, więc w zależności od tego jaką dynią dysponujemy może to trochę potrwać. Na końcu farsz doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, kminkiem, sokiem z cytryny i mielonymi orzechami. Po ugotowaniu pierogi najlepiej smakują polane śmietaną. SMACZNEGO!
Ciasto przygotowuje się jak na jakiekolwiek pierogi.
Farsz: dynia (ilość dowolna), cebula, orzechy włoskie mielone, sól, cukier, pieprz, mielony kminek, sok z cytryny.
Dynie należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy dynię. I tutaj muszę ostrzec bo przygotowanie tego farszu może zająć trochę czasu. Żeby pierogi dobrze się zlepiały farsz nie może być zbyt wodnisty, więc w zależności od tego jaką dynią dysponujemy może to trochę potrwać. Na końcu farsz doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, kminkiem, sokiem z cytryny i mielonymi orzechami. Po ugotowaniu pierogi najlepiej smakują polane śmietaną. SMACZNEGO!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2122
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Czy to są pierogi na słodko czy na słono? widzę że jest pieprz i cebula, ale to czasem o niczym nie świadczy:)
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Ojej, trochę trudno na to jednoznacznie odpowiedzieć Raczej na słodko ale tak specyficznie słodko z uwagi na kminek. Cebula po długim odparowywaniu wody nie jest jakoś szczególnie mocno wyczuwalna. A z tym pieprzem to odrobinę prawdziwego, ziołowy trochę lepiej się komponuje. Robiłam je w zeszłym tygodniu zanim jeszcze odkryłam to forum, ale może jeśli będę je robić w najbliższym czasie dorzucę jakieś zdjęcia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2423
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
agusia2410 właśnie szykuję składniki na "Twoje" ciasto drożdżowe i ...dotarło do mnie ,że w przepisie nie ma jajek czy tak rzeczywiście ma być??
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Tak ma być, to ciasto nie potrzebuje jajek dynia w zupełności wystarczychudziak pisze:agusia2410 właśnie szykuję składniki na "Twoje" ciasto drożdżowe i ...dotarło do mnie ,że w przepisie nie ma jajek czy tak rzeczywiście ma być??
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Dynia z rozmarynem.
Szwagierka dzisiaj zrobiła, pycha. Przepis pochodzi stąd : http://ricette.giallozafferano.it/Zucca ... ianco.html
Są zdjęcia z przygotowania.
Składniki:
czosnek - 2 ząbki
1 kostka rosołowa jarzynowa (Tam dosłownie jest "serce rosołu Knorr warzywa", nie wiem czy to w Polsce też jest na rynku. Jak dla mnie to normala kostka rosołowa, tylko że jajowata nie prostokątna.)
Oliwa z oliwek - 4 łyżki
Pieprz mielony - sporo
Rozmaryn - 2 gałązki
Sól - do smaku
Wino białe - 100 ml
Dynia - 800 gr miąższu (na końcu przepisu radzą, że najlepsza do tej potrawy jest dynia żółta o jędrnym miąższu, polecają Mantovana albo Marina di Chioggia)
Dynię obrać i pokroić na kawałki wielkości orzecha. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek. Kiedy zacznie się złocić można go wyjąć albo zostawić w potrawie. Wrzucić dynię oraz rozmaryn, smażyć aż dynia zmięknie i puści sok. Polać białym winem, smażyć aż odparuje. Dodać kostkę rosołową, smażyć 10 minut od momentu, jak się kostka rozpuści. Popieprzyć solidnie i posolić do smaku, podawać gorące z daniami na bazie mięsa z grila lub pieczeni.
Tak mi teraz do głowy przyszło... Jakby na koniec wrzucić surowy ryż i smażyć podlewając rosołem aż się ryż ugotuje, to dynia się rozciapie i może wyjść smaczne risotto...
Szwagierka dzisiaj zrobiła, pycha. Przepis pochodzi stąd : http://ricette.giallozafferano.it/Zucca ... ianco.html
Są zdjęcia z przygotowania.
Składniki:
czosnek - 2 ząbki
1 kostka rosołowa jarzynowa (Tam dosłownie jest "serce rosołu Knorr warzywa", nie wiem czy to w Polsce też jest na rynku. Jak dla mnie to normala kostka rosołowa, tylko że jajowata nie prostokątna.)
Oliwa z oliwek - 4 łyżki
Pieprz mielony - sporo
Rozmaryn - 2 gałązki
Sól - do smaku
Wino białe - 100 ml
Dynia - 800 gr miąższu (na końcu przepisu radzą, że najlepsza do tej potrawy jest dynia żółta o jędrnym miąższu, polecają Mantovana albo Marina di Chioggia)
Dynię obrać i pokroić na kawałki wielkości orzecha. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek. Kiedy zacznie się złocić można go wyjąć albo zostawić w potrawie. Wrzucić dynię oraz rozmaryn, smażyć aż dynia zmięknie i puści sok. Polać białym winem, smażyć aż odparuje. Dodać kostkę rosołową, smażyć 10 minut od momentu, jak się kostka rozpuści. Popieprzyć solidnie i posolić do smaku, podawać gorące z daniami na bazie mięsa z grila lub pieczeni.
Tak mi teraz do głowy przyszło... Jakby na koniec wrzucić surowy ryż i smażyć podlewając rosołem aż się ryż ugotuje, to dynia się rozciapie i może wyjść smaczne risotto...
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Hekate
- 200p
- Posty: 373
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lędziny k. Tychów (śląsk)
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Kremówka z dyni
Składniki
1,60 kg obranej dyni
10 dkg margaryny lub masła
30 dkg cukru
10 dkg mąki
20 dkg mąki kukurydzianej
8 jaj
2 łyżki miodu
150 ml kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z małej pomarańczy
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
aromat pomarańczowy
Obraną i pokrojoną dynię zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Kiedy będzie już miękka, lekko odparowujemy i miksujemy na jednolitą masę (już nie gotujemy ). Do ciepłej dodajemy cukier, miód, tłuszcz, skórkę z pomarańczy. Kiedy przestygnie, dodajemy jajka ubite lekko ze śmietanką, mieszamy, na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i aromat, dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach ok. 35/25 cm.
Połowa składników wystarczy na tortownicę.
Pieczemy 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 minut bez uchylania drzwiczek. Po tym czasie koniecznie uchylamy drzwiczki, bo ciasto musi odparować. Lekko opada. Dokładnie studzimy, najlepiej w lodówce, aby dobrze się kroiło.
Ciasto przypomina kremówkę lub sernik, dynia nie jest wyczuwalna.
przepis znaleziony na http://www.wielkiezarcie.com/recipe63454.html
bardzo smaczne z dominującą nutą pomarańczy
Składniki
1,60 kg obranej dyni
10 dkg margaryny lub masła
30 dkg cukru
10 dkg mąki
20 dkg mąki kukurydzianej
8 jaj
2 łyżki miodu
150 ml kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z małej pomarańczy
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
aromat pomarańczowy
Obraną i pokrojoną dynię zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Kiedy będzie już miękka, lekko odparowujemy i miksujemy na jednolitą masę (już nie gotujemy ). Do ciepłej dodajemy cukier, miód, tłuszcz, skórkę z pomarańczy. Kiedy przestygnie, dodajemy jajka ubite lekko ze śmietanką, mieszamy, na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i aromat, dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach ok. 35/25 cm.
Połowa składników wystarczy na tortownicę.
Pieczemy 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 minut bez uchylania drzwiczek. Po tym czasie koniecznie uchylamy drzwiczki, bo ciasto musi odparować. Lekko opada. Dokładnie studzimy, najlepiej w lodówce, aby dobrze się kroiło.
Ciasto przypomina kremówkę lub sernik, dynia nie jest wyczuwalna.
przepis znaleziony na http://www.wielkiezarcie.com/recipe63454.html
bardzo smaczne z dominującą nutą pomarańczy
Ania
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2122
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Kurcze ja robiłam ostatnio cos podobnego ale wg przepisu amerykańskiego co za tym idzie z przyprawami jak do pumpkin pie, i totalnie bez mąki bo to był przepis dla diabetyków. Wyszło fajne, konsystencja coś właśnie pod sernik, więcej niż pół blaszki sama w sumie zjadłam.. może tez wkleję przepis?