Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Posty: 477
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

Iwonko piękny chlebek ;:oj Ja na zakwasie próbowałam kilka lat temu i odpuściłam, bo średnio wychodził... więc zostałam przy drożdżowym ;:224
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 810
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

Ania bo pewnie robiłaś czeski błąd jak ja. Teraz od ponad roku piekę na zakwasie swój chleb bo inny nie przechodzi nam przez gardło. Zawzięłam się, pierwsze chleby to były totalne gnioty. Teraz zamawiam cyklicznie mąkę z dobrego młyna i co tydzień 3 bochenki produkuję z czego jeden schodzi jeszcze ciepły ;:306
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Posty: 477
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

galaxy czeski błąd? a teraz jak robisz, oprócz mąki z młyna?
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 810
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

Ania ja myślałam, że jak dodam zakwas do mąki odstawię to urośnie chleb. Teraz wiem, że zakwas dodaję do mąki - to odstawiam na noc, dopiero rano dodaję do powstałego zaczynu mąki i wtedy rośnie :) Ten błąd był głównym. Drugim było to że nie mogłam odkleić chleba od formy - pomogło posmarowanie formy olejem kokosowym i to wysypuje kaszą manną (otręby mi nie pasowały - nadal się przyklejał), no i zainwestowałam w gliniane formy. Za kilka minut kończę piec, przepraszam za uwaloną szybkę :) Pachnie cała chata :)

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3069
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie

Re: Domowy chleb

Post »

Po świętach chyba wrócę do pieczenia chleba, już za nim trochę tęsknię ;:131
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 810
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

Ja się nie dziwię, że tęsknisz bo sklepowego nie da rady jeść. Nastawiaj zakwas :) No chyba, że 3miasto w święta , to mogę się podzielić :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7321
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

Ania ja myślałam, że jak dodam zakwas do mąki odstawię to urośnie chleb.

Bo urośnie, tylko wszystko zależy od zakwasu.
Jak jest mocny i da się go więcej to nie trzeba nastawiać na noc i chleb można upiec w ciągu dnia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 810
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

Nigdy nie urósł z mieszanki zakwas+mąka. Zawsze urósł z mieszanki zaczyn + mąka :D
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3069
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie

Re: Domowy chleb

Post »

galaxy pisze:Ja się nie dziwię, że tęsknisz bo sklepowego nie da rady jeść. Nastawiaj zakwas :) No chyba, że 3miasto w święta , to mogę się podzielić :)
Niestety, ale w Trójmieście jeszcze nigdy nie byłem i rodziny tam nie mam :lol: Ale dziękuję za propozycję ;:180
Ja też zawsze piekłem chleb zaczyn+mąka.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 810
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

No to wstawiaj zakwas :D ;:333 teraz przy sezonie grzewczym powstanie ekspresowo :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7321
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Domowy chleb

Post »

Galaxy, nie wiem jak robisz ten chleb, ale ja robię tak:

Chleb tylko na zakwasie

1- zakwas plus ok.150gr mąki żytniej rozmieszane, postawione w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
/ jak zakwas jest mocny to szybko to przebiega i własnie to miałam na myśli/

2- wyrośnięty zaczyn / nie należy przegapiać momentu wyrośnięcia, zaczyn nie powinien opaść, to jest dośc wazne/
mieszam z mąką albo żytnią, jeśli ma być chleb żytni lub mąką pszenną i zostawiam do wyrosnięcia

3- jak wyrośnie wykładam wszystko na stolnicę posypaną mąką, jeśli sam żytni to nie ma takiej potrzeby, jeśli z pszenną to
trzeba to ciasto " przemiędlić" trochę

4- wkładam do foremki posmarowanej tłuszczem i zostawiam do wyrośnięcia

5- jak podrośnie do pieca

Oczywiście podałam tu ogólny schemat, bo wiadomo, że i sól i woda względnie mleko, czy też serwatka itp
i dodatki w postaci nasion. Niektórzy dają też ugotowane ziemniaki w fazie 2.

Jednak jak robi się chleb mieszany żytnio- pszenny to on jest dłużej świeży niż sam pszenny.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Administrator
---
Posty: 7567
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

Spróbujcie dodać pół ugotowanego ziemniaka do pszenno-żytniego.
Będzie wilgotny, jeszcze smaczniejszy, dłużej poleży i z wspaniałą chrupiutką skórką.
;:4
Miłego dnia!
Admin.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Posty: 810
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Domowy chleb

Post »

jokaer - no własnie tak robię, ale start był inny. Nie kumałam zakwas - zaczyn.
Administrator - spróbuję na pewno :) , dodawałam też mąki owsianej bo gdzieś wyczytałam, że chleb będzie dłużej świeży, ale nie zauważyłam żeby cokolwiek mąka owsiana zmieniła.
Teraz piekę głównie pszenno żytnie, więcej pszennej mąki daję bo dzieciaki tak wolą i też wolą z tej mąki typ 600 niż wyższe. Czasami przemycam orkiszowy (ten ja najbardziej lubię).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”