Dania z/na grilla.

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Amanita
---
Posty: 2043
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Warzywa jak i mięsa leżały na tackach :)
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Dip czosnkowy

mnie do czegokolwiek z grilla musi być obowiązkowo dip czosnkowy w dużej ilosci. Bez niego nikt nie siada do stołu :wink:
W wykonaniu bardzo prosty:

1/2 szkl majonezu
1/2 szkl jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany)
3 średnie ząbki czosnku
sól,pieprz

Majonez zmieszać z jogurtem,dodać wyciśnięty czosnek,sól i pieprz,wymieszać i gotowe ;:333
Jak kto lubi,można dodać posiekany koperek.

Dip świetnie smakuje z mięsem,ale jemy go także z grillowanymi warzywami.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

U mnie do mięsa też najlepiej schodzi sos czosnkowy (ja niestety muszę sobie odpuścić), ale zamiast ząbków czosnku w sezonie dodaję "pesto" czosnkowo- pietruszkowe.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
EdytaOs
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 1
Od: 12 sty 2016, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Czy wie ktoś jak zrobić prawdziwy sos barbecue? wspaniały dodatek do wszystkiego!
Poznam Regulamin Forum
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2028
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pod Toruniem

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Witam . Kupiłam garnek na grila raczej ognisko ,podpowiedzcie co w nim przyrządzić i jak ????
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Marynuję właśnie skrzydełka w maślance z dodatkiem przypraw, będzie na dzisiejszy wieczór.
Beata
polka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 4
Od: 1 lut 2017, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Karkówka w sezamie

Jak przygotowujecie się do grillowania ze znajomymi ? Hitem ostatniego lata była karkówka w sezamie.

6 kotlecików
2- 3 łyżki sezamu ( w zależności od wielkości karkówki)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3- 4 łyżki oliwy
odrobina papryczki chili zmielonej bądź pieprz cayenne
sól i odrobina pieprzu, najlepiej ziołowego
można także dolać sos sojowy jasny bądź ciepły albo marynatę zmieniać według uznania, bowiem wszystkie składniki wrzucamy do oliwy, mieszamy aby się połączyły, mięsko w nich elegancko przesiąka przyprawami. Najlepiej jest zostawić na noc w marynacie ale i ze dwie godzinki wystarczą. Położyć na grilla i smażyć. Delicje ! Według uznania można także przygotować dip. :)
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3148
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pomorskie

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

manenka71 pisze:Witam . Kupiłam garnek na grila raczej ognisko ,podpowiedzcie co w nim przyrządzić i jak ????
Pieczonki, mniam. Ja mam kociołek zamykany.
Ja wykładam garnek plastrami boczku i liśćmi kapusty, następnie układam warstwami: ziemniaki w kawałkach, marchew, mięso jakie kto lubi (już przyprawione), cebule plastry, nożna przesypuje solą, pieprzem, koperkiem, papryką (dajesz co lubisz). Na koniec przykrywasz wszystko liśćmi kapusty i zamykasz garnek. Piecze się ok. 1-1.5 h. Kapusta na dnie bedzie spalona a wszystko pachnące wędzonką. Pycha.
Można też zrobić leczo, podłoże, z tym że już gotujesz krócej.
Ale mi smaka narobiłaś, muszę zrobić... :D
pitres
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 20
Od: 7 maja 2015, o 08:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Cukinia po włosku (faszerowana)

My otworzyliśmy pierwszy raz sezon na grilla jak byliśmy na majówce w Białowieży.Akurat pogoda nam sie udała ( wybralismy dobry rejon ponieważ tam gdize mieszkam cały weekend majowy padało). Byłą karkówka, kiełbaska. Pierwszy raz grillowalismy cukinie i było całkiem smacznie.

Warto jet ją nafaszerować mozarella
https://www.przepisy.pl/przepis/faszero ... mozzarella
Dobrze się to zgrywa.
otaka76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 10
Od: 8 cze 2018, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Ser halloumi z paskami marchewek i cukinii

Również uwielbiam dania z grilla, dlatego zwykle jesienią i zimą nie mogłam doczekać się, aż będą ciepłe dni i w końcu będziemy mogli rozpocząć sezon grillowy. Uwielbiam ten czas kiedy wspólnie ze znajomymi spotykamy się w naszym ogrodzie i przyrządzamy pyszne dania. Lubimy eksperymentować i robić różne przekąski, tak aby nie było nudno, a my żebyśmy mogli wypróbować nowe smaki. Dlatego kiedyś w poszukiwaniu inspiracji trafiłam na stronę: https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszuk ... 11796.html, gdzie znalazłam bardzo ciekawy przepis na ser halloumi. Kiedy go przyrządziłam wedle tego przepisu wszyscy byli zachwyceni, mi też również bardzo zasmakował i od tamtego czasu to moja ulubiona przekąska.
Joanna_1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 1
Od: 25 sie 2020, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Mięso z grilla i piwo

Nie wiedziałam, że jest różnica między marynowaniu mięsa na grilla w piwie a polewaniem go podczas grillowania. Ciekawa strona na jaką trafiłam, pełna ciekawych rzeczy https://kalkulatorpromili.pl/blog/czy-m ... u-piwem/25 Teraz marynata z piwem to u nas podstawa:)
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Zakręceni na punkcie grilla - przepisy na i do grilla

Post »

Pstrąg pieczony
Można go jeść przez cały rok. Jak jest ciepło robię go na grillu, a zimową porą w piekarniku na ruszcie. Ilość zależy od tego ile osób mamy do nakarmienia.
po 1 pstrągu na osobę lub więcej - zależy jaki kto ma apetyt (takim ok. 30 dkg)
natka pietruszki
bazylia
szczypiorek
czosnek
olej
sól
Oczywiście zielenina dobrze jak jest świeża, ale suszona też ja godnie zastępuje.
Oczyszczone pstrągi włożyć do miski i wymieszać z olejem, posiekaną zieleniną, przeciśniętym czosnkiem i solą. Zostawić najlepiej na noc. Co jakiś czas obracać, pamiętać też o włożeniu przypraw do wnętrza pstrąga. Rozgrzać grill lub piekarnik, ułożyć pstrągi na ruszcie i piec ok. 15 minut z każdej strony. Obracać delikatnie, aby się nie rozpadły.
Podawać z cząstką cytryny, pieczywem lub ziemniakami. Do tego miska sałaty.

-- Cz, 17 września 2020, 05:45 --

Ryba w jogurcie
6 - 8 filetów rybnych (ok. 1 kg, panga, tilapia lub inna)
sól
pieprz
marynata:
? kg jogurtu naturalnego
skórka otarta z 2 cytryn
sok z ? cytryny
garść świeżej mięty lub bazylii
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (świeża lub suszona) albo duża szczypta ostrej papryki w proszku
Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić.
Przygotować marynatę. Do jogurtu zetrzeć skórkę z cytryny, dolać sok cytrynowy, dodać miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę chili (może być suszona i pokruszona). Wymieszać. Marynatą zalać filety rybne i schować do lodówki na min. ? godziny a nawet na całą noc. Każdy filet szczelnie zapakować w folię aluminiową z 2 łyżkami marynaty jogurtowej. Piec 20 - 30 minut na grillu lub w piekarniku (180 st. C). Można także ułożyć w formie do pieczenia filety i zalać je marynatą bez zawijania w folię.
Przepis Ewy Wachowicz, polecam, pyszne.
Beata
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2215
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dania na grilla

Post »

Wiadomo, ciepło na dworze to i sezon grillowy się już zaczął. Jakieś zimne piwko lub inny napój na ochłodę na tarasie lub w ogrodzie- to jest to. Ale co z jedzonkiem na taką "okoliczność".
Chciałabym kochani podyskutować o tym co robicie na grilla.
Chętnie podpatrzę jaki macie sposób serwowania grillowanych potraw na różne okazje.
Jakie sałatki lubicie najbardziej do różnych potraw :D
Podzielcie się zdjęciami z takich imprez ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”