Wielkanoc na stole
-
- 100p
- Posty: 132
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
Re: Wielkanoc na stole
Twaróg mielę na maszynce do mięsa,przyprawiam solą ,pieprzem i ziołami-ja najbardziej lubię zieloną czubrycę ].W zależności od tego ile mam twarogu-to dodaję 1-2 żółtka-i dokładnie mieszam.Formuję taki gruby na 2 - 3 cm placek i zawijam go w nasączoną olejem gazę.Kładę na blaszkę i zapiekam ok. 20-30 minut w temp.150 stopni.Ma ostygnąć na blaszce.Odwijamy z gazy jak jest zimny.Do barszczu białego kroimy w kostkę już do talerza. Najsmaczniejszy jest tak dobrze przyprawiony. Ja robię dwa takie sery z 60 dag twarogu.
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Wielkanoc na stole
Twaróg tłusty, czy chudy? Czy to nie istotne? Ten twarożek wkładasz do talerza z żurkiem, czy podajesz obok?
Bardzo interesujący pomysł na dodatek do żurku zwłaszcza w wersji postnej.
Pozdrawiam
Bea
Bardzo interesujący pomysł na dodatek do żurku zwłaszcza w wersji postnej.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 100p
- Posty: 132
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
Re: Wielkanoc na stole
Ja daję twaróg półtłusty-a moja teściowa tłusty.
Twaróg kroję prosto do talerza z żurkiem-tak jak jajko czy wędlinę.
U mnie w rodzinnym domu tego specjału nie było-ale jak posmakowałam u teściowej,to już 30 lat podaję na Wielkanoc u siebie-a dzieciaki go uwielbiają,bo jest słony i ostry-i pachnie ziołami-i pasuje do żurku.
Twaróg kroję prosto do talerza z żurkiem-tak jak jajko czy wędlinę.
U mnie w rodzinnym domu tego specjału nie było-ale jak posmakowałam u teściowej,to już 30 lat podaję na Wielkanoc u siebie-a dzieciaki go uwielbiają,bo jest słony i ostry-i pachnie ziołami-i pasuje do żurku.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Wielkanoc na stole
Sitko do maku , czy fi 4,6 ?
Jeśli własnej roboty to nie ma znaczenia, gorzej z kupnym.
Jeśli własnej roboty to nie ma znaczenia, gorzej z kupnym.
-
- 100p
- Posty: 132
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
Re: Wielkanoc na stole
Nie lubię sitka makowego bo się ciężko myje -wolę dwa razy przepuścić przez to drugie-ciut większe.
A tak w ogóle to nie znam rozmiarów sitek-choć kiełbachę sama robię i używam różnych sit
A tak w ogóle to nie znam rozmiarów sitek-choć kiełbachę sama robię i używam różnych sit
Re: Wielkanoc na stole
Ooo u nas też coś podobnego się robi nawet nieświątecznie - taki sernik ziołowy na ostro, bez mąki i takich tam.., ale chyba ubita piana z białek jest dodawana, tak mi się coś kołacze.
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Wielkanoc na stole
Słyszałam o kilku zwyczajach świątecznych i myślę nad wdrożeniem ich u siebie.
We Włoszech serwowane jest U sciuscieddu obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą pianą z białek opieka się w piekarniku, przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
W Szwecji Janssons frestelse zapiekanka szwedzka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu , bułeczki pszenne z kminkiem lub cynamonem nazywane semlorami, zalewane na talerzu gorącym mlekiem lub bitą śmietaną, tort marcepanowy.
Z babci wspomnień wiem,że dawniej przed postem wygotowywano z resztek tłuszczu wszystkie garnki z wodą i kamieniami.
Ser suszony, który od lat robimy na święta jest mielony, doprawiany, nakładamy go do lnianego lub bawełnianego rożka i przez całą noc odcieka przyduszony 20 kg.np.cukru, następnego dnia, jeśli nie ma opadów , wywieszamy go na dworze i przez cały dzień schnie na słońcu.Gotowy ser wkrajany do żurku jest słony i ma kremową konsystencję.
We Włoszech serwowane jest U sciuscieddu obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą pianą z białek opieka się w piekarniku, przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
W Szwecji Janssons frestelse zapiekanka szwedzka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu , bułeczki pszenne z kminkiem lub cynamonem nazywane semlorami, zalewane na talerzu gorącym mlekiem lub bitą śmietaną, tort marcepanowy.
Z babci wspomnień wiem,że dawniej przed postem wygotowywano z resztek tłuszczu wszystkie garnki z wodą i kamieniami.
Ser suszony, który od lat robimy na święta jest mielony, doprawiany, nakładamy go do lnianego lub bawełnianego rożka i przez całą noc odcieka przyduszony 20 kg.np.cukru, następnego dnia, jeśli nie ma opadów , wywieszamy go na dworze i przez cały dzień schnie na słońcu.Gotowy ser wkrajany do żurku jest słony i ma kremową konsystencję.
-
- 100p
- Posty: 132
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
Re: Wielkanoc na stole
EDITA-ja też lubelskie-stąd chyba podobny serek
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2296
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Wielkanoc na stole
Ja również znam to danie i nieraz robię, jak mam jagnięcinę, potrawa pochodzi z Sycylii, robi się małe pulpety jagnięce lub baranie, osobno ricottę łączy się z parmezanem żółtkami, gałką, solą, pieprzem, dodaje się pianę z białek. Pulpety gotuje się w rosole, potem dodaje się ser i wszystko zapieka. Jest trochę pracy, ale danie zacne.EDITA pisze:Słyszałam o kilku zwyczajach świątecznych i myślę nad wdrożeniem ich u siebie.
We Włoszech serwowane jest U sciuscieddu obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą pianą z białek opieka się w piekarniku, przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
Rzeczywiście jest to tradycyjne Wielkanocne danie rodem z Płd.Włoch.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 43
- Od: 17 lip 2008, o 20:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Wielkanoc na stole
Ser + jaja+ sól do smaku, to wszystko mieszam. Proporcje jaj do sera- daje na oko, ale nie ma sie co obawiać że jajek będzie za dużo. Biorę w worek i pod kamień do ocięknięcia z serwatki.Nastepnie wykładam ser na blaszkę wyłożoną papierem i do piekarnika. Po obsuszeniu gorący z powrotem w worek i pod kamień. Smacznego. Ser dodaje do żuru, smaczny jest i sam.
-
- 100p
- Posty: 132
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 741
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Wielkanoc na stole
Piękne U mnie chleb upieczony, babka majonezowa wyjęta z pieca Jeszcze makowiec do zrobienia
Pozdrawiam ;)
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3478
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Wielkanoc na stole
Zaciekawiła mnie ta babka majonezowa,może podasz przepis?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7